CENGİZ ALDEMİR/ İZ GAZETE- Ücretsiz izinler konusunda iktidarın ve patronların samimi olmadıkları bir kez daha görülmüştür diyen CHP İzmir Milletvekili Kani Beko,İşçilerin COVID-19 sürecinde gelir kaybı ve borçluluk düzeyindeki artışa dikkat çekerek iktidarın ekonomi politikalarını eleştirdi.

İz gazeteye konuşan Beko, sadece Birleşik Metal İş Sendikası’nın kendi üyeleri üzerinde yaptığı araştırma sonuçlarında işçilerin yüzde 75’inin gelir kaybı yaşadığını belirtti. Bu durumun hanehalkı gelirleri yoksulluk sınırı altında kalan işçiler açısından yoksulluğun derinleşmesi anlamına geldiğini kaydeden eski DİSK Genel Başkanı Kani Beko, iktidarın yanlış ekonomi politikaları yüzünden borç batağı içine girmiş işçilerin, ücretsiz izne çıkartılması ile yaşamlarının daha da zora sokulduğunu söyledi.

İşçilerin yaklaşık dörtte birinin hanehalkı gelirinin 3 bin TL’nin altında olduğunu ve yüzde 92’lik ezici çoğunluğunun borç içinde yaşadığı bilgisini veren Beko, “Yüzde 92’lik borçlu kesim içerisinde ise borçlarının kendisini hiç zorlamadığını söyleyenlerin oranı yüzde 3,42 seviyesinde. Buna karşın borçların kendisini zorladığını söyleyenlerin oranı yüzde 40,14, çok zorladığını söyleyenlerin oranı yüzde 56,44 olarak kaydedilmiştir” dedi.

İŞÇİ GELİR KAYBI YAŞIYOR

Yaklaşık her üç işçiden birinin kişisel borcu olduğu, her beş işçiden birinin konut kredisi borcu bulunduğu,araç kredisi borcu olanların oranının ise yüzde 3,6 olduğunu söyleyen Beko, işçilerin yaklaşık yüzde 52’sinin pandemi sürecinde hanehalkı gelirinin yanında net gelirinde de kayıp yaşadığını vurguladı.Hanehalkı gelirlerinde yaşanan kayıplara dikkat çeken Beko, şçilerin yüzde 46,8’i kısa çalışma nedeniyle, yüzde 31,1’i fazla mesai yapamadığı için, yüzde 17’si aile fertlerinden birinin işsiz kalması yüzünden, yüzde 14,1’i ise ek iş yapamadığı için gelir kaybı yaşandığı uyarısında bulundu.

BAKANLAR BİR ARAŞTIRSIN

Madenden turizme kadar uzanan bütün iş kollarında çalışan işçilerin borç batağı içinde olduğunu kaydeden Beko, iktidara borçlanma nedenlerini araştırması önerisinde bulunarak şöyle konuştu: “ İşçilerden fatura ödemekte zorlananların oranı yüzde 48.İşçilerin yüzde 36,7’si kredi kartını, yüzde 18.6’sı tüketici kredisi borcunu, yüzde 5.7’si konut kredisi borcunu ödeyemiyor. Kirasını ödeyemeyen işçilerin oranı ise yüzde 12,7’lere yükselmiş. Bakın Sayıştay denetçileri, "72 işçinin kişi başı icrada olan borcunun 100 bin TL’nin üzerinde olduğuna" ve aralarında 700 bin TL borcu olan işçi bulunduğuna dikkati çekiyorlar. Raporda, “Yüksek miktarda icra borcu bulunan işçilerin maaş bordroları üzerinde yapılan incelemede, maaşlarından kesintiler nedeniyle neredeyse ellerine hiç para geçmediği görülmektedir” ifadeleri yer alıyor. Koronavirüs salgını nedeniyle iş akitleri askıda olan 300 binden fazla mevsimlik turizm emekçisi zor durumda. İşçiler, “Yarını göremiyoruz. Karamsarlık içinde bekliyoruz. Şu anda tek derdimiz karnımızı doyurmak” diyor. Bakın salgın tehlikesi sürecinde borç batağında yaşam mücadelesi veren işçilerimiz AKP iktidarının başarısız ekonomi politikaları yüzünden işini kaybetmesinin yanı sıra ücret kaybı da yaşıyor. İşçilerin borçlanma nedenlerini öncelikle Çalışma Bakanı sayın Selçuk ve Ekonomiden sorumlu damat Bakan Albayrak bir araştırsın da o zaman konuşalım.”

Editör: Haber Merkezi