Gizem TABAN/İZ GAZETE- Beslenme Uzmanı Azize Pelda Tokan, Ramazan ayının ardından 4 gün sürecek olan bayram için sağlıklı beslenmeye yönelik uyarılarda bulundu. Ramazan ayının ardından aşırı yemek yeme halinin sağlık açısından olumsuz etkiler oluşturabileceğine dikkat çeken Tokan, Ramazan sonrası uygulanması gereken beslenme modeline ilişkin önerilerde bulundu. 

‘AZ VE SIK YİYEREK METABOLİZMA HIZLANDIRILMALI’
Ramazan ayı boyunca ortalama 17 saatlik açlığın ardından bayramın gelmesiyle beslenme düzeninde değişiklikler görüldüğünü belirten Beslenme Uzmanı Azize Pelda Tokan, “Günlük öğün sayısının azalması ve beslenme düzenindeki değişiklikler sebebiyle, bayramda psikolojik olarak daha fazla yeme eğilimine girilmektedir. Fakat Ramazan ayının ardından aşırı yemek, bazı problemleri kaçınılmaz hale getirmektedir.  Bayram süresince aşırı yemek yiyen bireylerde yüksek kan şekeri seviyesi ve yüksek insülin salınımı oluşmaktadır. Bunun yanı sıra sindirim problemleri de oluşmaktadır. Ramazan’da kilo alınmasındaki en önemli etkenlerden biri yavaşlayan metabolizma oluyor. Bu yüzden bayram da dahil olmak üzere az ve sık yiyerek öncelikle metabolizmanın hızlandırılması gerekiyor” diye konuştu. 

‘RAMAZAN SONRASI BESLENME NASIL OLMALI?’
‘Bayramı, Ramazan öncesi beslenme düzeninize döneceğiniz geçiş günleri gibi düşünebilirsiniz’ diyen Beslenme Uzmanı Tokan, bayramda uygulanması gereken beslenme modeline ilişkin önerileri sıraladı. Tokan, “İlk güne hafif beslenerek başlayıp bedeninizi alıştırarak yemek yemeli, üçüncü gün tüketiminizi ilk güne oranla biraz daha arttırarak normal beslenme düzeninize geçiş yapmalısınız. Güne mutlaka besin çeşitliliği olan bir kavatlıyla başlanmalıdır ve öğün atlamamaya özen gösterilmelidir. Yaz aylarına denk gelen bayramda ve sonrasında su tüketimine özen gösterin. Sularınızı mevsim meyveleri, çubuk tarçıni limon dilimleri, taze nane yaprakları ilave ederek su içiminizi kolaylaştırabilirsiniz. Kızartma işlemi görmüş yiyeceklerden, yağlı et ve çok tuzlu ağır yemeklerden uzak durun. Bu yiyecekleri tüketirken porsiyon kontrolüne özen gösterin. Yemekleri tüketeceğiniz tabakların küçük boy olması gözü de doyuracaktır. Besinler iyi çiğnenmeli, yavaş yavaş, azar azar ve sık yenilmelidir. Ara öğünlerde taze meyve, badem ceviz, fındık gibi kuruyemişler ve süt ürünleri tüketin. Tatlı tercihlerinizi bir ara öğün yerine meyveli tatlılar, sütlü tatlılar ya da dondurmadan yana yapın. Çay ve kahve tüketimi de sınırlandırılmalıdır. Aşırı miktarlarda olduğunda çarpıntı, kalp ritim bozuklukları, mide problemlerine sebep olabilmektedir. Çay ve kahvenin su yerine geçmediğini, hatta diüretik etkilerinden dolayı vücuttan sıvı kaybına sebep olduğunu unutmayın. Bayram boyunca tükettiğiniz tüm çay ve kahveleri şekersiz tüketin” açıklamalarında bulundu. 

‘GECE YEME ALIŞKANLIĞI’ UYARISI
Egzersiz tavsiyesinde de bulunan Tokan, gece yeme alışkanlığına ilişkin uyarıda da bulundu. Tokan, “Bayramda alınan enerjiyle, harcanan enerji dengesini kurmak için en azından yürüyüş ve spor aktiviteleri için fırsat oluşturulmalıdır. Tam kapanma dolayısıyla internet üzerinden planlanan egzersiz programları tercih edilebilir. Ramazan ayı boyunca önerilen sahur yemeklerini bayramda ve sonrasında (gece yeme alışkanlığı şeklinde) sürdürmemelisiniz. Eğer ihtiyaç duyarsanız, yatmadan en geç 2 saat önce; porsiyon kontrolüne dikkat ederek mevsim meyveleri ve süt ürünleri tercih ederek hafif bir atıştırma ile günü tamamlayabilirsiniz. En önemlisi de 1 aylık ramazan ayı süresinde aldığınız kiloları 3-4 günlük bayram sürecinde vermeniz mümkün olmayacaktır. Hayatınızı tercihlerinizin belirlediği gibi tabağınızı da sağlığınızı da tercih ettiğiniz besinler belirler” dedi.

Editör: Haber Merkezi