Rusya, vatandaşlarının artan talebi ve rafinerilerinde planan bakım çalışmaları nedeniyle petrol ihracatını durdurma kararına hazırlanıyor. Bu kararın tüm dünya piyasalarını ciddi bir biçimde etkilemesi düşünülüyor. Türkiye'nin de Rusya'dan günlük 400 bin varil petrol ihrac ettiği düşünüldüğünde, akaryakıt fiyatlarında ciddi değişiklerin olabileceği konuşuluyor.

Bazı ülkeler muaf tutulacak

Rusya'nın aldığı bu kararın  Avrasya Ekonomik Birliği ülkelerinin dışında Gürcistan, Özbekistan ve Moğolistan'ı da kapsamayacağı açıklanırken Rusya'nın Güney Osetya ve Abhazya bölgelerinde de alınan karar uygulanmayacak.

Piyasalara olan etkisi

Avrupa Birliği'nin Rusya'ya uyguladığı yaptırımların yürürlüğe girmesi sonrasında Rusya, petrol ihracatını Avrupa'dan Afrika ülkelerine yönlendirdi.

İhracat yasağıyla birlikte Rus tedarikinin uluslararası piyasalardan kaldırılması, Avrupa yakıt tedarikinin yeniden faaliyete geçmesi ve Çin ihracatının artması gibi durumların yeniden yaşanması bekleniyor.

Türkiye'de de pompaya yansıyabilir

Rusya'da alınan bu ihracat durdurma kararının Türkiye'yi de etkilemesi bekleniyor. Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden sonra Avrupa ülkelerinin Rus petrol ve doğal gaz ithalatının büyük bölümünü durdurmasıyla birlikte Türkiye, Batı'da Rus enerjisinin en büyük ithalatçılarından birisi haline gelmişti.

2023 yılının kasım ayında rekor seviyeleri gören Rusya'nın Türkiye'ye ham petrol sevkiyatı, günlük 400 bin varile (bpd) kadar yükselmişti. Karardan Türkiye'nin muaf tutulmaması halinde akaryakıt fiyatlarında yukarı seyirde bir değişimin yaşanacağı aktarılıyor

Editör: Tuğkan Üsküp