Rusya Federasyonu Federal Cezaevi Hizmetleri tarafından yapılan açıklamada "Hükümlü Navalny A.A.'nın Yamalo-Nenets Özerk Okrugu'ndaki Rusya Federal Cezaevi Hizmetinin 3 Nolu Ceza Kolonisindeki ani ölümüyle ilgili olarak, cezaevinin operasyonel ve tıbbi birimlerinin yöneticileri ve çalışanları arasından bir komisyon kuruldu" denildi. Navalny’nin ölüm sebebiyle ilgili bilgi verilmedi.

Aralık ayında cezaevinde kaybolmuştu!

Son olarak Aralık ayında kaybolduğu haberleri çıkan Navalny'nin Kuzey Kutup Dairesi'ne yakın Yamal Yarımadası'ndaki bir hapishanede açıklanmış, son olarak Navalny de hapishaneden verdiği mesajda yerini bizzat doğrulamıştı.

Ukrayna'dan tepki

Rusya'nın işgaline karşı mücadele eden ülkesi için yardım istemek amacıyla Berlin'i ziyaret eden Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, "Navalny'in Putin tarafından öldürüldüğü açık" dedi.

Zelenskiy "Putin'in kimin öldüğü umurunda değil; onun sadece koltuğunu koruması gerekiyor. Putin her şeyini kaybetmeli ve yaptıklarından sorumlu tutulmalı" diye ekledi.

2021 yılında tutuklanmıştı

Rus muhalif Navalny, zehirlendiği iddiasıyla Almanya'nın başkenti Berlin'de tedavi gördükten sonra 17 Ocak 2021’de başkent Moskova'ya dönüşünde havalimanında tutuklanmıştı.

Rusya Federal Cezaevi Servisinin talebi üzerine 2 Şubat 2021’de Moskova Şehir Mahkemesinde Navalny aleyhinde açılan dava sonuçlanmış; Navalny’ın geçmişte yolsuzluk davası sonucunda verilen 3,5 yıl ertelenmiş hapis cezası, adli kontrol şartlarını yerine getirmediği gerekçesiyle normal hapis cezasına çevrilmişti.

Rus mahkemesi, Ağustos 2023'te cezaevinde bulunan Navalny’ı aşırılık yanlısı topluluk oluşturmaktan 19 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.  Aleksey Navalny, geçen yıl ocak ayında Rusya'da terörle ve aşırıcılıkla bağlantılı şahısların bulunduğu listeye dahil edilmişti.

Aleksei Navalni Kimdir?

Aleksei Navalni, Rus muhalif politikacı ve avukattır; adını Rusya'daki hükümet karşıtı faaliyetler ve önderlik ettiği protestolar ile duyurmuştur. Bu sayede, sosyal medya üzerinden geniş bir takipçi kitlesine ulaşmıştır.

2011 ve 2012 yıllarında Rusya'da yaşanan hükümet karşıtı gösterilerde önemli bir rol oynamıştır. Rusya'daki önde gelen siyasi figürler ve devlet şirketleri hakkında yolsuzluk iddialarını içeren araştırmalar yayımlamıştır.

Kremlin'e karşı açık eleştirileri nedeniyle pek çok kez gözaltına alınan Navalni, hapis cezasına çarptırılmış ve ev hapsinde tutulmuştur.

2020 yılında Sibirya'da bir uçuş sırasında zehirlendiği ve bu olaydan Rus hükümetinin sorumlu olduğu iddia edilmiştir. 

Navalny, Almanya'da tedavi gördükten sonra 2021'in başlarında Rusya'ya döndüğünde hemen gözaltına alınmış ve daha sonra hapis cezasına çarptırılmıştır.

Navalny ve destekçileri Navalni'yi "yolsuzlukla mücadele" kahramanı olarak görürken, Rus hükümeti, Navalni'nin eylemlerini Batı'nın Rusya'ya müdahalesi olarak nitelendirmekte ve onu bir "yabancı ajan" olarak tanımlamaktadır.

Editör: Esra Seyirden