Konuk yazar Recai Şeyhoğlu, 31 Mart'ta yapılan yerel seçimlerde İzmir Bergama'nın AKP'den CHP'ye geçmesine ilişkin bir yazı kaleme aldı.

"Aristonikos’un hakbilir evlatları,  ’89 ve 2009’dan sonra 31 Mart 2024’te bir kez daha tarih yazdılar" ifadelerini kullanan Şeyhoğlu, CHP'nin Bergama başarısının analizini de yaptı. 

Recai Şeyhoğlu

***

Şeyhoğlu'nun yazısı şu şekilde:

Bergama, CHP’nin önceki ilçe başkanı Mehmet Ecevit Canbaz’ın deyişiyle 70’li yıllara kadar Demokrat ve Adalet Partisi’nin ağırlığını hissettirdiği bir ilçeydi. Menderes’in 1950 seçimleri ve sonrasında Aydın’dan önce en yüksek oyu buradan aldığı gerçeğini herkes biliyor mu bilmem…   Demokrat Partililer bu nedenle çok gururludurlar bu konuda. Özetle, Sağ’ın köklü bir geçmişi vardır Bergama’da.

Makas, Bülent Ecevit’in ‘Karaoğlan’ efsanesini yarattığı yıllarda daralır ve 1973 yerel seçimlerinde Şevki Tural Başkanla bir başarıya imza atılır. Aradaki fark sadece 130 civarındadır.  1977 seçimlerinde ise Bilgin Yasa’nın Başkanlığı döneminde yine benzer bir başarıya imza atılır. Seçim kazanılamaz ama Bergamalının mücadele azmini büyütür.

12 Eylül 1980 Darbesi, yıkım getirir. Darbe sonrası yapılan ilk seçimleri sermaye dünyasının gözbebeği Turgut Özal’ın ANAP’ı kazanır.  Erdal İnönü’nün başında bulunduğu SHP rüzgârı ile 1989’da İnşaat mühendisi/ araştırmacı- yazar Sefa Taşkın’la Bergama, özlediği günlere kavuşur. Başarının tek bir açıklaması vardır; demokrasi güçleri yağmacılara/ talancılara karşı bir duruş sergileyerek ‘ Sol’ a göz kırpmıştır. 

Toplumun her bir kesimine hitap eden icraat, bölge insanına dokunan başkan profili, tarih- sanat- bilim ve edebiyat etkinlikleriyle gençlere yönelik etkinlikler, çarşı ve pazarı ihmal etmeyen/ halkla bir arada oluş, kentlilik bilincinin ve kent kültürünün işlenmesiyle Bergamalı, kabuğunu kırmış, halkçı- sosyal demokrat politikalarla tanışmış ve sol siyaseti ve kültürü içine sindirmeye başlamıştır.

Bergama, onun döneminde ulusal ve uluslararası anlamda bir şöhret sahibi oldu deniliyorsa, bu doğrudur! 

10 yıllık Mehmet Gönenç dönemi ise Bergama’nın bir başka gurur sayfasıdır…

CHP’li belediyelerin başına çöreklenen Sayıştay’ın Bergama’da beş kuruşluk usulsüzlüğe rastlamamış olması Bergamalı için gurur kaynağı olmalı bence.

Edebiyatımızın altın çocuğu Mehmet Atilla ise, Bergama’nın altın çocuğu da Mehmet Gönenç’tir.  

***

Gelelim bugüne…

Bergama, 31 Mart 2024 Yerel seçimlerinde büyük bir başarıya imza attı. 

Önceki seçimde 544 oy farkı ile AKP’ye kaptırılan belediye, bu kez 6209 oy farkıyla geri alındı.

Mehmet Gönenç’in ‘’ 1989’daki, 2009’daki kenetlenme ruhunun 2024’te yinelenmesiyle kazandık biz bu başarıyı.’’  deyişi seçim sonuçlarının adeta bir mottosu.

CHP Adayı Prof. Dr. Tanju Çelik, geçtiğimiz yıl yapılan genel seçimlerde de milletvekili aday adayıydı. Bunun elbette bir katkısı olmuştu belediye başkan adaylığına…

 27 yıllık çocuk doktorluğu, Bergama’da çalıştığı günlerde ovadaki/ dağdaki çocuklara dokunuşu ve şifa dağıtması, anne ve babaların gönlünde taht kurması, alçakgönüllülüğü, Bergama’nın yerlisi oluşu ve fırsat buldukça CHP Bergama İlçe Örgütünü ziyareti, ilçe yönetimiyle olan içli dışlı ilişkisi, huzurlu/ sakin kişiliği,  hem oğlunun hem kızının tıp fakültesi öğrenciliği, girişkenliği,  görgü görenek sahibi kişiliği gibi nedenlerle rakibi olan doktora fark atması/ bir anda onu siyaset sahnesinin yıldızları arasına soktu. 

Asıl başarı ise oluşturdukları o mükemmel denilebilecek ekipte…

Elbirliğiyle Tanju Çelik’i iktidar yapan o ekipte yer alan kahramanlar ise dünün ve bugünün siyasi kadroları.

Önceki yılların belediye başkanı Sefa Taşkın,  önceki yılların belediyecisi/ işadamı/ Aliağa’nın 3 dönem ilçe başkanı, İzmir’in 1 dönem il başkan yardımcısı Özcan Durmaz, önceki yılların ilçe başkanları Dr. İdris Yavuzyılmaz - Ayşe Şimşek, geçtiğimiz dönemin ilçe başkanı Mehmet Ecevit Canbaz, 10 yıl belediye başkanlığı yapmış olan Mehmet Gönenç, İsmail Durmaz başkanlığındaki mevcut ilçe yönetimi, Özkan Türkdoğan, meclis üyesi Hasan Yaşar’dan oluşan ‘ Seçim Koordinasyon Merkezi ‘  ve elbette Bergamalı Amazon ruhlu kadınların koşuşturmaları…

***

Sabahın 10’unda, 10.30’unda partide göreve hazır bekleyen kadınların varlığını ziyaret için gittiğim hiçbir ilçede görmedim dersem mübalağa etmiş olmam.

Güleryüzlü, sokaklara dökülmeye hazır Bergamalı kadınlar…

Gülten, Figen, Nafize, Aynur, Cevahir, Tuğba ve diğerleri...

Her köyde, her sokak ve caddede onlar vardı.

Durmadılar, dinlenmediler, hep koşuşturdular ve bir başarı öyküsünün bilinir kahramanları olarak şimdi karşımızdalar!

Alnından öpülesi kadınlarımız!

***

Daha da önceye gidecek olursak, Mehmet Gönenç ve Mustafa Çandır’ın sözleriyle bu başarının altında 27 Ağustos 2023’teki ilçe genel kurulundaki kenetlenme yatıyor.

Birliğin/ beraberliğin tohumlarının atıldığı o güzel ağustos öğleden sonrası…

Bergama CHP o gün birlik ve dayanışmanın adresiydi. Kırgınlıklar bir yana bırakılmış, kenetlenme yaşanmıştı o kongrede.

Sonraki aylarda oluşturulan meclis üyeliklerindeki hakkaniyet… Bu konuda Mehmet Gönenç’in kayda değer öngörüsü ve önerileri…

Başkanlık yarışında var olan Ali Bor ile Osman Selim Tok’un meclis üyeliğine alınması, doktorun ağırbaşlılık kokan siyaseti,  rakibi olan doktorun Kınık’tan Bergama’ya transfer edilmesine karşın onunla ucuz polemiklere girmeyişi, Atatürk Sağlık Araştırma Merkezi, Koca Çınarlar Konuk Evi, Psikolojik Danışma Merkezi, Umut Yolu Bağımlılıkla Mücadele Merkezi, Birlikte Büyüyelim Özel Çocuklar Rehabilitasyon Merkezi, Galenos Bitkisel Destekleyici Ürünler Araştırma ve Üretim Merkezi, Biyoteknoloji Üretim Tesisi gibi projeleri, doktoru Bergamalı katında zirveye taşıdı.

İhtiyaç duyulan köylere hayvansal içme suyu ve tarımsal sulama göletleri, ürün çeşitliliğini arttırmak anlamında zirai eğitim ve geliştirme merkezi kuracağını vaat etmesi, değişik mahallelerde oyuncak kütüphaneleri açacak olması, kent belleği müzesi kuracağını dile getirmesi, kubbeli sinema salonları kuracak olması, kadın istihdamına öncelik verilecek olan bütçe dostu sosyal tesisler ve mobil kafeler açacağını söyleyerek Bergama’nın merkezinde ve kırsalında oturanlara seslenmesi ve söylediklerinin hayat bulması Tanju Çelik’e Başkan seçilmesinin kapısını araladı.

İlkler Kenti Bergama’ya İlkler Müzesi kazandıracağını söylüyor olmakla da Tanju Çelik; Aristonikos’un, Galenos’un, Bergamalı Kadri’nin ve Osman Bayatlı’nın ardılı olduğunu kanıtlıyor.

Seçim kampanyası süresinde ona kalkan olan seçim koordinasyon merkezi, nasıl ki bu başarının en önemli aktörlerinden biri idiyse, Başkana basın- tanıtım ve iletişim konusunda omuz veren eşi ve yakın çalışma arkadaşları da bu başarının kayda değer diğer görünmez kahramanları…

Her şey bir yana, bu ekip ve Başkan sadece rakibi olan Doktor Sadık Doğruer’i alt etmekle kalmadı, Sadık Doğruer’i Kınık Belediye Başkanlığı’ndan alıp Bergama’ya getiren Saray’ı da alt etti.

CHP, 2019’da 32 bin 874 oy almıştı. Bu seçimde ise 35 bin 758 oy alarak 2884 artış sağladı.

Yüzdelik oranını 48’den 51,53’e çıkardı. Doğruer ise oyların 29 bin 549’unu alabildi. Yüzde 48,8 den 42,6’ya düştü.

Sonuca gelecek olursak, Aristonikos’un hakbilir evlatları,  ’89 ve 2009’dan sonra 31 Mart 2024’te bir kez daha tarih yazdılar.

İnandılar, güvendiler ve başardılar!

Olup biteni de doktor şöyle özetledi zaten: ‘’ Birlikte kazandık, birlikte yöneteceğiz! ‘’

Yıllarca da süreceğe benziyor.

Editör: Duygu Kaya