İZ GAZETE- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 26. Dönem İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı, HDP İzmir İl Binası’na yapılan saldırıya ilişkin İz Gazete’ye açıklamalarda bulundu. İktidarın söylem ve davranışlarının toplumda kutuplaştırma yarattığını belirten CHP’li Akatlı, ülkenin huzurlu ve güvenli olması için iyiliği örgütlemek ve farklı düşüncelerden insanları yan yana tutabilmek gerektiğini söyledi. 

‘TEHLİKELİ BİR DURUM’
İktidarın söylemlerinin toplumda kutuplaştırma yarattığını söyleyen CHP’li Zeynep Altıok Akatlı, “Çok üzücü bir saldırıyla karşı karşıyayız ama konuşmamız gereken şey; İzmir gibi bir kentin göbeğinde, seçilmiş bir siyasi partinin, meclisteki üçüncü büyük partinin il binasına bir kişinin elini kolunu sallayarak girip böyle bir katliam yapabilmesi. Bu cesareti nereden buldu? Kin ve nefret duyduğu bir siyasi partiye yönelik bir katliama dönecek bir saldırıyı nasıl içselleştirebildiği ve aklından geçeni nasıl gerçek kılabildiği… Bunun üzerinde çokça durmamız gerekiyor. Çünkü çok uzunca süredir özellikle iktidarın çeşitli toplum kesimlerini, farklı inançları, farklı yaşam tercihlerini, farklı etnik kökenleri birbirine kutuplaştırarak benimsediği söylemler var. Öyle bir yere geliyoruz ki; karşısındakinin herhangi bir davranışını tasvip etmeyen, bir başkasının tercihini beğenmeyen herkes, bir toplum nizamı ve tek tip bir toplum yaratabileceğini ve bunun için harekete geçebileceğini, bu nizamı sağlayıcı olarak da şiddet kullanarak kendisine bir görev biçiyor. Bu çok tehlikeli bir durum. Milli ve dini değerler üzerinden tek tip insanı belirleyen bir iktidar anlayışı var. Bu anlayışın kurgulamış olduğu ayrımcı, hedef gösterici üslup, toplum içinde birbirine uzak olan kesimleri birbirine karşı daha da düşmanlaştırıyor. Adeta herkese tahrik olma özgürlüğü sağlanıyor. Bu ülkenin tarihi sayısız faili meçhul siyasi cinayet ve katliamla dolu. Bunların tamamının adaletsiz bırakılmış olması bugün bu kişinin fütursuzca bir can almasına neden olan ortamdır” diye konuştu. 

‘İYİLİĞİ ÖRGÜTLEMEMİZ GEREKİYOR’
Temele insan haklarının koyulduğu bir dayanışma kültürünün inşa edilmesi gerektiğini belirten Akatlı, “Bugün her şeyden önce yapılması gereken adalet mekanizmasını, hukuku, bu tür girişimlere karşı diri tutmak ve işletmek. Her şeyden önce, bu işin üstü örtülmeden, sular bulandırılmadan önce gereğini yapacak bir iktidar tutumu bekliyoruz. Ama deneyimlerimize baktığımızda iktidarın geçmişte yaşananlarla hesaplaşmayı tercih etmediğini gösteriyor. Dolayısıyla, temele insan haklarını koyduğumuz bir dayanışma kültürünü yeniden inşa etmemiz gerekiyor. Kötülüğe, şiddete, baskıya karşı iyiliği örgütlemek ve iyilik için; hangi düşünceyi savunursa savunsun şiddete evrilmeyen her türlü tercihi yan yana tutabilmeyi başarmak gerekir. Ülkemiz ancak o zaman yeniden huzurlu ve güvenilir bir ülke haline gelir” açıklamalarında bulundu.

Editör: Haber Merkezi