DUYGU KAYA/ YAĞIZ BARUT- İZ GAZETE-  İzmir Barosu’nun, YSK’nın İstanbul seçimlerinin yenilenmesi kararından sonra başlattığı ‘Demokrasi Nöbeti’ devam ediyor. İzmir Emek ve Demokrasi Güçlerinin ve siyasi partilerin destek verdiği nöbette, CHP Genel Başkan Yardımcıları Tuncay Özkan ve Engin Özkoç da yer aldı.

Geçtiğimiz hafta yapılan Demokrasi Nöbeti’nde, belediye başkanlarına da nöbete katılma çağrısında bulunulmuştu. O çağrı karşılık buldu ve Bornova, Buca, Konak, Karşıyaka, Dikili, Çeşme, Menderes, Foça, Urla, Torbalı, Beydağ ilçe belediye başkanları ile CHP İl Başkanı Deniz Yücel, İl Gençlik Kolları Başkanı Ozan Uyan, önceki dönem CHP İzmir Milletvekili Musa Çam da katılım sağladı.

‘BU DURUŞU İSTANBUL’DA ANLATACAĞIM’

İzmir Barosu’nun başlattığı Demokrasi Nöbetinin önemine değinen ve Baro Yönetim Kuruluna teşekkür eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Engin Özkoç, “İstanbul’da Ekrem İmamoğlu görevine başladı ve İstanbullular 18 gün gibi kısa bir sürede ‘İşte bir kent böyle yönetilir’ dedi. Sonrasında, YSK adaletsiz şekilde mazbatayı elinden aldı. İzmirliler ise özgürlüğe ve demokrasiye inandığı için bu nöbeti başlattı. Ben de bir nefer olabilmek için hepinizin arasına katıldım. Türkiye’nin her yerine nefes verdiğiniz için ve İmamoğlu’nun kazanması için öncü olduğunuz için hepinize yürekten teşekkür ediyorum. Yarın İstanbul’a döndüğümde sizin bu duruşunuzu İstanbullular’a anlatacağım. İnanıyorum ki kazanan milletimiz olacak ve sizin başlattığınız demokrasi kazanacak.” diye konuştu.

‘KARARIN MANTIKLI YANI YOKTUR’

Demokrasi Nöbeti’nde basın açıklamasını okuyan İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Lütfi Çamlı ise, İstanbul seçimlerinin değil, YSK’nın seçimlerin iptali yönündeki yazdığı gerekçeli kararın, şaibeli olduğunu belirtti. Kararın, hukukun evrensel kurallarına göre değil siyasal iktidarın baskısına göre verildiğini dile getiren Çamlı, “250 sayfalık gerekçeli karardaki söz kalabalığının esas amacı, temellendirilemeyen iptal gerekçesinin yurttaşların değerlendirmesinden kaçırmaktır. Tam kanunsuzluk halinin oluşması için seçmen iradesinin sakatlanması gerekmektedir. Oysa seçim kurullarının yaptığı bir hatadan dolayı, bunda hiçbir kabahati olmayan seçmenlerin oylarını yok saymak, hukuken kabul edilemez. Kararda oyların nasıl çalındığı,  seçmenin iradesinin nasıl sakatlandığına dair tek bir ibare yoktur. Sandık başkanları seçmenin oyunu nasıl değiştirdi, açıklanmamıştır. Kararın hiçbir mantıklı yanı yoktur. Karara itiraz eden dört YSK üyesi demokrasiyi, hukuku kurtarmaya çalıştıklarını ortaya koysa da, bunu başaramamıştır.” dedi.

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri olarak, hukuksuzluğun meşrulaştırıldığı bir geçmişle mücadele ederken, bu anlayışın ve uygulamaların gelecekte sürmesine izin vermeyeceklerini vurgulayan Çamlı, “Millet iradesinin tecelli edeceği 23 Haziran seçimlerinde seçmenlerin ‘Tarih önünde hükümsüz’ olan bu gerekçeden yoksun kararı tarihin çöplüğüne yollayacaklarına inancımız tamdır” açıklamasını yaptı.

VİDEO: CEREN DUMAN

Editör: Haber Merkezi