CHP Genel Başkan Yardımcısı Altıok, İzmir özelinde yapılmak istenilen ve çevre katliamına neden olan termik santrallerle ilgili yazılı basın açıklaması yaptı. Fosil yakıtlar, kirlilik, doğa katliamları ile birlikte Dünya’nın her geçen gün daha da ısındığını kaydeden Altıok, “İklim değişikliği ile mücadele için Paris’te kabul edilen sözleşmenin ardından artık küresel ısınmanın 2 derecenin altında hatta 1,5 derece tutulması gerektiğinde anlaşıldı” dedi.

Dünyadaki diğer ülkelerin hızla fosil yakıt kullanımından uzaklaştığını belirten Altıok, “Aliağa, Zonguldak, Çanakkale, Konya, Muğla, Maraş, İskenderun, Bartın ve tüm Türkiye, mevcut 21 kömürlü termik santrale eklenmesi planlanan 80’e yakın yeni santralin yarattığı tehditle karşı karşıya” şeklinde konuştu.

Altıok’un açıklaması şu şekilde:

Kömür havamızı ve suyumuzu kirletirken hem güvensiz ve ucuz istihdam vaadiyle iş gücümüzü madenlere bağımlı kılıyor, hem de geri dönüşü olmayan iklim değişikliğine en büyük tehditlerden birini oluşturarak geleceğimizi tehlikeye atıyor. İnsanlığa ait kültür mirasları üzerine kurulan termik santraller ve kömür madenleri, yalnızca bugünümüzü ve geleceğimizi değil, geçmişimizin izlerini de sonsuza dek yok olmaya mahkûm ediyor.  

Sokağımızda, mahallemizde kirli hava soluyor, termik santrallerin külüne, tozuna maruz kalıyoruz. Kömürlü termik santraller, küresel sıcaklık artışlarının geri dönülemez bir noktaya gelmesini tetikleyerek bizlerin ve çocuklarımızın yaşam hakkına set çekiyor.

Kömürlü termik santraller başta olmak üzere fosil yakıt tüketimine artık dur dememiz gerekiyor!

Ülkemiz ve dünya tehdit altında! 

Bugün Çanakkale’den Muğla’ya tüm kıyı şeridi termik santral sahasına çevrilmiş durumda. 

İzmir Aliağa hali hazırda sanayi bölgesi. Yeterince kirlilik yayan yüzlerce işletme var. 45 yıldır bölgede faaliyet gösteren tesislerin atıklarından oluşan cüruf, tufal, baca tozu kül dağları ve acımasızca doğaya salınan; madensel yağlar, ağır metaller, asbest ve petrol türevleri dahil pek çok atık bölgeyi bir cehenneme çevirmiş.

Aliağa’da mevcut termik santrale 4 santral daha eklenmek isteniyor. Bergama’dan Dikili’ye, Aliağa’da Foça’ya topraklarımız yaşanmaz, havamız solunmaz hale getirilmek isteniyor. 

Bu gidişe dur demek 7-15 Mayıs tarihleri arasında 5 kıtadan 13 ülkede termik santrallere ve Dünya’nın en kirli enerji kaynağı olan kömüre karşı eylemler yapılacak.

Türkiye de 15 Mayıs Pazar günü Aliağa’dan yaşam hakkını savunacak, #KömürdenKurtul diyecek. 

Cumhuriyet Halk Partisi olarak dışa bağımlı fosil yakıtların, enerji tüketiminde ve elektrik üretimindeki payının düşürülmesini, doğal gaz ve ithal kömüre dayalı santrallere kısıtlamalar getirerek bu kaynakların elektrik üretimindeki payını kademeli olarak azaltılmasını talep ediyor, #KömürdenKurtul diyen yaşam hakkı savunucularının yanında olduğumuzu kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.

Editör: Haber Merkezi