Cengiz Aldemir/ANKARA- Sağlık Bakanlığı MHRS sistemi çöküyor, vatandaş randevu alamıyor, ameliyatlar yapılamıyor, ilaç bulunamıyor, hekim sayısı yetersiz, hekimler çalışma koşulları ve sosyal hakların yetersizliğinden istifa edip yurtdışına gidiyor. Vatandaş tepkili.

Konuyla ilgili İz Gazete'ye değerlendirmelerde bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, "Bir an önce gerekli tedbirler alınmaz ise sağlık sistemimiz iflas edecektir" uyarısında bulundu.

AKP'NİN SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKTÜ

"Sağlıkta devrim yaptık" diyen iktidarın, neoliberal politikaları yüzünden halkın sağlığı ile oynadığı eleştirisinde bulunan  CHP'li Öztunç, vatandaşların sağlık hizmetlerine ulaşamadığını, hastaların muayene randevusu almaya çalıştığı MHRS uygulamasının çöktüğünü söyledi. Kamu hastanelerinin sağlık hizmetleri konusunda ve vatandaşın muayene randevusu almadaki karşılaştıkları zorluklar konusunda şikâyetlerin giderek arttığına dikkat çeken CHP'li Öztunç, "Halk, bu sistemde doktor bulamadıklarını veya buldukları doktordan ise ancak haftalar veya aylar sonrasına randevu alabildiklerini ileri sürüyor. Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) ve ALO 182'den randevu alamayan veya randevusu aylar sonrasına verilen vatandaşlar özel hastanelere mahkûm bırakılmaktadır" ifadelerini kullandı.

TBMM, HASTANE RANDEVU MERKEZİ OLDU

AKP'nin yanlış politikaları yüzünden vatandaşın kamu hastanelerinden hizmet alamaz duruma getirildiğini, milletvekili makamlarının doktor randevu merkezi haline geldiğini belirten Öztunç, bunun nedeninin, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının haklı taleplerini duymazdan gelen Saray yönetimi olduğunu söyledi. Randevu bulunamamasının diğer bir sebebinin de doktor yetersizliği olduğunu vurgulayan Öztunç,  "Doktorların insanca yaşayabilecekleri ücretleri alamamaları, sağlıkta şiddeti çözmek için somut adımların atılmaması, hekimlerin gidişini önleyecek, onların çalışma koşullarını iyileştirecek adımların atılmaması hekimlerimizin yurtdışına gidişini hızlandırmaktadır. Haklarını vermezseniz, bu çalışma koşullarına zorunlu tutarsanız hekimleri yitirirsiniz, bir süre sonra sağlık hizmeti sunacak hekim bulamazsınız" sözleriyle tepkisini dile getirdi.

SORUNLARI ÇÖZÜN ÇAĞRISI

Hekimlerin yükünü artıran ve değersizleştiren, '5 dakikada 1 randevu’ sisteminin bir an önce kaldırılması gerektiğini savunan CHP'li Öztunç, "Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) muayene süresini 20 dakika olarak öngördüğünü anımsatarak iktidara, "Bir hekimin 5 dakikada 1 hastaya herhangi bir değerlendirme yapabilme olanağı yok. Bunlar olmayınca hasta kendisinin yetersiz değerlendirildiğini, yeterince zaman ayrılmadığını, derdini anlatamadığını düşünmektedir. Bu aynı zamanda sağlıkta şiddeti de arttırmaktadır. Hal böyle olunca hasta yakınları ve hastalar, hekimin sorumlu olduğunu düşünerek hekimin canına kastetmeye kadar uzanan davranışlar sergilemektedir. Bu hayati bir sorundur. Acilen çözülmesi gerekmektedir" çağrısında bulundu.

1405 DOKTORDAN YURTDIŞI TALEBİ

Sadece 2021 yılı içinde 1405 doktor yurtdışına yerleşmek için Türk Tabipler Birliği’ne iyi hal belgesi başvurusu yaptığı bilgisini aktaran Öztunç,  vatandaşı mağdur eden ve sağlık çalışanlarını tükenme noktasına getiren sağlık sisteminin iyileştirilmesi yönünde yapıcı adımların bir an önce atılması için meclise araştırma önergesini de verdiğini anımsattı. 

YANLIŞ SAĞLIK POLİTİKALARINDA ISRAR BİR CİNAYETTİR

Yanlış sağlık politikalarında ısrar etmenin, sosyal bir cinayet olduğunu ifade eden Öztunç şöyle konuştu:

"Sağlık çalışanlarının hakları, kötü çalışma koşulları, sağlıkta şiddet ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kamuda çalışan sağlıkçıların özele geçmesi konusunda sarf ettiği "giderlerse gitsinler, yeni mezunlarla devam ederiz" sözleri kabul edilemez. Gidecek olan hekimlerimiz değildir. Sağlık emekçilerinin değersizleştirilmeye çalışılıyor. Sorunların çözümü sandıktır. Sarayın halkı mutsuz mutsuz, hastaları mağdur eden; sağlığı ticarete, hastaları müşteriye, hastaneleri ticarethanelere dönüştüren sağlık anlayışı, sağlıkta dönüşüm drogramı iflas etmiştir. İktidar, şehir hastaneleri ile bir büyük yanlışı daha yapmıştır. Hastanenin acil bölümü tam bir rezalet. Adı Şehir Hastanesi kendisi şehir dışında olan hastanelere ulaşıldığında bile, hastalar saatlerce bekletiliyor. Ateş pahası kantin fiyatları sanki bana özel hastane. Bir CHP iktidarında bunların hepsine son vereceğiz ve sağlık hizmetlerini ülkenin en ücra köşesine kadar en kaliteli bir şekilde götüreceğiz."

Editör: Haber Merkezi