TUGAY CAN / İZ GAZETE - DİSK’e bağlı Emekli-Sen, emeklilere yönelik zamları protesto etmek amacıyla Kemeraltı Girişi’nde toplandı. Burada bir basın açıklaması düzenleyen Emekli-Sen, emeklilere yapılan yüzde 5-6 seviyesindeki zamlara tepkilerini dile getirdi.

DİSK Emekli-Sen adına basın açıklamasını Emekli-Sen Bölge Başkanı Hüseyin Özkaynak okurken basın açıklamasında ayrıca DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ve Cumhuriyet Halk Partisi Karşıyaka İlçe Başkanı Uğur Yıldırım da bulundu.

Basın açıklamasında sık sık ‘Sadaka değil toplu sözleşme’ , ‘Zam zulüm işkence işte AKP’ sloganları atıldı.

Basın açıklamasını okuyan Emekli-Sen Bölge Temsilcisi Hüseyin Özkaynak, “Yıllarca art-değer üretmiş olan biz emeklilere reva görülen zam kabul edilebilir bir zam değildir” dedi.

‘TÜİK VE SİYASİ İKTİDAR ÜÇ KURUŞ ZAM VERMEMEK ADINA…’

Özkaynak, SSK ve BAĞ-KUR emeklileri ve memur emeklilerinin altı ayda bir zam aldıklarını ifade ederek, “Altı aylık enflasyon oranı bir önceki zam oranının üzerinde çıkmışsa aradaki fark memurların maaşlarına yansıtılıyor. İşte tam da bu durumda, bizce güvenirliğini çoktan yitirmiş olan TÜİK ve siyasi iktidar devreye girerek zaten açlık sınırında yaşam mücadelesi veren emeklilere üç kuruş zam vermemek adına çeşitli ayak oyunlarına başvuruyor” diye konuştu.

Son dönemlerde tüketici ürünlerine yapılan zamların maaşlarını erittiğini ifade eden Özkaynak, “Devamı gelecek olan zamların 1 Temmuz itibariyle yansıtılacak olmasının tek nedeni, temmuz ayı enflasyonunun düşük gösterilerek emekçilere verilecek olan enflasyon farkının düşürülmek istenmesidir. Nitekim son enflasyon on binde 3 olarak ayarlanmış, böylece, bizlere yüzde 5 ila 6 arasında zam reva görülmüştür” sözlerine yer verdi.

‘AKP 31 MART VE 23 HAZİRAN’DAN DERS ÇIKARMAMIŞ’

Basın açıklamasının ardından konuşan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ise AKP hükumetinin 31 Mart ve 23 Haziran seçimlerinden bir ders çıkarmadığını söyledi.

Sarı, “Cumhurbaşkanı kendine yüzde 26 zam, Yüksek İstişare Kurulu dedikleri ucube kurala yüzde 40 zam yapmaktadır. Ama bu ülkenin Cumhuriyet kurulduğundan beri fabrikalarında, işyerlerinde bu ülkenin bu günlere gelmesinde en büyük katkıyı sağlayan emeklilere yüzde 5 zammı reva görmektedir” şeklinde konuştu.

‘VERDİĞİNİZ ZAM ORANINDA OY OLACAKSINIZ’

Hükumete de seslenen Sarı sözlerini şöyle sürdürdü:

“İmparatorluğunuz yavaş yavaş yok oluyor. 23 Haziran’da İstanbul’da yok oldu. 2023 hedeflerinizde de iktidardan yok olacaksınız. Bize reva gördüğünüz zam oranı kadar oy alacaksınız. Ülkenin güzelim kurumlarını özelleştirdiniz. Ülkede 7 milyon işsiz var. Bugün emekliler ikinci işlerini aramaktalar. Bu ülkenin bu güzel insanları insanca yaşayacak, adil bir ülke istemekte”

Sarı, “Memurlarda 3600 ek göstergenin çıkacağını sözünü verdiğiniz, emeklilerin maaşlarının düzeleceğinin sözünü verdiniz ama yetmedi beka dediğiniz sorununuz ile bu ülkenin özgürlüğe demokrasiye inanan insanları size kanmıyor. Ama erken seçimde ama 2023’te bize verdiğiniz zam oranında oy alacaksınız” ifadelerini kullandı.

GÖZÜMÜZE, KULAĞIMIZA VE SESİMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ’

Yerel basına yönelik basın ilan kurumu ilanlarının kaldırılmasına da değinen Sarı sözlerini şöyle tamamladı:

“Yerel basın son çıkan yargı reformunda gelir kaynakları olan ilanları ortadan kaldırmak istiyorlar. Biz DİSK olarak ve İzmir halkı olarak yerel basına desteğimizi şöyle belirtiyoruz. Yerel basın bu kentin gözüdür, kulağıdır, sesidir. Gözümüze, kulağımıza ve sesimize sahip çıkacağız”

Editör: Haber Merkezi