İZ GAZETE - İzmir Barosu, Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediye Başkanlarının, İçişleri Bakanlığı kararı ile görevlerinden alınması ve yerlerine kayyum atanması sonrasında yapılmak istenen protestoların, Valilik kararıyla yapılamadığını ifade ederek, toplantı ve ifade özgürlüğüne ilişkin ulusal ve uluslararası mevzuatı hatırlattı.

‘VARSAYIMLA YASAKLANAMAZ’

Valilik kararında, yasaklama gerekçesi olarak şiddet içerikli eylemlerin gerçekleşebileceği ihtimalinden söz edildiğini ancak, bunun somut bir dayanağı olmadığı ifade edilen dilekçede “Bir varsayım üzerine, somut olgulara dayanmayan gerekçelerle, özgürlüklerin kullanılmasının kısıtlanması kabul edilemez. Etkinlikleri yasaklamak yerine, gerekli ve yeterli tedbirlerin alınması, kamu otoritelerinin görevidir. Bu görevi yerine getirememelerinin sorumluluğunu da kişilere yüklemeleri mümkün değildir” denildi.

ÖZGÜR KÜRSÜ KURULACAK

Valilik kararının, İzmir'in barışçıl geleneğine, çoğulcu kültürüne aykırı olduğu söylenerek, “İzmir Barosu, yurttaşların kısılmak istenen sesine sahip çıkmak, şiddet ve nefret içermeyen her sözün değerli olduğunun bilinciyle onlara fikirlerini özgürce ifade etme olanağı yaratmak için Baro binası önünde sabit şekilde kalacak bir "Özgür Kürsü" kurma kararı almıştır.

Bu kürsüde ifade edilen şiddet ve nefret içermeyen her sözün teminatı İzmir Barosu üyesi avukatları olacaktır.” açıklamasında bulunuldu.

İzmir Barosu, bağımsızlık mücadelesinin ilk kurşununun atıldığı İzmir'i, Türkiye'de demokrasi ateşinin kıvılcımlandığı ilk şehir yapmak için tüm yurttaşları, "Özgür Kürsü"nün açılışına katılmaya ve fikirlerini özgürce ifade etmeye davet ettiklerini de duyurdu.

Editör: Haber Merkezi