TUGAY CAN / İZ GAZETE - Urla ve Çeşme’de 2054 saylı Cumhurbaşkanı Kararı ile acele kamulaştırılan arazilerin sahipleri süreci mahkemeye taşıyor. 11’i Zeytineli’den 8’i Alaçatı’dan olmak üzere toplam 19 tapu sahibi acele kamulaştırma kararını mahkemeye taşıyor.

Arazi sahiplerinin avukatı Şehrazat Mercan, mahkeme süreci ile ilgili detayları İz Gazete ile paylaştı. Mercan, “Ortada haksız bir tutum söz konusu. Ben bir yere artı değer katacağım diyorsunuz, ancak bunu yapmadan önce orada bulunanların ellerinden arazilerini alıyorsunuz” diyerek Turizm Bakanı tarafından açıklanan projeye tepkisini dile getirdi.

‘AVAM BİR PROJEDİR’

Acele kamulaştırmanın iki ayrı koşulunun, yurt savunması ve üstün bir kamu yararının bulunması olduğunu hatırlatan Mercan, “Ayrıca bunun detaylandırılması gerekiyor. Dolayısıyla Çeşme ve Urla’da ki acele kamulaştırmalar hukuka aykırı” dedi.

Şehrezat Mercan, “13 Şubat tarihli Resmi Gazete’de Zeytineli’de Alaşar Ovası kamulaştıma alanından çıkartıldı. Zeytineli’nin batısında bulunan hazine arazisi ve Germiyan projeye dahil edildi. Otoyolun üst tarafına ise hizmet ve personel için konut alanı kullanıma açılıyor. Burada da bir adaletsizlik var. Bunun toplamının getireceği yükü bu yarımada kaldırmaz. Yani bu proje gerçekleştirilirken hem mevzuata aykırılık var hem de gerçekliğe aykırı bir durum var. En son yapmaları gerekeni en başta yapıyorlar. Bu olsa olsa münferit bir tüccarın elindekileri iyi paraya satmak için oluşturduğu avam bir projedir”

‘BOŞ BAKARSAN BOŞ GÖRÜRSÜN’

Danıştay’ın iptal yönünde pek çok kararı bulunduğunu Çeşme ve Urla’da gerçekleşen acele kamulaştırmanın da iptal edilebileceğini kaydeden Mercan, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Turizm Bakanı’nın projesi altı boş bir proje. ‘Oralar zaten boş’ diyorlar. Boş bakarsan; boş görürsün. Yarımadaya boş bakmasınlar”

Editör: Haber Merkezi