TUĞÇE KAŞ / İZ GAZETE- Üniversite mezunu olup kamu kurum ve kuruluşlarında üniversite mezunu olarak çalışan işçiler uzun yıllardır memur statüsüne geçmeyi bekliyor. Çalışma Bakanlığı ile ortak görüşmeler yapılsa da kesin sonuca ulaşamayan işçiler yasal düzenlemelerin gerçekleşmesini talep ediyor.

“DONANIMLI ÜNİVERSİTE MEZUNLARIYIZ AMA..”

İzmir’de bir devlet kurumunda 9 yıldır işçi statüsünde çalışan Yılbaş,” Sosyoloji mezunuyum. Felsefe Bölümü grubu öğretmeniyim ve bu alanda yüksek lisans yaptım. Kamuda , KİT’ler ve belediyelerde 4857 sayılı iş kanuna göre çalışan daimi kadrodaki üniversite mezunu işçileriz. Bizler her anlamda kendimizi geliştirmiş ve eğitim olarakta donanımlı üniversite mezunlarıyız.  Ancak aldığımız eğitimle pratikte çalıştığımız meslek uyuşmuyor. En önemlisi de yükselme sınavlarına bile giremiyoruz. Aynı yerde çalıştığım memur arkadaşlarım görevde yükselme sınavına girerken ben ve diğer işçi arkadaşlarımız giremedik. 9 yıldır devlet kurumunda çalışıyorum ve yükselemiyorum.”dedi.

“SESİMİZİ DUYSUNLAR”

Üniversiteli İşçiler Platformu olarak mücadelelerini uzun yıllardır verdiklerini söyleyen Yılbaş, mağduriyetlerinin giderilmesi hususunda meclisten çalışma yapmasını beklediklerinin altını çizdi. Yılbaş yapmış olduğu açıklamada, “2017 yılında toplu iş sözleşmesi olarak dönemin Çalışma Bakanı Faruk Çelik ile Memur Sen Genel Başkanı  Ali Yalçın protokol olarak imza altına aldılar. Fakat daha sonradan uygulanmadı. Toplu iş sözleşmesinde 36/1 maddeden oluşuyordu. 2018 yılında CHP Niğde milletvekili meclise kanun teklifi vermesine rağmen komisyonda hala daha beklemede. 15 gün önce de İYİ Parti Milletvekili İsmail Gonçuk konuyla ilgili meclise soru önergesi verdi. Bizler yetkili kişilere ulaşmaya çalışıyoruz ancak geri dönüşleri sağlayamıyoruz. İsteğimiz  özellikle İzmir milletvekillerinin üniversiteli işçilerin sesini duymasıdır.” ifadelerini kullandı.

“MECBURİ İŞLERDE ÇALIŞMAK ZORUNDAYIZ”

Yılbaş  sosyal, özlük ve mali haklarının işçi statüsüne göre değerlendirildiğini söyleyerek, “Tayin, terfi, nakil hakkımız yok. Bizim için en önemlisi de terfi hakkıdır. Ayrıca tayin ve nakil hakkımızı kullanamadığımız için birçok arkadaşımız eşinden, çocuklarından uzakta yaşamak zorunda kalıyor. Amirlerimiz yada müdürümüz olan kişilerle aynı diplomaya sahipken, ortak haklara sahip olamıyoruz. İşçi statüsünde olduğum için aynı iş yerinde çalıştığım memur arkadaşımla benzer işleri yapıyorum, ancak askeri ücret alıyorum. Ayrıca haftalık çalışma saati olarakta daha fazla çalışıyorum. Almış olduğumuz eğitimlere göre istihdam edilmiyoruz. Mecburi işlerde çalışmak zorunda kalıyoruz. Çalıştığımız işte de yükselemiyoruz. İşçi statüsünde olduğumuz için bu mağduriyetleri yaşıyoruz. Bizler kadrolu çalışıyoruz. İsteğimiz statü değişikliği ile memur kadrosuna geçebilmektir. Yasal düzenleme ile memur statüsüne geçmek istiyoruz.” açıklamasında bulundu.

Üniversiteli İşçiler Platformu temsilcisi Yılbaş, memur statüsüne geçmenin devletin yararına olacağını söyleyerek, “Devlete ek yük getirmeyecek bu statü değişikliği ile hem çalıştığımız kurumlara daha faydalı olacağız. Bizlerin memur statüsüne geçmesi devletinde yararına olacaktır. Bu durum devlet için bir külfet değildir. ” dedi.

Editör: Haber Merkezi