Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Nurdan Şenkal Uçar, 17 Şubat 1926’da TBMM’de kabul edilen Medeni Kanunu'nun önemine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. 

Uçar'ın yaptığı açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuyla, devletin ulusal egemenlik temeline dayandırılması, ülkede çağdaş uygar yaşam biçiminin yerleştirilmesi amaçlanmıştı. Hukuk devriminin ve laik hukukun simgesi olan Medeni Kanunu,17 Şubat 1926’da TBMM’de kabul edilerek 4 Ekim 1926’da yürürlüğe girmiştir.

Medeni Kanunu’na kadın haklarının güvencesi olan tek eşlilik, evlilik yaşı, resmi nikâh, boşanmada eşit haklar, kız ve erkek çocuklara eşit miras hakkı kabul edildi. Anayasal haklarımızdan olan yasa ile güvence altına alınan temel hak ve özgürlüklerimizden asla vazgeçmiyoruz. Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir.

Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür. Günümüzde Medeni Kanunu’nun resmi evlilik kuralının göz ardı edildiğini, “imam nikâhı” adı altında kadınların aile hukukundan doğan haklarını kullanamamalarına ve evlilik yaşı kuralının ihlal edilmesine yol açıldığını, her yönüyle toplumun kanayan yarası olan çocuk yaşta gelin sorununun devam etmekte olduğunu; müftülere resmi nikâh kıyma yetkisi verilmesi ile laiklik ilkesinin yok sayıldığını görüyoruz.

Atatürk devrimleriyle kazandığımız hakların bilincinde olan kadınlar olarak bu soruna kamuoyunun dikkatini çekiyor ve “ Türkiyemiz nereye götürülmek isteniyor? ” diye soruyoruz.

CHP İzmir İl Kadın Kolları Başkanlığı olarak, ailede demokrasi - toplumda demokrasi yolundaki mücadelemizi kararlılıkla sürdürüyor, medeni kanuna, laik hukuka sahip çıktığımızı, geriye gidişe izin vermeyeceğimizi bir kez daha yineliyor, mücadeleye devam diyoruz.

Editör: Haber Merkezi