TUGAY CAN / İZGAZETE - Cumhuriyet Halk Partisi Çiğli Gençlik Kolları tarafından düzenlenen laiklik panelinin konukları Cumhuriyet Halk Partisi İzmir milletvekeli Tacettin Bayır ve gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal oldu.Cumhuriyet Halk Partisi Çiğli İlçe binasında gerçekleşen panelin moderatörlüğünü CHP Çiğli Gençlik Kolları adına Gizem Kotan yaparken CHP Çiğli İlçe Başkanı Utku Gümrükçü de paneli takip edenler arasındaydı.

Açılış konuşmasını da yapan Gümrükçü, CHP’de artık kongrelerin bittiğini 2019 ‘a odaklanmaları gerektiğinin altını çizerken, panelin konuşmacıları Tacettin Bayır’ı milletvekili maaşının tamamını kız çocuklarına burs olarak vermesinin örnek bir davranış olduğunu vurguladı. Gümrükçü ayrıca Ümit Kartal için ise “Yurtta barış dediği için gözaltına alınan, dik duruşuyla öne çıkan gazeteci.” ifadelerini kullandı.

LAİK OLMAYAN 18 ÜLKE VAR

Dünyada Maldivler gibi küçük bazı devletler hariç, laik olmayan 18 devletinin 17’sinin İslam ülkeleri olduğunun altını çizen Bayır, “Dini siyasette kullanan, siyasi İslam’a izin veren veya bunlara imkân tanıyan ülkeler sonunda şeriat devletine dönüşüyor. Daha önce laik devletler olan Pakistan, Bangladeş, İran, Irak ve Madagaskar şimdi laik devlet değildir. Bakınız İslam devletlerinde, Dine dayalı bir devlet düzeni bizzat dine de zarar veriyor. Demokrasiyi ve hukuk düzenini tahrip ediyor.” dedi. Bayır, “Şeriattan tek yarar sağlayanlar, diktatörler ve krallar ve İslam’ı kendi siyasi çıkarları için kullanan partiler ve parti liderleri oluyor. Bilmiyorum verdiğim bu saptama size tanıdık geldi mi?” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE 1946’DAN SONRA TAM BAĞIMSIZLIĞINI KAYBETTİ”

Atatürk'ün ölümünden sonra, kurmuş olduğu laik, üniter, ulus devletini önce kontrol altına almak sonra da parçalamak amacıyla bir karşı hareket başladığının altını çizen Bayır, “Bu hareket önce İngiltere, sonra ABD kaynaklıdır ve Türkiye'deki iş birlikçilerini kullanarak Atatürk'ün kurmuş olduğu laik Cumhuriyeti dönüştürmeyi hatta bölüp parçalamayı hedeflemiştir. Türkiye 1946'dan itibaren tam bağımsızlığını maalesef kaybetti.”dedi. Atatürk'ten sonra Türkiye’nin ABD kaynaklı planlarla ABD'ye eklemlendiğini belirten Bayır sözlerini şöyle sürdürdü: “İşte bu süreçte Türkiye'de ‘Amerikancı İslamcılık' diyebileceğimiz bir hareket ortaya çıktı. 1950'lerden itibaren ülkemiz özellikle Rusya'ya karşı ABD'nin Yeşil Kuşak Projesi'yle şekillendirildi. Örneğin o günlerde Amerikan patentli bir İslam anlayışı ortaya çıktı. Bu, özünde ABD çıkarlarına hizmet eden dinci hareketti. 15 Temmuz'u hazırlayan işte bu 65 yıllık süreçtir.”,

“UMARIM BU SEFER ATI ALAN ÜSKÜDARI GEÇMEZ”

Tacettin Bayır’dan sonra konuşan Ümit Kartal ise 2019 seçimlerinin yaklaştığını hatırlatarak başladığı konuşmasında “Umarım atı alan bu sefer Üsküdar’ı geçmez.” dedi.

İki üç ayda bir insanların sistemli olarak taciz, tecavüz darp haberleri ile karşı karşıya kaldığını hatırlatan Kartal, bu tip olaylar bundan 10 yıl önce olsaydı infial yaratacağını belirtti. Kartal ayrıca toplum sağlığını derinden etkileyen çocuk gelin, kadınlara yönelik şiddet olayları ve din tüccarları gibi vakaların laikliğin olmadığı ülkelerde bulunduğunu belirterek böylesi bir dönemde laikliğe tutunmanın ne kadar önemli olduğunu vurguladı.

“O KADROLARI BAŞKA TARİKATLAR DOLDURDU”

Her fırsatta Erdoğan’a destek açıklaması yapan Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in “FETÖ ile mücadelede Erdoğan’ı destekliyorum.” açıklamasını hatırlatan Kartal, “FETÖ’cülerden boşalan o kadroları başka tarikatlar doldurdu. Eğer laikliği öne çıkaramazsak devlet kadroları adalet ile değil, torpil ile dolmaya devam edecek.” dedi.

ADALET YÜRÜYÜŞÜNE DİKKAT ÇEKTİ

Türkiye’nin 2019’a giden süreçte bir takım değerlere yaslanması gerektiğini vurgulayan Kartal, “İnsanlık tarihi boyunca kazanılmış iyi değerler var, laiklik de bunlardan bir tanesi. Nasıl ki Kemal Kılıçdaroğlu, insanlık tarihinin kazanımları olan hak hukuk ve adaleti öne çıkararak, herkesi içine alan ortak bir zemin yarattı, işte laikliğe de böyle ortak bir zemine oturtmak şart.” dedi.

Panelin sona ermesinin ardından  Çiğli Gençlik Kolları konuşmacılara teşekkür etti. Katılımlarından dolayı konuşmacılara çiçek takdim edildi.

Editör: Haber Merkezi