İZ GAZETE - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Can radyo’da Birol Soylu ile 10. Köy programının canlı yayın konuğu oldu. Soyer, programda İzmir’de uygulamaya geçen ve geçirilmesi planlanan projeleri anlattı. İlk 100 günü geride bırakan Tunç Soyer, kampanya döneminde vaat ettikleri birçok şeyi başardıklarını belirterek “Baykuş seferleri, indirimli su, üretici pazarı hepsi hayata geçti. Belki bir tanesi hepsinden daha anlamlıydı. O da Halk Buluşmalardır.” dedi.

Tunç Soyer, göreve geldikten sonra İzmirlilerle bir araya geldiği ve kentin sorunlarının tartışıldığı forumlara Arama Konferansı adını vermişti. İlki Kültürpark’ın geleceği için, ikincisi tarım ve sağlıklı gıdaya ulaşım için yapılan buluşmalara yönelik Soyer, “Farklı sesler diler getirildi bu buluşmalarda. Her kafadan bir ses çıktı diye yorumlanabilir ama buna ihtiyaç var. Giderek demokrasiden uzaklaştığımız yerde, demokrasiyi tekrar hayata geçirmek için bunu yaptık. Her 5 yılda bir sandığa gitmekle olan bir kültür değildir demokrasi. Çok renk, çok ses, çok nefes demiştik bunun arkasında yatan da farklılıkların birleşmesidir. 100 güne damga vuran en önemli gelişme bu toplantılardır. İzmir hiçbir şey olmayacaksa demokrasiye damga vuran kent olacak. Doğa, turizm, sanayi konusunda da bu buluşmaları devam ettirip bunları dijitalleştiriceğiz. Kentin her sokağına demokrasiyi yayacağız. Bir kolektif akıl inşa edeceğiz.” açıklamalarında bulundu.

Çiğli, Menemen, Foça Belediyelerinde hayata geçirilen Mahalle Meclisleri, halk ile belediyelerin bir araya geldiği ve kentin sorunlarının tartışıldığı bir uygulama olarak hayata geçirilmişti. Soyer konuya ilişkin, Gezi’den hatırlatmada bulunarak “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz. Hiçbir ilçe tek başına kurulamaz, kurtulamaz.” ifadelerini kullandı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in katıldığı programdan öne çıkan diğer başlıklar şu şekilde:

"İLK 6 AY HEDEFİMİZ, YENİ BİR ALSANCAK"

“31 Marttan sonra yeni bir Türkiye kurulmaya başlandı. Bir dip dalgayla başladı bu. Siyaset yukarıdan aşağıya dizayn edilmiyor. Aşağıdan yukarıyı değiştiren bir harekete dönüştü artık. Siyasetin hareketi, kodları, üslubu değişmeye başladı. O nedenle vatandaş kendisine dokunan ve kendisinin dokunabildiği bir yerel yönetim istiyor.

Alsancaktaki Elektrik Fabrikası civarındaki parsellerle ilgili birçok seçenek üzerinde çalışıyoruz. Niyetimiz Alsancak’ı Havagazı’ndan başlayan ve Elektrik Fabrikasını da içine alan yeni bir Alsancak’la buluşturmak. İzmirliye yepyeni şeyler sunmak amacımız. Alsancak, İzmir Kültürü’dür. Gençlere başka şeylerin sunulmasına ihtiyaç var, sanat, edebiyat, spor… Çalışmalar başladı. Bu 5 yılın sonunda Alsancak Gar’ın önündeki trafik düzenlemesi ile de birlikte yeni Alsancak hayata geçmiş olacak.

"HARMANDALI EKİM AYINDA ELEKTRİK ÜRETECEK"

Az kaldı kurtulacaklar. En geç ekim ayında elektrik üretimi başlanacak. Türkiye’deki en büyük ikinci çöpten elektrik üreten tesis olacak Harmandalı. Koku da, çöp de ortadan kalkacak ve Çiğli yeni bir ormana ve elektrik üreticisine kavuşacak.

"SEFERİHİSAR MODELİ İZMİRE UYARLANACAK

Birçok ayağı var bu uygulamanın. Birincisi, yerli tohum" ve üretim. Yerli tohum mutlaka güçlendirilecek. Örneğin Menemende 500 dönüm karakılçık buğdayı ektik. Bu zamanında Seferihisar’da bir amcamızın bize verdiği bir avuçla başladı. Şimdi 500 dönümle Menemen Ovasındayız. Karakılçık buğdayı ekmeği önümüzdeki dönem bütün İzmirlilerle buluşacak. Bizim başarmak istediğimiz şey yerli tohum, üretici ve kooperatiftir. Sonuç olarak da bunları dünya ile buluşturmaktır. Bir ihracat ofisi kurarak patentinden, dağıtıma kadar dünyaya iftiharla sunacağımız markalarımızı profesyonelce yapıp, Ege köylerindeki ürünleri dünyaya sunmaya başlacağız.

"İZMİR KABUĞUNU KIRACAK"

Kruvaziyer turizmini tekrar İzmir’e getireceğiz. Ne gerekiyorsa yapacağız. Turizmdeki tek mesele bu değil. İzmir’in kabuğunu kırıp, dünya ile entegre olmasını sağlamalıyız. Akdeniz çanağı kurmak burada önem kazanıyor. Akdeniz’deki büyük kentlerle irtibat kurduk ve ortak çalışmalarımız gelecek. Bir diğeri de İpek Yolu. Çin, 5 trilyonluk dev bir bütçeyle Yolu yeniden ihya etmeye karar verdi. Bu güzergâhtaki 100 üniversite ile Çin kardeş üniversite ağı kuracak. Bunu geliştirmek ve uygulamak adına her alanda çalışacağız. Belediye bünyesinde artık bir turizm dairemiz var. Özetle her şeyi yapacağız. Siyaset yapmamın en önemli nedeni de bu. Muazzam bir potansiyel var ama yaşam kalitemiz bu potansiyele uygun değil. Bunu gün ışığına çıkarıp, refahı adil bir şekilde paylaşmalıyız.

"FUARLARIN İÇERİĞİNİ DEĞİŞTİRECEĞİZ"

Yeni iktisas fuarları bizleri bekliyor. Gelinlik fuarını bir düğün şenliğine dönüştürmek istiyoruz. Mermer fuarını, sanatçılar ile buluşturacağız. Yeni fuarlarla buluşturacağız. İçeriğini değiştireceğiz. Sınırlı gün sayısı içinde esnafla buluşan bir şey değil, bütün şehrin yaşayacağı bir şey olacak.

CHP İZMİR İL BAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ İÇİN NE DEDİ?

Türkiye’de siyaset, Adalet Yürüyüşüyle başlayarak ve 31 Martla birlikte değişti. Yeni bir dip dalgası başladı. Ötekileştirmekten bıktı vatandaş. Bizi siyasal anlamda, ideolojik anlamda bizi ayıran sebeplerden çok birleştiren sebepleri gün ışığına çıkarıp, hatırlamamız lazım. Ekonomik, dış krizler biz el ele verirsek atlatılacak. Bu da farklılıkların bizi zenginleştirdiğini anlamakla olacak. Ahmet mi olsun, Ayşe mi olsun asla bu tuzağa düşmeyeceğiz. Hepsi bizim kardeşimiz. Sevgiyle saygıyla kucaklayacağız. Sadece CHP’de değil. Biz bir ittifakın parçasıyız. Beraber büyüdük. Bunu unutmayacağız. Daha fazlasını içermeye, davet etmeye çalışacağız. Yeter ki gönül kapınızı açın, birleştiren şeylerin daha değerli olduğunu anlayın. Siyaseti de aşkla yapacağız. Siyaset hayatı dönüştürme, iyileştirmek için yapılan denge sanatıdır. Canla başla, aşkla çalışmaya devam edeceğiz. İzmirlilerin bize duydukları güveni ve umudu asla bırakmayacağız ve onlara layık olmaya çalışacağız.

Editör: Haber Merkezi