CENGİZ ALDEMİR / İZ GAZETE - TBMM’de torba yasa ve bütçe görüşmeleri tüm hızıyla sürüyor. Yasa düzenlemeleri çerçevesinde söz alan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, dünya halklarını sosyo-ekonomik ve kültürel yönden çöküntüye sürükleyen kapitalist sistemi hedef aldı.

KAPİTALİZM BATAKTA

Çepni, “Üzerinde tartışma yürüttüğümüz bu torba yasa da tam olarak bu mantık üzerine kurulu. Ancak siyaset aynı zamanda ezilenlerin kendi hakları için itiraz etme, ayağa kalkma sanatıdır da. Bize ezelî ve ebedî mutlak olarak yutturulmaya çalışılan kapitalist sömürü ve yağma düzeni hem ulusal hem uluslararası düzlemde sonuna gelmiş bulunuyor. Ezenler ve ezilenler arasındaki makas kapatılamaz düzeyde açılmış durumda. Dünyanın en zengin 26 kişisinin toplam serveti 3,8 milyar insanın toplam servetine eşit. 4,3 milyar insan ise yoksulluk sınırında yaşıyor. Kapitalist sistem, üretim kapasitesinin geliştirilmesi yoluyla ayakta kalma becerisini çoktan kaybetti, varoluşsal bir kriz batağında. Ayakta kalmasının tek yolu, emeğin ve doğanın en ilkel, en vahşi biçimlerde sömürüsü ve çıplak şiddet araçlarıdır” sözleriyle eleştirdi.

Kapitalist sisteme karşı birçok ülkede halklarının ayağa kalktığını hatırlatan Çepni, açlığın, savaşların olmayacağı bir başka dünyanın mümkün olduğunu söyledi. Çepni, “Daha fazla kârdan başka hiçbir ilkesi olmayan bu çürümüş düzene başkaldırıp, kendi kaderini kendisi yazmak isteyenlerin başına da işte, bu sermayenin faşist iktidarları üşüşüveriyorlar. Tıpkı kuzey Suriye’de, Rojava’da, Bolivya’da olduğu gibi. Evet, açlığın, yoksulluğun, savaşların olmadığı başka bir dünya mümkün. İşte, tam da bugünlerde tüm dünyada bir umut yükseliyor. Ezilen halklar, işçiler, emekçiler, kadınlar, gençler ekonomik, demokratik, sosyalist taleplerle meydanları dolduruyorlar. Şili’de ulaşım zamlarına, neoliberal politikalara, oligarşik yapıya karşı; Endonezya’da yeni ceza kanununa, devlet başkanına eleştirinin suç sayılmasına karşı; İran’da zamlara, antidemokratik uygulamalara karşı; Lübnan’da yeni vergilere, yoksulluğa karşı; Irak’ta işsiz üniversite mezunlarının başlattığı eylemler sürüyor. Ekvator’da, Haiti’de, Katalonya’da, Azerbaycan’da, Fransa’da -sarı yelekliler iklim krizine karşı eylemler sürüyor” diye konuştu.

SİYANÜR DEĞİL KAPİTALİZM ÖLDÜRÜR

Türkiye’de durumun içler acısı bir hale dönüştüğünü rakamlarla ortaya koyan Çepni, 16 milyon insanın açlık, 45 milyonun ise yoksulluk sınırının altında yaşadığını, işsiz sayısının da 8 milyona yükseldiğini kaydetti. AKP’yi kapitalizmin biricik temsilcisi olarak tanımlayan Çepni eleştirilerini şöyle sürdürdü: ”AKP, zenginleri kurtarmak için yoksulları daha fazla açlığa mahkûm etmekle meşgul. ‘EYT’lilere kazanılmış haklarını veremeyiz çünkü bütçe kaldıramaz.’ diyor, sanki sadaka dağıtıyor. Tüm diktatörler gibi ‘İtibardan, şatafattan tasarruf olmaz’ diyor. Ayrıca, öldüren de siyanür değil, kapitalizmin ta kendisidir, iktidarın ekonomik, siyasi politikalarıdır.”

Editör: Haber Merkezi