TUĞÇE KAŞ / İZ GAZETE- Tarihi İzmir Elektrik Fabrikası, geçen yıl satışa çıkarılmıştı. İzmirlilerin tepkilerine karşın satışından vazgeçilerek tekrar özelleştirme kapsamına alındı. İzmir'in Alsancak ilçesinde bulunan 91 yıllık tarihi elektrik fabrikasının, 11 dönümlük arazisiyle birlikte yeniden satışa çıkarıldığı anlaşıldı. Konunun kamuoyunda ses getirmesi ile birlikte, sosyal medya hesabından ‘Asfalyalar Atmasın’ grubu oluşturularak imza kampanyası başlatıldı.  İzmir Tarihi Elektrik Fabrikası’nın kamu mülkiyetinde ve kullanımında kalması için bilgilendirme toplantısı yapan grup bugün İzmir Mimarlık Merkezi’nde basın açıklaması düzenledi.

Yapılan toplantıda, Avukat Senih Özay, Mimarlar Odası Başkanı İbrahim Alparslan ve Reşat Kutucular yapının tarihi, önemi, güncel statüsü, kamunun elinde, kullanımında kalması için oluşturulan yol haritası hakkında konuşma yaptı.

Mimarlar Odası Başkanı İbrahim Alparslan tarihi elektrik fabrikasının tarihinden bahsederek, “1989’dan günümüze kadar 30 yıllık süreçte çürümeye terkedilmiş durumdadır. 3 Mayıs 2018 yılında satışa çıkarıldı. Geçen ki ihaleden iyi sonuç aldıktan sonra Mimarlar Odası olarak basın açıklaması yapmıştık. Bu yapı adına ilerisi için şunları düşündük. Yapının yıkılmadan kent yaşamının içinde özgünlüğünü yitirmeden dönüştürülebilir. Mimarlar odası olarakta ulusal öğrenci mimari fikir projesi yarışması düzenledik. Bu yapının kamu mülkiyetine çıkmaması gerekiyor. Bu yapının tescilden düşürülmesi gibi bir endişemiz var. Dolayısıyla bu iki kolda mücadelemizi devam ettireceğiz.” ifadelerini kullandı.

Avukat Senih Özay, Tarihi Elektrik Fabrikası’nın özelleştirme süreci ve satışındaki hukuki süreçlerden bahsetti. Panele katılım gösterenler arasında sürecin nasıl ilerlemesi ve çözüme ulaşılması için neler yapılması gerektiği ile ilgili karşılıklı fikirler sunuldu.

NE OLMUŞTU?

ÖİB'in geçen yıl satış ilanına çıkması yankı yaratmış ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir endüstri tarihinde çok önemli yeri olan bu yapıyı restore ederek kent yaşamına kazandırmak istediklerini söylemişti. Bunun için iki kez başvurduklarını belirterek, "Bu yapının satılmaya değil korunmaya, yaşatılmaya ve gelecek kuşaklara aktarılmaya ihtiyacı var. Biz de buna talibiz" demişti. Elektrik Mühendisleri Odası da, yapı ve arazisinin amaç dışı kullanımının önlenmesi için tapunun yeniden İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmesini ve yenilendikten sonra müze ve eğitim amaçlı kullanılmasını istemişti.

Editör: Haber Merkezi