YAĞIZ BARUT/ İZ GAZETE- Avrupa’da, İkinci Dünya Savaşı’nın ardından yaşanmış en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen ve en az 8 bin 372 Boşnak sivilin katledildiği Srebrenitsa soykırımını unutturmamak için Konak Belediyesi ve Konak Kent Konseyi bir anma etkinliği düzenlendi. Etkinliğe, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, İzmir Bakırçay Havzası Balkan ve Rumeli Göçmenleri Derneği Başkanı Gürol Türkmentepe, CHP’li Konak Meclis Üyeleri, CHP üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Konak CHP Meclis Üyesi Hamit Mumcu, yaptığı basın açıklamasına, katliamda öldürülen bir çocuğun ölmeden önce annesine,‘Küçük çocukları küçük kurşunlarla öldürürler değil mi anne?’ sözleriyle başladı. Avrupa’da yaşanan soykırım sürecini anlatan Mumcu, toplu mezarlara gömülen ve katledilen bir kısım insanların cesetlerine bugün bile hala ulaşılamadığını söyledi.

‘TARİHTEN DERS ALMAYI BİLMEYEN İNSANLIK FAŞİZMİ YAŞATMAYI BAŞARIYOR’

Soykırımın göz göre göre geldiğini, Birleşmiş Milletler’in, Avrupa Birliği’nin ve NATO’nun sessiz kalmayı tercih ettiğini vurgulayan Mumcu, “İnsanlık tarihinin utanç sayfalarından biri çağdaş demokrasilerin beşiği Avrupa’nın tam ortasında yaşanmıştır. Soykırımı yargılayanlar da bir zamanlar bu katliama seyirci kalanlar ve bizzat savaşı kışkırtan emperyalistlerden başkası değildir. Bir gazetecimiz, ‘Tanrısı değişir kendisi değişmez tek din faşizmdir’ demişti. Tarihten ders almayı başaramayan insanlık, farklı din, dil, ırk ve inanç kisvesi altında faşizmi yaşatmayı ne yazık ki her seferinde başarıyor.” diye konuştu.

Mumcu sözlerini, “Bizler faşizme, katliamlara, baskılara karşın ne olursa olsun barışı, kardeşliği, dayanışmayı savunuyor ve Nazi Kampları’ndan, Ruanda’dan, Hocalı’dan, Srebrenitsa’dan, Şengal’e tüm katliamları lanetliyoruz” diyerek sonlandırdı.

‘BARIŞ VE HUZUR İÇİN UMUT TAŞIYORUM’

Hiçbir insanlık suçunun sayılarla ifade edilmesinin uygun olmadığını ve hiçbir sayının o acının büyüklüğünü ifade edemeyeceğini söyleyen Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, “Bir insanın kaybı bile büyük bir yaradır. Ama kaybettiğimiz o insanlar ve insanların sayıları, küçücük çocuklar, kadınlar, gençler, insanlık tarihine geçen, tarif edilemez bir acının yarattığı ve bizlere bıraktığı büyük bir boşluktur. Sevdiklerinin, ailelerinin, yakınlarının izini gösteren mavi kelebekler Bosnalılar için umut olmuştu. Ben de bir umut taşıyorum. Biz, toprakları nice medeniyete ev sahipliği yapmış kadim bir şehri, Konak’tan tüm dünya için halen barış ve huzur için bir umut olduğunu düşünüyorum. Özgürlüğün, barışın, kardeşliğin hâkim olacağı, daha yaşanılır bir dünya. Ben Srebrenitsa’da gerçekleştirilen katliamın acısını, paylaşıyor ve kaybettiğimiz Boşnak kardeşlerimizi saygıyla bir kez daha anıyorum.”ifadelerini kullandı.

‘BATI UYGARLIĞININ SINIFTA KALIŞINI UNUTMADIK’

İzmir Bakırçay Havzası Balkan ve Rumeli Göçmenleri Derneği Başkanı Gürol Türkmentepe ise gazetemize şu açıklamayı yaptı: “Aliya İzzetbegoviç ‘Ne yaparsanız yapın soykırımı unutmayın. Çünkü unutulan soykırım tekrarlanır’ diyor. Bizler de Srebrenitsa Soykırımı’nı unutmadık. Batı uygarlığının 23 yıl önce sınıfta kalışını unutmadık. Bebek, kadın, yaşlı demeden vahşice katledilen soydaşlarımızı unutmadık, unutturmayacağız. Çünkü büyümez ölü çocuklar…”

Editör: Haber Merkezi