İZ GAZETE- Menemen’de geçtiğimiz 4 dönem CHP’den belediye başkanlığı yapan Tahir Şahin, İz Gazete Genel Koordinatörü Özgür Coşkun’un sorularını yanıtladı. Haziran ayından bu yana Memleket Partisi çatısı altında çalışmalarını yürüten Tahir Şahin; Menemen’in son CHP’li Başkanı Serdar Aksoy’un yolsuzluk iddialarıyla görevden alınması, belediyenin AKP’ye kaybedilmesi süreci ve kendisine dair pek çok detayla ilgili çarpıcı mesajlar verdi.

“Ben Menemen Belediyesi’ndeki 20 yıllık emeğime yazık ettirmedim ama CHP’nin katmanları Menemen’e yazık ettiler” diyen Şahin, Menemen halkının elbet hesap soracağına vurgu yaptı. Menemen’de çok ciddi biçimde ‘Sosyal demokratların adayı kim olmalı?’ sorusuna kafa yorulması gerektiğini kaydeden Tahir Şahin, “Benim gördüğüm, sosyal demokratların adayı Tahir Şahin olursa, o seçimde siler süpürür. Ancak partiler kendi içlerinde ‘Ben zaten kuvvetliyim’ diye düşünürse o zaman ciddi bir yarış olur ve kim kazanır belli olmaz” ifadelerini kullandı.

NE DESTEK NE KÖSTEK

CHP’nin Menemen’deki son başkanı Serdar Aksoy’un görevden alınmasına ilişkin önemli değerlendirmeler yapan Tahir Şahin, “Menemen’de Aksoy’la çok kötü bir 19.5 ay geçti. Buna üzülmeyen yoktur. Bazen siyasette böyle şeyler oluyor ancak biz bunu seçim öncesinde öngörmüştük. Sayın Kılıçdaroğlu, Menemen’de beni aday göstermediği zaman, Serdar Aksoy’u da aday göstermemesi konusunda net şekilde uyarmıştım ve ‘Vebal alırsınız’ demiştim. Bunu ‘İşte benim dediğim oldu’ gibi bir anlamda söylemiyorum; keşke böyle bir şey yaşanmasaydı, keşke Serdar Aksoy başarılı olsaydı. Fakat ‘Şeytan ayrıntıda gizlidir’ diye bir söz vardır; ben onun yaptığı bir konuşmadan sonra bu noktaya geleceğini biliyordum. Yoksa 20 yıl Menemen’de belediye başkanlığı yapmış biri olarak ben neden partimin adayına koşturmayayım; böyle akıldan yoksun değilim. Ama ben o günlerde Aksoy’un peşinden gitseydim, bugün gelinen noktayı topluma anlatamazdım ve herkesin kafasında ‘Acaba Tahir Şahin de bu işlere ortak mıydı’ sorusu kalırdı. Ben Aksoy’a destek vermedim ama köstek de olmadım. O benimle ilgili bir algı yarattı; sanki AKP adayına çalışıyormuşum gibi ama böyle bir şey tabii ki yok. Ben Aksoy’un 20 ay dayanamayacağını arkadaşlarıma söylüyordum ve nitekim 19.5 ay sonra görevden alındı. Keşke gitmeseydi, çünkü çok kötü gitti; irtikap, zimmet ve rüşvetle. Burada hem kendine hem ailesine hem partisine, en önemlisi de Menemen’e vebal aldırdı. Yazık etti! Cezaevine zerre kadar girmesini istemedim. Ne kadar bana bel altı vurmuş olsa da keşke özgürlüğü elinden gitmeseydi” ifadelerini kullandı.

‘GELEN GİDENİ ARATTI’

Kendi dönemi ve sonrasını kıyaslayan Tahir Şahin, “Ben 1999 yılında ilk seçildiğimde; Menemen Belediyesi’nde maaşlar 8 ay geriden ödeniyordu. 15 maaş tutarı kadar ikramiye borcu vardı. Esnafa inanılmaz borç vardı, esnaf bir cıvata bile vermiyordu. Biz alt yapıdan üst yapıya kadar Menemen’i nereden nereye getirdik. 20 yılın sonunda bıraktığımızda borç miktarı 18 milyon liraydı. Serdar Aksoy’un 20 ayının borcuna ise önce 170 milyon lira dediler, sonra 200 milyon lira dediler. Neyin ne olduğu da belli değil, ben de bilemem. Onu şimdiki yönetim açıklasın. Aydın Pehlivan’ın geldiği dönemden bugüne yaklaşık 1 sene geçti ve şu an 100 milyon liranın üzerinde borç var. Nereye gidiyor bu paralar? Toplumda ‘Gelen gideni aratır’ diye bir laf vardır. Ben gittikten sonra, Serdar Aksoy beni arattı. Bugün ise Menemen’de insanlar, ‘Aydın Pehlivan, Serdar Aksoy’u bile aratıyor’ diye konuşuyor. Bunu laf olsun diye söylemiyorum. Sokaktaki algı bu. Ben belediyeyi 960 personelle bıraktım. Şimdi 2 bin 300 kişiden bahsediliyor. Önüne geleni işe almakla belediye başkanı olunmaz. Müdürün müdürü var. İster siyasi kadrolaşma, ister iyi niyet diyelim bu yapılanlar yanlış. Bu, gelen paranın tamamının çalışana gitmesi ve Menemen’e hizmet etmemek demektir. Ben insanlar niye çalışıyor demek istemiyorum ama her işin bir ederi vardır. ‘Belediyeye ne kadar çok işçi alırsam o kadar oy devşiririm’ diye düşünülebilir ama bu işler öyle olmaz. Çünkü insanlar huzursuz; sonlarının ne olacağını bilmiyorlar” diye konuştu.

‘TAHİR ŞAHİN FAKTÖRÜ’

Bugünkü çalışmaları ve Menemen halkındaki karşılığıyla ilgili de çarpıcı mesajlar veren Tahir Şahin, “20 yıl belediye başkanlığı yaptığım dönemden çok daha fazla ilgi görüyorum. Memleket Partisi’nin trendi ne zaman yükselir bilemem, onu zaman gösterecek ama Menemen’de bir Tahir Şahin faktörünün olduğunu görüyorum. Köylere gidiyorum, vatandaşlar bana; ‘Biz parti falan bilmeyiz, sen neredeysen biz oradayız’ diyorlar. Bu ilgi de bana yetiyor. Herkes CHP ya da AKP’den memnun olmadığını dile getiriyor. Bugün Memleket Partisi bir oy daha fazla alsın diye çalışıyoruz. 2 aydır her hafta bir köyü ziyaret ediyor, vatandaşlarla ve sivil toplumla buluşuyoruz. Seçim yokken bile gittiğimiz her yerde inanılmaz bir ilgiyle karşılanıyoruz” sözleriyle gelecek dönemlere yeşil ışık yaktı.

‘BEN TAM YERELCİYİM’

‘Yeniden aday olacak mısın?’ diye herkesin sorduğunu da vurgulayan Şahin, “2019 yılında ‘Mevzu Menemen ise gerisi teferruattır’ diyerek aday olmayacağımı açıklamıştım. Ama bugün milletvekilliği ya da belediye başkanlığı adına bir şey söylemek için çok erken. Su akıyor yolunu buluyor. Açık yüreklilikle şunu söyleyebilirim; ben tam bir yerelciyim, belediye başkanlığını seviyorum. Milletvekilliği de çok onurlu ama sanki bana göre bir şey değilmiş gibi geliyor, yerelcilik ise tam bana göre diye düşünüyorum. ‘Seçimlerde aday olacağım’ diye bir söz söylemek istemiyorum. Yarınki şartları görmek lazım. Günü geldiğinde önce sağlık durumuma bakacağım, sonra halkın ilgi ve alakasına bakacağım. Tüm dostlarla bir değerlendirme yapacağım. Bölge bölge 250’şer 300’er kişilik toplantılar yapacağım. Çok ciddi bir anket yapacağım aslında. ‘Sosyal demokratların adayı kim olmalı?’ diye soracağım. Kaybedeceğim bir seçime neden gireyim. Eğer en yakın rakibime 5 puan fark atmıyorsam aday olmayayım. 2019 yılında DSP’den de adaylık için bana baskı yapıldı, kamuoyu da bunu istedi. İnsanlar hep ‘Tahir Şahin’in en az 10 bin oyu vardır’ derlerdi. Ben de ‘Hakikaten Tahir Şahin olarak böyle bir oyum var mı’ diye anket yapayım dedim. 100 bin seçmen üzerinde yapılan ankette 24 bin oyumuz çıktı” açıklamalarıyla hâlâ ciddi bir iddiası olduğunu ortaya koydu.

‘MENEMEN’E YAZIK ETTİLER’

‘Neden aday olmadınız?’ sorusunu yanıtlayan ve CHP’nin Menemen’i kaybetmesine dair sert eleştiriler yapan Tahir Şahin, “20 yıl başkanlık yaptım, bu dönem dinleneyim dedim. Ayrıca kimse de benim yüzümden kavga etsin istemedim. Eğer aday olsaydım CHP’nin de AKP’nin de benim de kazanma şansımız eşitti. Herkes 1 ya da 2 puanla kazanır veya kaybederdi. ‘1 puanla kazandım’ dememek için ya da ‘1 puanla CHP’ye kaybettirdin’ dememek için aday olmadım. Ben 20 yıllık Menemen Belediyesi emeğime yazık ettirmedim ama CHP’nin katmanları Menemen’e yazık ettiler. Meclis’te 19 CHP’liye karşı 12 muhalefet meclis üyesi vardı. Hadi başkan adayını yanlış seçtiniz, bari meclis üyelerini doğru seçin. 20 yıl belediye başkanlığı yapmış birine ‘şu meclis üyelerine bir bak’ denmez mi ya! Ankara’dan ithal üyeler oldu. Bu vefasızlık da yapıldı bize. Menemen halkı, ‘CHP’li meclis üyeleri, kendi partilerini sattı’ diye konuşuyor. Ayrıca, Serdar Aksoy sonrasında Meclis’te fanusta seçim yapanlara ve yaptıranlara bir bakın. Fanusta seçim yapılmaz, yasa çok açık; siyah torbada deniyor. CHP İl Başkanı avukat, başkanvekili avukat, aday avukat, kuraya gelen genel başkan yardımcılarından biri avukat ama fanusta seçim yapılıp yapılmayacağını dahi bilmiyorlar. AKP çıksaydı kimse itiraz etmeyecekti ama AKP şansını denedi. Evet fanusu getiren de AKP ama siz 20 yıllık belediyeyi nasıl kaybettiniz ona bakın. CHP yöneticileri bunu düşünmeli, çünkü halk hesabını soracak” çıkışında bulundu.

‘SİLER SÜPÜRÜRÜM’

CHP’den Memleket Partisi’ne geçiş sürecine dair konuşan ve sosyal demokratların aday beraber kafa yorması gerektiğini ifade eden Tahir Şahin, “Bana yapılanları asla hak etmedim. Ama yine de Serdar Aksoy cezaevine girdikten sonra gidip, ‘Ben yuvaya dönmek istiyorum’ dedim. 9 ay bekledim ama hiçbir ışık vermediler. 2019’da ‘CHP’li doğdum, CHP’li öleceğim’ demiştim. Yine öyleyim ama maalesef bana CHP’nin kapılarını kapattılar, bu anlamda benim yapacağım başka bir şey kalmadı. Ben CHP’liyken Memleket Partisi’ne gitmedim. Ben kaçan değilim. Şimdi bir sürü siyasi dedikodular dönüyor. Hep birlikte kazanacaksak önce AKP yönetimini sandıkla indireceğiz. Yeter ki sosyal demokrat yöneticiler sağduyulu olsun. Çünkü asıl soru şu; sosyal demokratların Menemen’de adayı kim olmalı? Eğer partiler kendi içlerinde, ‘Ben zaten kuvvetliyim, AKP de gitti gidiyor’ diye düşünürse o zaman hodri meydan, ciddi bir yarış olur ve kim kazanır belli olmaz. Ancak benim gördüğüm, sosyal demokratların adayı Tahir Şahin olursa, o seçimde siler süpürür. Ben bu teklifi de günü geldiğinde yapacağım” diye konuştu.

‘HER YERDE ÜYE YAPIYORUZ’

Memleket Partisi’nin Menemen’de çok iyi gittiğini de söyleyen Tahir Şahin, “İlçe Başkanımız Berna Erinç ve yönetimi çok iyi çalışıyor. Gittiğimiz her yerde mutlaka partimize üye kayıtları yapıyoruz. Doğru çizgideyiz ve ilk genel seçimlerde istediğimiz oyu alacağız. Tabii partimizin Menemen’de Tahir Şahin’in gölgesinden çıkması gerekiyor ve ben de gittiğim her yerde bu anlamda partimi öne çıkarıyorum” açıklamasını yaptı.

Genel seçimlere dair de partisinin Genel Başkanı Muharrem İnce gibi düşündüğünü ve tüm siyasi partilerin genel başkanlarının cumhurbaşkanlığına aday olması gerektiğini söyleyen Tahir Şahin, “Herkes aday olursa Cumhurbaşkanı birinci turda seçilemez. Muhalefette de birinci turda en çok oyu kim aldıysa hepimiz onun için çalışacağız. Elimizi taşın altına sokacağız ve memleketi bu iktidardan kurtaracağız” dedi.

‘BU ŞER GÜÇLERİ KULÜBÜ BİTİRİR!’

Menemen Belediyespor’un Onursal Başkanı da olan Tahir Şahin kulüple ilgili çok çarpıcı ifadeler kullandı. Şahin, “Hâlâ elimizden almak istiyorlar. Kulübümüz benim belediye başkanlığı dönemimde amatörden TFF 1’inci Lig’e kadar çıktı. Biz kulübe çok destek veriyorduk. Daha kolay sponsor buluyorduk. Şimdi bırakın sponsor bulmayı ne Serdar Aksoy ne Aydın Pehlivan maçlara bile gelmedi. Bir delikli kuruş katkıları da yok. Biz Menemenspor’la belediyeden tek kuruş almadan, her şeyi kendimiz yaparak TFF 1’inci Lig’deki üçüncü yılımızı yaşıyoruz. Şayet, bırakın maddi desteği, birazcık manevi destek verselerdi belki daha iyi yönetme şansımız olurdu. Kıskançlık çok kötü bir şey. Bize destek vermeyenlerin, her hafta yenilsek diye dua ettiklerini biliyorum. Onlara ‘Kurtulun bu kötülükten’ diyorum. Bu takım düşerse, bana zararı olacağını zannediyorlar ama olmaz. Takım şampiyonluklar yaşarsa da siyaseten faydası olmaz. Ben sporu çok seviyorum ve bu yüzden bu işi yapıyorum, yoksa siyasi bir çıkar nasıl sağlayabilirim buradan? Kaldı ki kulübü yönetmek, belediyeyi yönetmekten daha zor. Şer güçleri, Menemenspor’un üzerinden ellerini çeksin, kulübü zaten devredeceğim. Aceleye gerek yok; ben şimdi bırakırsam bu şer güçleri kulübü yer, paylaşamazlar, bu kulüp kapanmaya kadar gider” diyerek çok net konuştu.

Editör: Haber Merkezi