Cengiz Aldemir/ANKARA - Katıldığı bir televizyon programında konuşan CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Uzun süredir yaşanan Türk-Yunan gerginliğinin her an sıcak bir çatışmaya dönüşebileceği uyarısında bulundu. Sındır, Türkiye’nin Mavi Vatan denilen bölgede egemenlik haklarını koruyacağının altını çizerek, “Biz bölgedeki sürecin bu noktaya gelmesini istemedik. Türk-Yunan ilişkilerinde yıllardır süren kıta sahanlığı sorunu, kadim bir sorun haline gelmiştir ve halen çözülebilmiş değildir” hatırlatmasında bulundu.

TÜRKİYE’Yİ SARAY YANLIZLAŞTIRDI

AKP iktidarının yanlış dış politikası yüzünden Türkiye’nin uluslararası platformda yalnız bırakıldığını vurgulayan Sındır, Doğu Akdeniz’de yaşanan gerilimin, “Saray olarak tanımladığımız yürütmenin dış politikayı kendi iç politikasına alet ederek, aynı zamanda dış politikada ki kararlarını devlet politikası olarak değil, siyasi bir ideolojik bakış hatta bir inanç ve mezhep kimliği üzerinden bakıyor olması; Mısır’la olan diplomatik ilişkileri de iki ülkenin çıkarlarına olmaktan uzaklaşan bu ihvancı bakış anlayışıyla, İsrail’le olan ilişkilerin kopması tesadüf mü? Bunları hiçbirisi tesadüf değil. Aslında bu tablonun bütününde adım adım Türkiye’yi yalnızlaştırma politikalarının bir ürün ve buna alet olan bir Saray yönetimiyle karşı karşıyayız” sözleriyle yorumladı.

LİYAKAT VURGUSU

Türkiye’nin dış politikasının devlet politikası olmaktan çıktığını, bir siyasi hükümet politikasına dönüştüğünü, Doğu Akdeniz’de ki duyarlılığa dayalı ilişki politikasından uzaklaşılmasının ülke çıkarlarına zarar verdiğini liyakat vurgusu ile dile getiren Sındır, “Burada Türkiye ile Mısır ilişkilerinin mutlaka düzeltilmesi gerektiğini ısrarla söylüyoruz. Sadece Mısır değil İsrail’le de aynı şekilde ilişkileri kesti. Şunun altını çizmek istiyorum Birleşik Arap Emirlikleri kalktı İsrail’le yeni bir anlaşma yaptı ve bunu da kutlayarak yaptılar. Filistin’i yok sayan bir anlaşma imzalandı. Bizim bu bölgede uluslararası ilişkileri sağlamak amaçlı politikalar izlememiz gerekiyordu maalesef bu yapılmadı. Lozan anlaşmasının gereği yerine getirilmedi. Bunu gören Yunanistan bölgede gördüğü açığı kendi lehine çevirmek için bölge ülkeleri ile iyi ilişkiler ve anlaşmalar imzalayarak Türkiye’yi yalnızlaştırma politikası stratejisini ortaya koyuyor. Dışişleri Bakanlığı’nda liyakat değil de işi bilmeyenler üzerinden yürütmeye kalkarsanız sonuç bu olur. Hiçbir güç bizim var olan haklarımızın elimizden alamaz. Buna biz müsaade etmedik ve etmeyeceğiz” diye konuştu.

KRAL ÇIPLAK

Türk Yunan ilişkilerinin kıta sahanlığı konusunda her zaman tartışmalara neden olduğunu hatırlatan Sındır, Meis adası konusunda uluslararası adalet divanının içtihatlarını yok sayarak sadece BM’nin deniz hukukuna dayandırarak hak iddia etmesinin kabul edilemez olduğunu söyleyen Sındır, tek adam rejiminin dış politika stratejisini bilmediğini vurgulayarak, “ Her şeyin tek adama çıkan bir yönetim şeklinin yanı sıra, deniz kuvvetlerinin Ergenekon gibi davalarda tasfiye edilen deniz kuvvetleri personeli gibi demokrasiden, adaletten, liyakattan uzaklaşmak gibi devlet yapısında büyüyen sorunlara neden olmuştur. Dış politik sorunları iç politikada bir çıkar amacı olarak gören bir siyasi İslamcı anlayışın olması birçok konuda olduğu gibi bu konuda Türkiye’yi zor duruma sokmuştur. Bu milletin artık kral çıplak olduğunu görmesi lazım” yorumunda bulundu.

Editör: Haber Merkezi