CENGİZ ALDEMİR/ İZ GAZETE - CHP grubu adına söz alan İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, meclis bütçe konuşmasında ‘3-İ’ bakanlığı, olarak isimlendirdiği Ulaştırma, Tarım ve Orman, Gençlik ve Spor Bakanlıklarını işlevsizlikle eleştirdi. Tarım ve Orman Bakanlığını, “İthalatın Bakanlığı” olarak isimlendiren CHP’li Sındır, ithalat ile sektörünü kalkındırabileceğini çiftçisini, üreticisini ve tüketicisini memnun edebileceğini düşünmekle başarılı olunacağını düşünmekle eleştirdi. Sındır, “ Adında “gençlik” ve “spor” gibi dinamizmin ve sağlıklı nesillerin beklentisini taşıyan ancak gençlerimize umutsuzluk, durağanlık, başıboşluk ve yüzde 27’lere varan işsizlikten başka bir gelecek sunamayan Gençlik ve Spor Bakanlığımız, diğer bir deyimle “İşsiz Gençliğin Bakanlığı” benzetmesinde bulundu.

ŞAHSIM BÜTÇESİ

Partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Şahsım Bütçesi” olacaktır sözlerini, “Bu bütçeye de yapılabilecek en güzel tanım” olduğunu söyleyen Sındır, “Alice Harikalar Diyarında” masalında olduğu gibi gerçekçilikten uzak, doğrulardan yana olma özelliği taşımayan hayalci, halkımızı toz pembe bir ülkede uyutma çabası içinde olan, özellikle KÖİ projelerinde olduğu gibi ticari sırlarla, bütçe tertiplerinin aralarında sırlanmış ve bir bilmece haline dönüşmüş çeşitli ödenekler ile gerçekleri örtmeye çalışan bir “Bilmece ve Masal Bütçesi” olmuştur. Aslında şöyle demek belki daha doğru olacaktır; “Şahsım Harikalar Diyarında Bütçesi”…” benzetmesinde bulundu.

ŞAHSIM BÜTÇESİ BİZİ YORMASIN

Sayıştay’ın değerlendirme raporlarına dikkat çeken CHP’li Sındır, Anayasanın 161. Maddesinde yer alan; “Harcanabilecek tutarın Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle aşılabileceğine dair bütçe kanununa hüküm konulamaz” hükmünün dahi ihlal edildiğini kaydetti. Hukuk, anayasa ve kanunların yok sayıldığını ileri süren Sındır, “Sayın Cumhurbaşkanı, nam-ı diğer “Şahsım”, bizi de hiç yormasın, hep yaptıkları gibi getirsin bir “Torba Bütçe Kanunu”, 6. maddesindeki yüzde 10 yedek ödenek üst sınırını yüzde 100’e çıkarsın bütün kurumların ödeneklerini koysun tek kalem yedek ödeneğe, yıl içerisinde ne zaman nerede ihtiyaç varsa oraya aktarıversin. Olsun bitsin…şaka bir yana, böyle bütçe uygulaması olmaz, plansız, programsız, çalakalem… Biraz ciddiyet diyorum…” sözleriyle tepki gösterdi.

İTİRAF RAPORU

Çiftçinin borç batağında ve toplam borcunun 160 milyar lirayı aştığını belirten Sındır, tarım kanununa göre 2006 yılından bugüne kadar çiftçiye yaklaşık 180 milyar lira eksik ödeme yapıldığını hatırlattı. Tarım Bakanlığı’nın “Pamuk Raporu”na dikkat çeken Sındır, 2019 yılında gübre, mazot, ilaç ve işçilik fiyatlarındaki aşırı artışlar nedeniyle artan maliyetler üreticiyi zor duruma düştüğünü, 2018 yılına göre pamuk fiyatlarında yüzde 7 düşüş yaşandığı bilgilerinin yer aldığını ve bunun bir itiraf olduğunu söyledi.

KEVGİR BÜTÇESİ

İthalatı, ithal ürünleri öven ve teşvik eden Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yi, çiftçiye ithalat sopası göstererek üreticileri tehdit ile terbiye etmekle eleştiren Sındır, bu politikalardan bir an önce vazgeçilmesi uyarısında bulundu. İktidarı bütçe üzerinden eleştirilerini ünlü şair Orhan Veli’nin ‘Kevgir misin Be Kardeşlik’ şiiri ile sürdüren Sındır

“Ne diyor şair, Orhan Veli;

Cep delik, cepken delik,

Kol delik, mintan delik,

Yen delik, kaftan delik,

Kevgir misin be kardeşlik!

Ben de diyorum ki 2020 Yılında yüzde 1’lik Zenginler Kulübünün ve Saray Şürekâsının ve tabii ki muhterem “Şahsım”ın “Kevgir Bütçesi”, devletimize, vatanımıza ve milletimize, olabilecek ise, hayırlı olsun. Ama unutulmasın ki, elbet bir gün, hem de çok yakın bir gün her şey emeğin olacak, bu güzel memleketimizde ne ezilen, ne ezen kalacak, insanca ve hakça bir düzen mutlaka kurulacak.”

Editör: Haber Merkezi