CENGİZ ALDEMİR/İZ GAZETE - CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır meclis başkanlığına sunduğu önergesinde Enerji Kooperatiflerine tanınan bazı hakların partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kaldırılmasını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e sordu.

DÜNYADA ÖRNEK MODEL

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), kurmuş olduğu Kooperatifler Birimi il kooperatifçiliğin geliştirilmesi ve özellikle kırsal kalkınma modeli olarak toplumsal refahın dağılımında eşitliğin sağlanabilmesi için yapılan çalışmaları hatırlatan CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, bu amaçla devletlere yasal düzenlemelerin oluşturulması, geliştirilmesi veya sağlanmasında destek verildiğini belirtti. Tüm dünyada sosyal adaletin ve ekonomik refahın eşitlenebilmesi için geliştirilen bu kooperatif modeline dikkat çeken Sındır, “ Ülkemizde artan enerji ihtiyacı, petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıtların rezerv yetersizliği, enerji maliyetlerinin fazlalığı gibi nedenlerle kurulan enerji kooperatiflerinin amacı, ortaklarının elektrik enerjisi ihtiyaçlarını karşılamak üzere, elektrik piyasasına ilişkin ilgili mevzuata uygun olarak yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik enerjisi üretmek olmuştur” dedi.

CUMHURBAŞKANI KARARI İLE KALDIRILDI

Konu ile ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e “02.10 2013 tarihli eski “Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik” kapsamında Enerji Kooperatiflerine tanınan bazı haklar, 09.05.2019 tarih ve 1044 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı 10.05.2019 tarihinde Resmi Gazete yayınlanmış ve buna göre hazırlanan 12.05.2019 tarihli resmi gazetede yayınlanan yeni “Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği” ile enerji kooperatiflerine verilen bütün haklar kaldırılmıştır” hatırlatmasında bulunan CHP’li Sındır,” Bütün dünyada devletler enerji bağımsızlığının sağlanabilmesi için, yenilenebilir enerji kaynakları ile üretilen elektrik enerjisine belli teşvikler sağlıyor. Ülkemizde de aynı uygulama 02.10 2013 tarihli eski “Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik” kapsamında Enerji Kooperatiflerine sağlanmıştı. Bu uygulamanın 09.05.2019 tarih ve 1044 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile kaldırılmasının nedeni nedir? diye sordu.

Sındır şu sorularının da yanıtlanmasını istedi:

1- Önergenin verildiği tarih itibariyle var olan Enerji kooperatiflerinin toplam sayısı nedir? Bu sayı yıllar itibariyle nedir?

2-Teşviklerden yararlanan kooperatif sayısı nedir? Bu teşviklerin kapsamı nedir? Verilen teşvikler göz önüne alındığında bunun ekonomimize katkısı ne yönde olmuştur?

3-Enerji kooperatiflerine, güneş, rüzgar, jeotermal veya biyogaz ile üretilen elektrik için belli bir fiyattan alım garantisi verilmiş midir? Verilmişse bu fiyat nedir? Kaç yıllığına bu anlaşma yapılmıştır?

4-Alım garantisi kapsamında kooperatifler dışında Lisansız Enerji Yatırımı yapan kişi sayısı nedir? Bu yerlerde çalışan kişi sayısı nedir?

5-Ülkemizin ekonomik kalkınması ve gelişimi için, dışa bağımlı enerji politikalarına yerelden bir önlem olarak düşünülen ve tüm dünyada hızla gelişen yenilenebilir enerji kooperatifçiliğinin daha çok teşvik edilmesi ve iptal edilen haklarının geri verilmesi yönünde yapılan bir çalışma var mıdır?

6-Bakanlığınız ve/veya bağlı kuruluşlar tarafından yenilenebilir enerji dışında hangi enerji türlerine teşvikler verilmiştir/verilmektedir? Bu teşviklerden kimler faydalanmıştır?

7-Yayınlanan yeni yönetmelikle enerji kooperatiflerinin tarım dışı arazilere GES santrali kurmaları ve tüketim birleştirmeleri yapmalarının kaldırılmasının nedeni nedir?

Editör: Haber Merkezi