İZ GAZERE- İzmir Bornova İmam Hatip Ortaokulu'nda Okul yöneticileri tarafından kız ve erkek öğrencilerinin ayrı sınıflarda ve ayrı eğitim gördükleri iddiasını meclis  gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Prof.Dr. Kamil Okyay Sındır, sınıf listelerini de içeren bazı bilgi ve belgelere ulaşıldığını söyledi. 

YASA TANIMAZ BİR ANLAYIŞ

Sınıfları ayıran okul yönetiminin daha da ileri giderek, öğrencilerin karşılaşmaması için kız öğrencileri bir kata, erkek öğrencilerin diğer bir kata alındığı bilgisini paylaşan Sındır, "Söz konusu okulda yönetici/müdür olarak görev yapan "öğretmen”imiz bu uygulamayı ya anayasamızdan ve ilgili kanunlardan ve özellikle de mensubu olduğu kurumun mevzuatından habersiz sürdürmektedir ya da bu mevzuatı bilmesine rağmen kasıt ile yasa tanımaz bir anlayıştadır" eleştirisinde bulundu.

KARAR GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMAKTIR 

Her iki durumun da anayasaya ve kanunlara aykırı bu uygulama ve görevi kötüye kullanmak olduğunu vurgulayan CHP'li Sındır, "Yöneticinin anımsamadığı 1739 Sayılı "Milli Eğitim Temel Kanunu”nun "Genellik ve eşitlik” başlıklı 4. maddesi: "Eğitim kurumları dil, ırk, cinsiyet, engellilik ve din ayırımı gözetilmeksizin herkese açıktır. Eğitimde hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.” diye tanımlarken "Karma eğitim” başlıklı 15. maddesi: "Okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılması esastır. Ancak eğitimin türüne, imkan ve zorunluluklara göre bazr; okullar yalnızca kız veya yalnızca erkek öğrencilere ayrılabilir.” hükümlerini içermektedir" sözleriyle yasaları anımsattı.

ANAYASAYA AYKIRI 

Bornova'da ki olayın Anayasanın eşitlik ilkesi, demokratik, laik, sosyal hukuk devleti niteliği, ulusal ve uluslararası kanun ve sözleşmelerde bağlayıcılığı olan kadın-erkek ve toplumsal cinsiyet eşitliği ilkelerine, evrensel insan hakları ve özgürlüklerine aykırı olduğunu belirten CHP'li Sındır, "Kim bilir belki daha birçok il ve ilçelerimizdeki benzeri yasa dışı uygulamaların Bakanlığınız nezdinde de tasvip edilemeyeceği de ortadadır. Bomova'daki bazı STK ve velilerin şikayetleri ve uyarılarına rağmen, bu yanlış ve çağdışı uygulamadan vazgeçilmemiştir" dedi 

BU KARARIN YASAL DAYANAĞI NEDİR?

Sındır, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e şu soruları yöneltti:  

Önergeye konu olan sınıfların karma eğitim ilkesine aykırı bir biçimde kız ve erkek sınıflar olarak ayrılması, katlarının ayrı tutulması kararı Bornova İmam Hatip Ortaokulu'nda hangi yönetici tarafından alınmıştır? Böyle bir uygulama hangi yasal dayanağa ve hangi yetkiye dayanmaktadır?

Kız ve erkek öğrencilerin sınıflarının ayrılması, hatta katlarının ayrılması hususunda ilgili İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün bilgisi var mıdır? Okul Müdürü tarafindan bu konuda bir bilgilendirme/yazışma yapılmış mıdır? Yapılmışsa hangi tarihtedir ve verilen yanıt ne yönde olmuştur?

1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'na aykırı söz konusu uygulama kim tarafından ve hangi gerekçelerle alınmıştır?

Okul Yöneticisi 1739 Sayılı ve yukarıda maddeleri ile açıklamış olduğum kanuna rağmen almış olduğu kararla görevini ve yetkisini kötüye kullandığı görülmektedir. İlgili karara imza atanlar hakkında, Bakanlığınız tarafından alınmış bir karar, yürütülen bir soruşturma var mıdır? Olacak mıdır?

Yine bu kararı alan yöneticilerin meslek hayatları içerisinde benzeri bir durumla ilgili geçirmiş olduğu bir disiplin soruşturması ya da haklarında bir şikayet var mıdır?  

Bakanlığınıza bağlı kurum ve kuruluşlara konuyla alakalı Bornova özelinde veya yurdun diğer bölgelerinden herhangi bir şikayet olmuş mudur? Olmuşsa tarihi ve verilen yamt nedir?

Önerge konusu olan ve karma eğitim esasına aykırı davranan başka bir okul var mıdır? Varsa bu okullar neresidir?

İzmir ili Kemalpaşa ilçesinde de benzer bir durumun olduğu iddia edilmektedir. Bu iddia doğru mudur? Doğruysa bu okullarla ilgili yapmış olduğunuz bir soruşturma var mıdır?

Editör: Haber Merkezi