Cengiz Aldemir/ANKARA- Türkiye'nin yurtdışına ihraç ettiği tonlarca sebze ve meyvenin; Rusya ve Ukrayna gibi ülkelerin ardından Azerbaycan tarafından "tehlikeli tarım ilaçları kalıntısı” içerdiği gerekçesiyle iade edilmesi; hem halk sağlığı, hem ülkemizin çıkarları açısından büyük tehdit haline gelmeye başladığını kaydeden CHP İzmir Milletvekili Prof.Dr. Kamil Okyay Sındır, konuyu Meclis gündemine taşıdı.

AB YASAKLADIĞI İLAÇLAR BİZDE KULLANILIYOR

Tüketici Dernekleri Federasyonu(TÜDEF)nun Avrupa Birliği RASFF verileri üzerinden yaptığı bir  araştırmada, Türkiye'de üretilen sebze ve meyvede geçmişte Naziler tarafından sinir gazı olarak üretilen "chlorpyrifos ethyl” adlı tarım zehrine rastlandığı bilgisini paylaşan CHP'li Sındır, Navaluron ve Fenbutatin Oxide gibi böcek ilaçları ile ve Flusilazole adlı tarım ilacının, AB'de yıllar önce yasaklanmasına karşın Türkiye'de rahatça kullanıldığını belirterek, "TÜDEF, bu yılın ilk 2 ayında da sadece AB ülkelerine ihraç edilen 108 parti sebze ve meyvenin aşırı tarım zehri veya aflatoksin gibi kanser yapıcı küfler içerdiği gerekçesiyle geri çevrildiğini bildirmiştir. AB'de yasaklanmış 22'ye yakın bitki koruma ilacı; Türkiye'de halen kullanılmaktadır. Doğada uzun süre kalan bu ürünler, hepimizin sağlığı açısından büyük tehdittir. Türkiye'de de ivedilikle tedavülden kaldırılması gerekmektedir" uyarısında bulundu.

KONUYLA İLGİLİ BİR ÇALIŞMA YOK

Rusya'dan geri dönen domates, biber, limon ve narenciye gibi ürünlerden sonra ilk defa Azerbaycan'ın da 64 ton biberin iade etmesinin düşündürücü olduğunu vurgulayan CHP'li Sındır, "Geri gönderilen bu ürünler, iç piyasaya sunularak Türk tüketicisinin sağlığını tehdit etmektedir. Halkımızın bu kalıntılardan ne kadar etkilendiğini ölçen bir çalışma da yoktur. Anlaşılan vatandaşlarımız sadece OECD ülkelerinden daha pahalı sebze ve meyve tüketmekle kalmamakta; aynı zamanda tarımsal ilaç kalıntısı içeren sağlıksız ürünlere de mahkûm edilmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

KONUYU MECLİS ARAŞTIRSIN

TBMM Müsilaj Komisyonu'nun 3 Kasım 2021 tarihli toplantısında sunum yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 2009'dan beri 213 tane pestisit maddesinin yasaklandığı açıklamasını da anımsatan CHP'li Sındır, konunu araştırılmasını isteyerek, "Bu bilgiler ışığında tarım ilaçları ve bitki koruma ürünlerine karşı gerekli önlemlerin alınması, AB'de yasaklanan tüm tarımsal ilaçların Türkiye'de de tedavülden kaldırılması, çiftçilerimizin tehlikeler konusunda bilgilendirilmesi için TBMM Araştırma Komisyonu üzerinden çözüm yollarının gerekmektedir."

Editör: Haber Merkezi