İz Gazete/Cengiz Aldemir- Meclis KİT Komisyonunda konuşan ve herkesin uzaktan, yakından tarımla ilişkisi olduğunu söyleyen CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, CHP'nin tarımla ilgili medarıiftiharlarının Ziraat Mühendisi olan Milletvekilleri Orhan Sarıbal, Okan Gaytancıoğlu, Cengiz Gökçel, Ayhan Barut ve İlhami Özcan Aygün'ün olduğunu söyledi. Serter, "Bu arkadaşlarımız bu konularda bize yol göstericilerimizdir. Onlara gerçekten çok teşekkür ediyorum. Cumhuriyet Halk Partisi olaraktan onlar iyi ki varlar" dedi.

20 YILDIR AKLINIZ NEREDEYDİ 

AKP'li bir milletvekilinin, "Sizler bizlere örnek olun, bizlerin önünü açın, biz ona göre tarım politikalarımızı düzenleyelim." sözlerini eleştiren CHP'li Serter, İktidar milletvekillerine dönerek, "Yirmi yıldır aklınız neredeydi? Bir kilogram buğdaya muhtaç ettiğiniz noktaya kadar geldiğinizde mi aklınız başınıza geldi bizden destek istiyorsunuz? Şu geldiğimiz noktada bir mutluluğumuz var mı? Ama biz tarım politikalarımızı dört dörtlük yapmaktayız. Türkiye'nin dört bir yanında kıymetli kardeşlerimiz ve arkadaşlarımızla ve Genel Başkanımızın önderliğinde tarımla uğraşan bütün çiftçilerimizle, tarımcılarımızla el ele, kol kolayız. Yapılan bütün hataları net görmekteyiz ve son süreçte 2019 seçimlerinde 11 tane büyükşehir belediyesini bize teslim eden vatandaşlarımıza minnettarız çünkü tarım politikalarını büyükşehir ve ilçe belediyelerimiz dört dörtlük desteklemektedir. Bunu en iyi yaşayan İzmir Milletvekili olaraktan benim. İstanbul, Ankara, Adana, Mersin ve Antalya'da bu projeler devam etmektedir" bilgisini paylaştı.

İKTİDAR BİLİMSEL TARIMI DESTEKLEMİYOR

Verimli topraklara sahip Türkiye'nin dışa bağımlı olmasının kabul edilemeyeceğini vurgulayan Serter, iktidarı bilimsel tarıma destek vermemekle eleştirerek, "Burada Toprak Mahsulleri Ofisi'nin de büyük suçları var. Şunu yapmamız gerekir. Biraz önce Milliyetçi Hareket Partisi milletvekilimiz hanımefendi Konya'dan bahsetti. Gerçekten son iklim krizleriyle ve Türkiye'de son elli yıldır ciftçilerimiz suyu kullanamıyor. O kadar hovardaca kullanıyorlar ki bunu bir türlü öğreti hâline getiremedik. Ama şunu da biliyorum ki Tarım Kredi Kooperatifleri denen bir müessesemiz var ve bu müessese tahmin ediyorum Türkiye'de 3-4 bin noktada destek veriyor. Burada ziraat mühendisleri çalışması gerekiyor ve tarımla ilgili arkadaşlarımız da çalışıyor. Bu arkadaşlarımız bir türlü orada yaşayan köylüleri, çiftçileri bilgilendiremedi, suyu nasıl kullanabileceğini, arazilerimizin bölünmemesi gerektiğini, bir eve bir tane traktör yeteceğini öğretemedi" sözleriyle tepki gösterdi.

REORGANİZASYON ŞART

CHP iktidarında çiftçiyi üretime teşvik edecek ve  ayağa kaldıracak bütün projeleri hayata geçireceklerini kaydeden Serter, toprak verimliliğinin suyla entegre olmasından geçtiğini söyledi. Çiftçinin ürettiğini bile satamadığını dile getiren Serter, "Su varsa toprağın güzelliği var. Bugün Erzurum'da bir ürün ile diyelim ki Muş Ovası'nda bir ürün bir değil ki. Ne lezzet ne nefaset ne kalite açısından birbirine uymaz. Ege'de yetişen, Ödemiş'te yetişen bir patatesin başka bir bölgede lezzetini alamıyorsunuz ama biz ürettiğimiz ürünlerin de tarımla uğraşan kardeşlerimize değerini tespit ettiremiyoruz. Geçen sene Ödemiş'te patates 40 kuruştan tarlada kaldı. Bir torbası on kilo ve o da 10 liradan satılamadı. Nasıl çıkacak köylü bu işin altından? Ya, bunları mutlaka bir reorganizasyonla yapmak mecburiyetindeyiz ve biz bunların üstünde de çalışmaktayız ama tabii ki sizin yetenekleriniz, imkânlarınız çok fazla" değerlendirmesinde bulundu. 

ÇİFTÇİYE HANGİ ÜRÜNÜ EKECEĞİ SÖYLENMELİ 

Türkiye'nin 7 bölgesindeki toprak verimliliğinin çok farklı olduğunu belirten Serter, kooperatifçiliğin önemini ve çiftçinin tarım konusunda yönlendirilmesi  gerektiğini belirterek, "Sizin önderliğinizle burada yapılan tarımda, hatta Toprak Mahsulleri Ofisinin önderliğiyle "Ya, arkadaş, sen burada karpuz ekemezsin, sen burada patates ekemezsin." demek lazım. Bunu küçük birimlerinizle, şehirlerdeki, köylerdeki Tarım Kredi Kooperatifleriyle yapmanız lazım. Bu büyük bir sorumluluk ve iktidarın yirmi yıldır gelinen son durumunda gerçekten vahim vaziyetler yaşıyoruz" eleştirisinde bulundu.

ÇİFTÇİ DESTEK BEKLİYOR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Ödemiş'te yaptığı çiftçi mitingini de anımsatan Serter, Tarım Bakanı Kirişçi'nin kadın çiftçi vatandaşlara yönelik söylemini eleştirerek, "Bakın kadın çiftçi kardeşlerimizin söylevleri için Tarım Bakanı telefon açmış "Nasıl konuşuyorsun." demiş. E, konuşuyor, içi yanmış. Ağladı kadın, diyor ki: "İneğime su veremiyorum, ineğim benim evladım gibi" O hâle gelmiş. "Anası yoksa danası nasıl olacak?"

Sizlerden bu destekleri çiftçilerimiz adına, tarımla uğraşan kardeşlerimiz adına bekliyoruz." 

Editör: Haber Merkezi