Cengiz Aldemir/ANKARA- Kalıcı yaz saati uygulamasının 2018 yılından bu yana uygulandığını anımsatan CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, uygulamanın, toplumsal yaşam ve insan sağlığı üzerinde yarattığı etkilerin enerji tüketimi noktasında olumlu olup olmadığının araştırılmasını istedi. 

Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP'li Serter, kalıcı yaz saati uygulamasının 3 Ekim 2018 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kalıcı hale getirildiğini anımsatarak, "Bu uygulamanın kalıcı hale gelmesi noktasında ortaya sürülen sebeplerin başında her ne kadar enerji tasarrufu gelmiş olsa da, bunun gerçekte insan yaşamının doğasına aykırı olduğu pratikte yaşanan gerçekliklerle ortaya çıkmaktadır" dedi.

UYGULAMANIN OLUMSUZ ETKİLERİ

Uygulamanın Türkiye'nin en batısında olan şehirlerden biri olan İzmir'de ki saat ile  uygulanan saat arasında 72 dakikalık fark olduğuna dikkat çeken CHP'li Serter, "Uygulama ile gün ağarmadan uyanmak ve okula gitmek zorunda kalan çocuklar ve ailelerinin mağduriyetidir. Gün ışığından faydalanamadığı için yeterince D vitamini alamayan çocuklarda bu uygulama son derece olumsuz etkiler yaratmaktadır. Ayrıca, günün geç vakitlerine kadar mesaide kalan ve kış koşulları gereği akşam saatlerinde mesainden çıkan çalışanlar ise gün ışığından hiç faydalanamamaktadır. Öte yandan, Avrupa kıtasının genliyle 1 saat olan saat farkı 2'ye, ABD kıtasıyla var olan 7 saatlik fark 8 saate kimi yerlerde 10 saate kadar çıkmaktadır" bilgisini paylaştı.

ELEKTRİK TASARRUFU İLE İLGİLİ BİR İSTATİSTİK YOK

2018 yılında kalıcı hale gelen bu uygulama için dayanak olarak gösterilen İstanbul Teknik Üniversitesi raporu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlandığı söylenen enerji tasarrufuna ilişkin herhangi bir istatistiğin kamuoyuyla paylaşılmadığına dikkat çeken CHP'li Serter, uygulamanın ilk döneminde 2016'nın Kasım ve Aralık, 2017'nin Ocak, Şubat ve Mart aylarının elektrik tüketiminin etkilendiğini belirterek, "Elektrik Mühendisleri Odası'nın o dönemki hesaplamalarına göre; söz konusu dönemlerde bir önceki yılın aynı aylarına göre; elektrik tüketiminde 7 milyar kilowatt saat (kWh) düzeyinde artış yaşandığı tespit edilmişti. Bu çerçevede, kalıcı yaz saati uygulamasının toplumsal yaşama etkilerinin araştırılması için Araştırma Komisyonu kurulmasını arz ve talep ederiz."

Editör: Haber Merkezi