İz Gazete/Cengiz Aldemir- Çiftçilerin, artan maliyetlerini üretimle karşılayamamaktan şikayetçi olduğunu belirten CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, icralık olan ve toprağından koparılan çiftcilerin ekmeyi bırakamak zorunda kaldığını söyledi. 

YENİ KREDİLER DE TAKİBE DÜŞEBİLİR

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerini paylaşan CHP'li Serter, çiftçilerin bankalara olan kredi borcunun 2022 Mart’ta bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 33,2 oranında artarak 186.9 milyar TL’ye yükseldiğini söyledi. Çiftçilerin, yılın ilk çeyreğinde bankalara 13,9 milyar TL daha borçlandığını kaydeden Serter, Ziraat odalarına göre, çiftçilerin borcunu kapatmak için kullandığı yeni kredilerin de takibe düşme ihtimalinin yüksek olduğu bilgisini aktardı. 

SARAY VE LİYAKATSİZ BAKANLAR SORUMLUDUR

İktidarın yanlış tarım politikaları yüzünden çiftçilerin borçlu, arazilerin icralık olduğunu söyleyen Serter, "Ege Bölgesi’nde yüzlerce tarım arazisi, daire, traktör ve taşınmazlar borçlarını ödeyemeyenlerin ellerinden ‘icra’ yoluyla alınıyor. Yaşanan ekonomik kriz ve üretimde yaşanan durgunluk nedeniyle borç batağına saplanan bölge çiftçisi, peşi sıra iflas ederken yaşanan bu durum yayınlanan icra ilanlarına da yansıdı. Devletten ve bankalardan aradığı desteği bulamayan üreticilerin tarlası, arsası, çiftliği, bağı, bahçesi ve üretim tesisleri ya icralık olmuş durumda ya da ipotekli vaziyettedir. Sorumlusu ise bilgiden uzak, rantçı saray yönetimi ve liyakatsız Tarım ve Hayvancılık Bakanlarıdır" sözleriyle tepkisini dile getirdi.

BANKAYA ELİNİ VEREN KOLUNU KURTARMIYOR 

Basına da yansıyan İzmir Kiraz ilçesinde bir çiftçinin, Ziraat Bankası'ndan kullandığı krediyi ödeyemediği için icralık olduğunu belirten Serter, "Bu çiftçimizden 22 dönümlük yeri 122 bin TL'ye alınmıştır. Çiftçi, tekrar arazisini almak istediğinde ise 645 bin TL talep edildiğini belirtmiştir, bu da çiftçilerden alınanın 5 katı tutarındaki rakamın talep edildiği anlamına gelmektedir. Yani bankaya elini veren kolunu kurtaramıyor" dedi.

İCRALIK OLAN ÇİFTÇİ SAYISI KAÇ?

Konuyu meclis gündemine taşıyan Serter, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi'ye şu soruları yöneltti:

  • Kiraz ilçesinde, son 2 yılda Ziraat Bankasından kredi çeken çiftçi sayısı kaçtır?
  • Kiraz ilçesinde, Ziraat Bankası'ndan kredi kullanmış çiftçilerin kaçı kredilerini ödeyememiş ve icralık olmuştur?
  • Kredilerini ödeyemeyen ve traktörleri dahil evlerine, mallarına el konulan çiftçilerin tekrar tarıma dönebilmeleri için traktörlerinin alınan rakamdan geriye verilebilmesi için Bakanlığınızın bir çalışması söz konusu olacak mıdır?
  • Kiraz'da, Haziran 2022 başı itibariyle kayıtlı çiftçi sayısı kaçtır?
Editör: Haber Merkezi