Cengiz Aldemir/ANKARA - Meclis Adalet Komisyonu’nda konuşan CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, Anayasanın önemine değinerek milletvekillerine, "Senin baron, benim barom" anlayışı yerleşirse, adil bir şekilde hak aramanın önüne geçilirse o toplumda halkın devletine güveni kalmaz “uyarısında bulundu.

İktidarın, Cumhuriyetin kurduğu hukuk sistemi ve ilkelerini yok etmeye, baroların özerkliğini ortadan kaldırmaya çalışmakla suçlayan Serter, “Hukuka siyaset karışmasın.” diyen ve bağımsız bir hukuk sistemini ayakta tutmaya çalışan adalet dünyasının aydın insanlarının, yarının avukatlarının bugüne ve geleceğe dair kalan umutlarını da yok etmeye çalışıyorsunuz. Onların bağımsızlıklarının sembolü olan cübbelerine düğme mi diktirtmek istiyorsunuz?” diye sordu.

HER GÜN AYRI BİR SAVAŞ CEPHESİ

İktidarın ülkeyi, "Senin hâkimin, benim savcım” noktasına getirdiğini, kendisine göre hukuk kavramını yerleştirmeye çalıştığını belirten Serter, her gün ayrı bir savaş cephesi açmakla eleştirdi. Uzlaşıyla yasaların yapılması gereken tek yerin meclis olduğunu hatırlatan Serter İktidara,“ Siz eşitliğin, adaletin, mülkün, vatandaşların hak ve özgürlüklerin temelini, kuvvetler ayrılığını yok ettiniz biliyor musunuz? Parlamenter sistemi ortadan kaldırıp tek adam rejimini getirdiğiniz noktada. Güzel ülkemin bugün tek adamın ağzından çıkan kanunlara mahkûm edildiğini, Türkiye Cumhuriyeti’nin en temel kurumlarının tek adamın kendi kudretini pekiştirebilmesi için aracı hâline getirildiğini görmek inanın bana acı veriyor ama daha önemlisi, toplumun huzurunu her geçen gün yok ediyorsunuz” sözleriyle tepki gösterdi.

NE DEDİLER NE YAPTILAR

AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında temel insan haklarını sahiplenerek koruyacağını, hukukun üstünlüğünü temel alacağını söylediklerini ve Aralık 2004’te “Avrupa Birliğine üyelik müzakerelerini başlattık.” diyerek gündüz gözüyle Ankara'nın meydanlarında havai fişekler attıklarını hatırlatan Serter, bugün gelinen noktada temel demokratik değerleri yok sayan, adında “kadın” geçen bakanlıktan “kadın” adını kaldıran, kadın cinayetlerinin tavan yaptığı bir iktidar hâline geldiklerini söyledi.

HALK KARŞILIĞINI…

İktidarın adaletin bağımsızlığını, tarafsızlığını ve şeffaflığını ortadan kaldırılmak için antidemokratik adımlar atmaya devam ettiğini kaydeden CHP’li Serter, ülkenin insan haklarından ve özgürlüklerden her geçen gün uzaklaştığı uyarısı yaparak, konuşmasını şöyle sürdürdü: “ Bağımsız bir düşünce kurulu olan Dünya Adalet Projesi tarafından hazırlanan ve adı “2020 Ülkelerde Hukukun Üstünlüğü” olan bir rapora göre 128 ülke arasından 107’inci sıradayız. Bu da tek adamın rejiminin, adaletin ve hukukun üstünlüğünün önünde nasıl bir engel teşkil ettiğini ortaya koyuyor. Ayrıca, iktidarın Türkiye'ye dayattığı acayip başkanlık sisteminin, Türkiye'yi temel insan haklarından ne kadar uzaklaştırdığının da göstergesi olduğunu düşünüyorum. Türkiye'nin küresel çapta görüntüsü buyken, Türkiye'nin hukuk ve güvenlik sistemini kendi amaçlarınıza göre değiştirmeye çalışıyorsunuz. Bütün bunların sonunda sarayın kurmak istediği hâkimiyete karşı hatırlatmak isterim ki egemenlik kayıtsız şartsız millete aittir ve çoğulculuğu, toplumsal uzlaşmayı, hak arama özgürlüğünü, temel hak ve özgürlükleri ve demokrasiden kalan son kırıntıları yok etmek isteyenlere halk gerçek bir karşılığı mutlaka seçimlerde verecektir.”

Editör: Haber Merkezi