Bergama’da, 6360 sayılı Bütün Şehir Yasası ile mülkiyetleri belediyeye devredilen verimli tarım arazilerinin bir bölümü, köylünün tüm itirazına rağmen AKP’li belediye yönetimi tarafından satıldı. Arazilerin 54 dönümü ise AKP'li Belediye Meclis Üyesi ve Bergama Belediyespor Başkanı Bilir Atalay’ın şirketinde çalışan Asil Dal’a satılmasına tepki olarak, köy muhtarları satışın yapıldığı salona siyah çelenk bırakmışlardı.

AKP VE MHP'LİLERİN OYUYLA SATILDI

Konuyu meclis gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, Bergama’da AKP ve MHP’li üyelerin oylarıyla köylerdeki verimli tarım arazileri bir süre önce köylünün ve Bergamalı çevrecilerin tüm itirazlarına rağmen satışa çıkarıldığını, tarım arazilerinin satışa çıkarılmasına gerekçe olarak yol yapımı için yeterli bütçe olmaması gösterildiğini anımsattı.

DAVA AÇILMASINA RAĞMEN SATTILAR

Alınan karar karşısında yöre köylüsünün İzmir İdare Mahkemesi’ne dava açmasına rağmen, AKP’li belediye başkanı Hakan Koştu'nun dava sonuçlarını beklemeden, arazilerin bir bölümü için satış işlemini gerçekleştirdiğine dikkat çeken CHP'li Serter, " Bergama'da, 6360 sayılı Bütünşehir Yasası ile milkiyetleri belediyeye devredilen verimli tarım arazilerinden 835 dönümlük alan Mart 2021 'de satılmak itenmiş ancak köylüler karşı çıkmıştı. Bütün itirazlara rağmen, 30 Kasım 2021 tarihinde, AKP ve MHP'li üyelerin oyuyla Ferizler, Aşağıkırıklar ve Kadıköy mahalleri içerisinde yer alan 55 dönümlük alanın ihale ile satıldığı bilgisi kamuoyuna yansımıştır" dedi.

SATILAN VERİMLİ TARIM ARAZİ NE KADAR?

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye, "30 Kasım 2021'de satışı gerçekleşen 55 dönümlük arazinin ne kadarlık kısmı verimli tarım arazisidir?" sorusunun yönelten Serter, şu sorusuna da yanıt istedi:

Bakanlığnız, bu arazilerin satılması sonucunda ilçenin tarım alanındaki payının ne kadar daralabileceğine ya da düşebileceğine dair herhangi bir fizibilite çalışması yapmış mıdır?

Satışa çıkarılan bu alanlarda tarımın yapılmasına devam edilmesi için Bakanlığınızın alacağı tedbirler söz konusu olacak mıdır?

Editör: Haber Merkezi