Cengiz Aldemir/ANKARA- İz Gazete'ye konuşan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, vatandaşın icra dosyalarının her geçen gün arttığını, borçlular faizler ve dosya masrafları nedeniyle daha yüksek miktarları ödemeye çalışmasına rağmen bir çoğunun borcunu ödeyemediğini söyledi.

İCRA DOSYA SAYISI 30 MİLYONU GEÇTİ

Ulusal Yargı Ağı (UYAP) verilerini paylaşan CHP'li Sertel, bu yılın yedi ayında icra ve iflas dairelerine toplam dört milyon yeni dosyanın geldiğini, yeni dosya sayısının geçen yılın aynı dönemine göre 923 bin arttığını, İcra dairelerindeki toplam dosya sayısının ise 30 milyonu geçtiğini söyledi.

OTOPARKLAR HACİZLİ ARAÇLA DOLU

Sertel, üzerinde haciz kararı bulunan, vergi borçları nedeniyle icralık olan ya da kusurlu oldukları için trafikten çekilen araçların konulduğu yediemin otoparklarında doluluk oranının da yüzde 90'lara çıktığını belirtti.

Sertel, ekonomik kriz ve alım gücünün düşmesinden dolayı Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük şehirlerde yediemin otoparkların da 3-4 yıldır bekleyen araçların yanı sıra lüks otomobillerin de bulunduğunu söyledi.

VATANDAŞ ÇÖZÜM YOLU ARIYOR

Borcunu ödeme umudu olmayan çok sayıda yurttaşın, icra dairelerinin kapısını aşındırdığını belirten Sertel, şöyle konuştu: "Koronavirüs salgını karşısında yalnız bırakılan ve her geçen gün sayıları artan yurttaşlar, evinin, arabasının, eşyalarının haczedilmemesi için çözüm yolu arıyor.

İşletmelerin çoğunda çok ciddi oranda icralar başladı. Tebligatların yüzde 95’i mahkeme tebligatı. Gözle görülür bir artış var. Esnaf çok zor durumda. Banka ödemeleri dahi yapamayacak durumdalar. Banka icraları da gelmeye başladı. Özellikle esnafların durumu çığlık boyutunda. CHP milletvekilleri olarak mahalle içerisinde yaklaşık 3 aydır esnaf ziyaretinde bulunuyoruz. Mahalle esnaf ziyaretlerinde hem onların sıkıntılarını dinliyor hem de onlara bir nebze olsun faydamız dokunabilir mi diye uğraşıyoruz. Bu durum bir açlık ve yoksulluk resmidir. Esnaf, çiftçi, memur, hatta kredi borcu olan öğrenciler kısaca toplumun bütün kesimlerinin yoksullukla mücadele ettiğine şahit oluyoruz. Yoksulluk kader değildir. Ülkeyi bu duruma getiren AKP iktidarı ülkeyi yönetemez hale gelmiştir.

ÜLKE AÇIK ARTIRMA MEZATINA DÖNDÜ

Hiçbir konuda başarılı olamayan Saray yönetiminin ülkeyi açık artırma mezatı haline getirdiğini, halkın ciddi anlamda sıkıntı yaşadığını belirten Sertel, "İşsizlik var. Pandemide işini kaybeden binlerce insanımız perişan. "Çalışıyorum" diyerek kredi borcuna giren ve sonrasında işsiz kalarak borcunu ödeyemeyen milyonlarca insanımız var. Kapalı alanda çalışan insanlarımız şu an işsiz. İşsizlik parası alan var alamayan var. O da çok az bir para. Tabii bir ev geçindirmeye yetmez. Kiraların en ölüsü bin 500, bin 600 TL. Bu halk bu sefaleti hak etmiyor.

GÜN İTİBARİYLE ÜLKEDE İCRA DOSYASI KAÇ OLDU?

İcralarla ilgili daha önce meclise soru önergesi vermiştim hala yanıt bekliyorum. Sizin aracılığınızla Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'e şu soruları bir kez daha soruyorum. Sayın Gül; Günümüz itibarıyla ülkemizdeki icra dosyası sayısı kaçtır? Hangi ilimizde kaç adet icra dosyası vardır? Son üç yılda icra dosyalarının sayısındaki değişim nasıl olmuştur?

HALKI YOKSULLUKTAN VE AKP'DEN KURTARACAĞIZ

Kimse umudunu yitirmesin CHP iktidarında halkımızı hem tek adam yönetiminden hem de yoksulluktan kurtaracağız."

Editör: Haber Merkezi