Cengiz Aldemir/ ANKARA- Meclis Genel Kurulu'nda konuşan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel konuşmasına," Türkiye'nin her yerinde yürekler Mustafa Kemal diye attı, bugün de genci, yaşlısı, çocuğu, Mustafa Kemal Atatürk'ün kendisine emanet ettiği cumhuriyeti korumak için ant içti" diyerek Atatürk'e duyduğu sevgi, saygı ve minnet duygularını dile getirerek başladı.

TÜRKİYE AZERBAYCAN'IN HER ZAMAN YANINDA

Genel kurulda görüşülmekte olan Azerbaycan tezkeresiyle ilgili Atatürk'ün Azerbaycan'la ilgili sözlerini paylaşan Sertel, "Atatürk, "Azerbaycan'ın sevinci sevincimiz, kederi kederimiz." Azerbaycan'la olan ilişkilerimiz asla bir çıkar ilişkisi olarak değil, bir millet-iki bayrak, bir millet-iki devlet olarak Türkiye'nin her zaman Azerbaycan'ın yanında olduğunu ve olması gerektiğini, Azerbaycan'ın da Türkiye'nin başının derde girdiğinde bir millet olarak Türkiye'nin yanında olduğunu bilmenizi isteriz" dedi.

AZERBAYCAN TEZKERESİNE EVET DİYORUZ

2010 yılında Azerbaycan Jurnalistler Birliğinin davetlisi olarak gittiği Bakü'de, Orta Doğu'da kaderin savaş olmaması gerektiği sözlerini anımsatan Sertel, Ankara, İzmir, Kayseri ve diğer illerde Hocalı katliamını dile getirdiklerini  Gazeteciler Federasyonu ve Gazeteciler Cemiyetiyle birlikte onların yanında olduklarını vurgulayarak, " Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu tezkereye bu anlayış içerisinde "evet" diyoruz ve bu dostluk, kardeşlik duygularının kökleştiğini bir kez daha tekrar ediyorum" ifadelerini kullandı.

İNFAZ MEMURLARININ HİÇ BİR HAKLARI YOK

70 bini bulan ceza infaz koruma memurlarının 60 bininin kadrolu, 10 bininin ise sözleşmeli ve çok büyük bir sıkıntı içinde yaşadıklarını söyleyen Sertel, konuyla ilgili verdiği yasa teklifinde, "Ceza infaz kurumu memurları büro memuru olmadığı, güvenlikle ilgili direkt o güvenlik sınıfına girmesi gerektiği noktasındaki kanun teklifini sizlerin oylarınıza sunacaktık. İnfaz koruma memurlarının elinde kalem yok, kalkan var. Başlarında baret, göğüslerinde çelik yelek, siperlik var ve işi belli. Ceza almış insanlara koruma ve onların yeniden topluma kazandırılması noktasında çok önemli bir görev yapıyorlar. Cezaevi koşulları içerisinde yaşıyorlar. Maaşları oldukça yetersiz olduğu gibi hiçbir hakları ve hukukları da kalmadı. Eskiden servis otobüsleri, lojmanları vardı, şimdi birçok cezaevinin çevresinde lojman yok. Bu insanlar pandemi süresince cezaevinde yatmak zorunda kaldılar. Onların gerçekten sıkıntıları büyük" diye konuştu.

İTFAİYECİLER VE İNFAZ MEMURLARININ SORUNUNU ÇÖZÜN

Parti farkı gözetmeksizin itfaiyeciler için de yasa çıkartılması konusunda çok mücadele verdiğini, dünyada ve Osmanlı'da meslek olarak görülen itfaiyeciliğin, meslek yüksekokulu olmasına karşın, meslek olarak görülmediğini vurgulayan CHP'li Sertel, AKP ve MHP milletvekillerinden destek isteyerek şöyle konuştu: "İtfaiyecilik meslek olsun, infaz koruma memurları da güvenlik sınıfı içerisine alınsın. Sizden bunu rica ediyorum. Siz getirin bu teklifleri biz de oy verelim. Bu haksızlığa son verin. Abdülhamit Gül'e de sesleniyorum; infaz memurlarının sorunlarını çözün. Çözümsüz her sorun Türkiye'de birikim sağlıyor. Bu haksızlıklar giderilmezse gerçekten, Türkiye siyasi tarihi sizi adaletsiz bir parti olarak anacaktır."

Editör: Haber Merkezi