Cengiz Aldemir/ANKARA - TBMM KİT Komisyonunda, Atatürk Orman Çiftliği'nin (AOÇ) 2017 ve 2018 yıllarına ilişkin bilançoları ibra edildi. Komisyon’da konuşan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, komisyon çalışmalarının verimli olması için usul üzerinde önerilerde bulunarak,” Arkadaşlarımız yani bir soru soruyorsa onu anlaşılır bir noktaya getirmek için mutlaka sabırlı olmak lazım bir. İkincisi de yani yazılı vermek buradaki tartışmayı sonlandırmak… Yazılı verelim sonlandırsın. O zaman Komisyon toplantısının bir anlamı kalmıyor, mektuplaşmaya giriyor iş. Öyleyse biz hiçbir şey yapmayalım, aklımıza gelenleri soralım, arkadaş bize mektup gibi cevap versin. Bu, komisyonun ruhuna aykırı bir durumdur” eleştirisinde bulundu.

AOÇ ÜRÜNLERİ NEDEN TBMM’YE GİRMİYOR

Mustafa Kemal Atatürk’ün emaneti olan Atatürk Orman Çiftliği’nin geçmiş yönetimler tarafından korunmayarak tarım amaçlı alanların yağmalandığı eleştirisinde bulunan Sertel, komisyona bilgi vermek için gelen Atatürk Orman Çiftliği Genel Müdürü Yener Yıldırım’ı uyararak, bundan sonra Atatürk’ün vasiyetine uygun olarak korunması gerektiğini söyledi. Genel Müdür Yıldırım’a, Türkiye Büyük Millet Meclisine Atatürk Orman Çiftliğinde üretilen ürünlerinin neden girmediğini soran Sertel, “Meclis Başkanlığına da, bizim ve arkadaşlarımızın da bu konuda sorması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü Atatürk Orman Çiftliği bir kamu iktisadi teşebbüsü ve desteklenmesi gerekiyor. Bunu destekleyecek en yüce makamda Gazi Meclisimizdir. Biz farklı markalarda yoğurt ve süt tüketeceğimize kendi Meclisimizde kendi KİT’imizin ürünlerini sağlık içinde tüketiriz diye düşünüyorum” görüşünü paylaştı.

GÖKÇEK VE YAVAŞ’IN KİRA ÖDEMELERİ

Ankara Çukurambar’da TOKİ’ye devredilen ve satışa çıkartılan Atatürk Orman Çiftliği arazisinin imar planı değişikliklerinin yargıya takıldığını ve Atatürk’ün mirasına aykırı şekilde konut ve ticaret alanına çeviren plan değişikliklerinin yapılamayacağı kararını hatırlatan Sertel, araziyle ilgili son durumun çok net ve açık bir şekilde yanıtlanmasını istedi. İYİ PARTİ’li komisyon üyelerinin de üzerinde durduğu, Melih Gökçek döneminde Ankara Büyükşehir Belediyesinde yapılan ve süresinde ödenmeyen kira alacaklarını sorgulayan CHP’li Sertel, Gökçek ve Yavaş dönemlerinde ödenen miktarların detaylı ve rakamsal boyutları hakkında bilgi talebinde bulundu.

AOÇ’UN KİRACILARI VE ALACAKLARI…

Kurumun kiralardan elde ettiği gelirle ayakta durabildiği iddialarını hatırlatan ve kaç kiracısı bulunduğunu, kiracılardan tahsil edilmeyi bekleyen alacak miktarını da soran Sertel, şöyle konuştu: “ Size borç takan ya da ödeme yapmayan kiracılarınız kimler? ve ne kadar kira alacağınız var? Kurum tarafından hangi vakıflara arazi veya mekân kiralaması yapılmıştır bugüne kadar? Bu kiralamalar ücretsiz tahsis mi yoksa bir bedel üzerinden mi yapılmıştır? Ücretsiz tahsis ettiğiniz vakıf ya da kurum var mıdır? Ayrıca 2002 ve 2020 yılları arasında kurumun arazi varlığındaki değişim ne şekilde olmuştur? Bu yıllar arasında ne kadarlık arazi hangi kuruma, kuruluşa satıldı veya devredildi? Bunu da dokümantasyon olarak bize verirseniz kurumun gidişatı açısından arkadaşlarımızın “Atatürk Orman Çiftliği arazisi yağmalanıyor ve elden çıkıyor.” endişesini de belki gidermiş olursunuz. Biz sizin iyi niyetle görev yaptığınızı biliyoruz; sizin, bundan sonraki attığınız her adımın Atatürk Orman Çiftliğinin geleceği açısından önemini de idrak ettiğinizi biliyoruz.”

Editör: Haber Merkezi