Cengiz Aldemir/ANKARA - AKP'nin bazı alacakların yapılandırılmasıyla ilgili yasa tekliflerinin görüşüldüğü  meclis genel kurulunda konuşan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, dünya ülkelerinin ekonomi, pandemi, iklim krizi gibi sorunlara çözüm ararken, Türkiye'de bütün sorunların halının altına süpürülerek, hiç konuşulmadan, tartışılmadan, palyatif çözümlerle her şey çok güzelmiş gibi anlatılmaya çalışıldığı eleştirisinde bulundu.

VERGİLER YOKSULDAN ALINIYOR

Türkiye'de vergi sisteminin bozuk olduğunu, vergi adaletinin olmadığını belirten HDP'li Kemalbay, "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Teklifi bu konuda hangi derde çare üretiyor? Hiçbir derde çare üretmiyor. Vergiler kimlerden alınıyor diye baktığımızda, vergiler yoksullardan alınıyor, vergiler işsizlerden alınıyor, göçmenlerden alınıyor, memurlardan, emeklilerden, işçilerden alınıyor" dedi.

HALK VERGİ SULTASI ALTINDA

Türkiye'de en çok verginin dolaylı vergiler üzerinden alındığını, sermayenin ödemediği vergileri işçi ve  memurun maaşlarını almadan, kaynağından kesilerek ödediğini belirten Kemalbay,  "Peki sermaye sınıfı, zenginler, rantiyeler vergi ödül ödüyor mu? Diye baktığımızda, onlar vergi ödemiyorlar. Verginin Türkiye'de toplanan bütçenin çok küçük bir parçasını ancak sermaye kesiminden alıyoruz. İşte, bugün buraya gelen bu paket, vergi yasa teklifinde olduğu gibi muafiyetler hep bu sermaye kesimi için sağlanıyor. KDV ve ÖTV'lerle ve bunun gibi gelire duyarlı olmayan yöntemlerle halk vergilendiriliyor, vergi sultası altında" sözleriyle tepki gösterdi.

ZENGİNLERİ DAHA ZENGİN YAPACAK TEKLİF

Yapılması gereken şeyin az kazanandan az çok kazanandan çok vergi almak olduğunu vurgulayan Kemalbay, getirilen teklifin zengini daha zengin yapmak için getirildiğini ifade ederek, "Hele böyle bir dönemde, pandemi koşullarında, iklim krizi koşullarında küçük ölçekli çiftçinin banka borçlarını silmekten tutalım da tarım kredi kooperatiflerinin borçlarını, sulama kooperatiflerinin, sulama birliklerinin borçlarını silmek gibi çeşitli önlemler alınması gerekirken, esnafa doğrudan destekler yapılması gerekirken, güvencesizlere, işsizlere, ev işçisi kadınlara, ev kadınlarına, yoksullara doğrudan destekler yapılması gerekirken tekrar zenginler daha da zenginleşsin diye bu kanun teklifleri geliyor" eleştirisinde bulundu.

GEZİ DİRENİŞİNİN ÖNEMİ

11 kişi yaşamını yitirdiği, 8 bin kişinin yaralandığı Gezi direniş davalarında cezasızlık politikası izlendiğini, bugüne kadar adalet sağlanmadığını vurguladı. Gezi Direnişine selam gönderen Kemalbay, Dünyaca ünlü Pink Floyd grubunun kurucusu Roger Waters 'ın, "Kendi kaderini tayin için, demokrasi için, kadın özgürlüğü için ne zaman biri ayağa kalksa, sokaklara çıksa dünyanın geri kalanı ona borçludur." sözlerini anımsatarak, "Biz de halkın hakları için, demokrasi için, kadınlar için, işçiler, emekçiler için, doğa için ayağa kalkan gezi direnişçilerine borçluyuz. O yüzden Gezi'de yaşamını yitiren bütün canlarımızı burada saygıyla anıyorum. Bugün Mehmet Ayvalıtaş'ı da burada saygıyla anıyorum, onun nezdinde bütün kayıplarımızı anıyorum" diye konuştu.

BALUKEN VURGUSU

Beş yıldır cezaevinde tutuklu bulunan HDP'li İdris Baluken'in; "En yoğun sisin dağılması bile, hafif bir rüzgârın kararlı bir ıslığına bakar." sözlerini paylaşan Kemalbay, "O rüzgâr halkımızın bağrındadır" ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi