Derleyen: DUYGU KAYA/ İZ GAZETE -  Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, ‘Barış Özdil ile Şeffaf Dosya’ programının konuğu olarak soruları cevaplandırdı.

‘CUMHURİYET VE ATATÜRK DEĞERLERİNE SAHİP ÇIKMAK BİZİM İÇİN DEĞERLİ’

Belediye Başkanı olarak seçildikten sonra Selçuk’ta hayata geçirdiği Köy Akademileri Projesi hakkında konuşan Filiz Sengel, “Bu proje bizim için değerliydi. Köylere gidip oradaki çocukların ruhuna dokunalım istedik. Tiyatro, resim, İngilizce gibi kurslar veriyoruz. Çocukların hayal güçleri inanılmaz geniş, o yüzden onlara akıl oyunları gibi dersler vermeye çalışıyoruz. Sadece akademik değil, Cumhuriyet ve Atatürk değerlerine sahip çıkmak bizim için çok değerli. Kış aylarında bunu engelliler, kadınlar için de yapacağız. İnanın eğitimin ucu bucağı yok” dedi.

‘ARTEMİS’İN ELİ DEĞDİĞİNDEN BERİ BEREKETİ EKSİLMEZ TOPRAKLARIMIZIN’

Çiftçilere yönelik projelere değinen Selçuk Belediye Başkanı Sengel, “Selçuk çok verimli toprakların üzerine konulmuş bir kent. Hep söylerim, Artemis’in eli değdiğinden beri bereketi eksilmez topraklarımızın. Tam bir meyve cennetidir. Şeftali anlamında Bursa ile yarışacak duruma geldik ki bu çok önemli. Ekonomik anlamda ciddi anlamda güçlü üreticilerimiz var. E belediye olarak bize onları desteklemek düşer. Biz de onlar için iyi tarım yapılabilmesine ilişkin eğitimler vermeyi düşünüyoruz.  İnsanları koopartifleşmeye yönlendiriyoruz aynı zamanda. Kadınları üretime dahil etmek istiyoruz. İşsizliği belediye olarak tek başımıza çözmemiz mümkün değil ama insanları yönlendirerek başarabiliriz” diye konuştu.

‘HALKIN İÇİNE GİRMEDİĞİ HİÇBİR ORGANİZASYON TUTMAZ’

Filiz Sengel, 7 Temmuz Pazar Günü gerçekleşen Şen Şeftali Festivali hakkında şu ifadeleri kaydetti:
“Şen Şeftali Festivali aslında Alaçatı Festivalinden daha yaşlı. Ama ilk defa bu kadar geniş kitlelere hitap eder hale geldik. Şenliğimiz inanılmaz güzeldi çünkü insanlarımız sahip çıktı. Bilhassa belediyecilik yapıyorsanız yaptığınız her işe yöre halkını dahil etmelisiniz. Halkın içine girmediği hiçbir organizasyon tutmaz. Eylül ayında da Üzüm Şenliğimiz olacak. Ve uluslararası yapmak istiyoruz. Şu an emekliyoruz ama koştuğumuz zaman daha iyi olacak.”

‘ŞİMDİDEN 13 METREKARE SICAK ASFALT YAPTIK’

Sengel, Selçuk’ta olan yol problemine yönelik yapılacak çalışmalarını bahsederek “Daha yüz günü dolmamış bir Belediye Başkanı olarak söyleyebilirim ki şimdiden 13 bin metrekare sıcak asfalt yaptık, yapmamız gereken yüz bin metre kare kadar var. Ayrı bir şey yaptık, makamızı halka taşıdık ve insanların problemlerini dinledik. Müthiş bir sinerjiyle canla başla çalışıyoruz. Devam ediyoruz ve devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. 

‘BİR METOD OLUŞTURMALI’

Filiz Ceritoğlu Sengel, sporu ve sporcuyu destekleyeceklerini vurgulayarak, “Zaten Selçuk’ta amatör spor kulüpleri çok ve sporumuz daha fazla futbol endeksli ama biz eskrime kadar çeşitlensin istiyoruz. 2014’ten önce Selçuk Belediye Spor Kulübümüz vardı ama yönetim değiştikten sonra kapandı. Tabii ki de sporu ve sporcuyu destekleyeceğiz ama bunun için bir metot oluşturmalıyız” diye konuştu.

SELBİM Whatsapp İhbar Hattına yönelik konuşan Sengel, “Sokakta olan durumlara yetişebilmeliyiz ama benim her yeri gezmem mümkün değil. İnsanlar mahallerindeki sorunları bize ilettikleri takdirde elimizden geleni yapacağız” dedi. 

‘SELÇUK’UN DEĞERLERİNİ BİR ARAYA GETİRMELİYİZ’

İstanbul’da bulunan bir yayın organı İDO TV’nin Selçuk Belediyesinin katkılarıyla hazırlanan Selçuk tanıtım filmini totelde binden fazla ekrana gösterilmesine yönelik konuşan Filiz Sengel, “Adayken mikrofonu elime aldığımda bu kentte turistin gezebilecek olması gerektiğini söylemiştim. Selçuk kendini tam olarak ortaya koyamadı. Selçuk’un değerlerini bir araya getirmeliyiz. İDO yolu potansiyeli yüksek ve inanılmaz bir geri dönüş oldu. Ne yazık ki PİAR dünyasında yaşıyoruz, bunları göstermemiz gerekiyor. Ve biz de göstereceğiz” diye konuştu. 

‘HER ŞEYDEN ÖNCE İNANÇ TURİZMİ GERÇEKLEŞTİRMELİYİZ’

İzmir Büyükşehir Belediyesiyle ortak çalışmaları hakkında konuşan Selçuk Belediye Başkanı Sengel, “Tabii ki de Büyükşehir ile çok iş birliği olacak. Her şeyden önce inanç turizmi gerçekleştirmeliyiz. Selçuk birçok topluma ev sahibi yapmış bir kent ve bu konuda güzel işler yapacağımıza düşünüyorum çünkü aynı sinerjiye sahibiz. Daha birçok projemiz var, daha güzel işler yapabilmek için birleşmeliyiz” dedi.

‘BU KABUL EDİLEMEZ BİR DURUM’

Son zamanlarda orman yangınlarının arttığına değinen Filiz Ceritoğlu Sengel, “Bu kabul edilemez ve üzücü bir durum. Karayollarına ait temizlenmesi gereken yerler var. Vatandaşlarımızı her seferinde daha duyarlı olmaya davet ediyoruz ki çok yakın zamanda Çevre Günü’nü atlattık ve çalışmalar yaptık. Buna ilişkin elimizden geleni yapıyoruz ama bu kurumlar arası işbirliği gerek” ifadelerini kullandı.

‘SELÇUK KATMAN KATMAN TARİHİ ESER DOLU”

Sunucu Barış Özdil’in “Selçuk’ta yeraltında tarihi eserlerin olduğu düşünülüyor ve zarar gelinmemesi için köklerin derine girmemesinden dolayı bölge şeftali ağaçlarıyla dolduruluyor. Yakın zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığıyla ortak çalışma yapılarak yeraltındaki değerler gün yüzüne çıkarılabilir mi” sorusunu cevaplandıran Filiz Ceritoğlu Sengel, “Bu daha çok 2863 sayılı yasadan kaynaklı bir durum.  Evet, Selçuk’ta adımınızı attığınız yer tarihi eser çünkü zamanında çok köklü medeniyetlere ev sahibi yapıldı. Dolayısıyla katman katman tarihi eser dolu. Kanun insanları üst tarıma yönlendirir. Bir tarafta tarihi koruma bir tarafta insanların mülkiyeti durumu var. Ağaçların köklerinin gittiği yerler incelenip tarım konusunda ne kadar derine gidebileceğimizi görmemiz gerek” dedi. 

‘MIZMIZLANACAK DEĞİLİM’

Son olarak Selçuk Belediyesi’nin borçlarına değinen Filiz Sengel, “Evet, borcumuz var ama bunun için mızmızlanacak değilim, böyle bir lüksüm yok. İnsanlar beni seçtiyse benim güçlü olduğumu düşündükleri için seçmişlerdir. Borcumuz var ellerimiz bağlı dememeliyiz. Bunun beni yıldırmasına izin vermem, bu o kadar kolay değil. Ben bu işe talip olduysam üstesinden gelirim. Evet, düşerim ama iki silkelenir ve koşmaya devam ederim, İnsanların bekledikleri çok büyük şeyler değil. Yüreklerine dokunabilelim, hayatlarını kolaylaştıralım. Ve biz de bunu yapmalıyız” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi