AKP’nin ‘asrın projesi’ olarak nitelendirdiği, ancak açılmasının üzerinden 5 yıl geçtikten sonra geçen Ocak ayında patlayan Kıbrıs su boru hattının tamiratı gerçekleştirildi. Tamirat ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda tören düzenlendi. Kuzey Kıbrıs Başbakanı Ersin Tatar, BM kararıyla 1974 yılından beri kapalı tutulan Maraş'ın sahil bölümünün halka açılacağını duyurdu. Kararın, Kıbrıs'ta düzenlenecek seçimlerden 5 gün önce alınması dikkat çekti.

Saray’da düzenlenen törene, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kuzey Kıbrıs Başbakanı Ersin Tatar katılıyor.

Erdoğan, konuşmasında projenin bir mühendislik harikası olduğunu söyleyerek, “Tabii kolay değil; deniz, dalgalı deniz…” dedi.

Törende konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de, "Bu bir mega proje" ifadelerini kullandı.

Projedeki tamiratla, Torosların suyu yeniden KKTC'ye akmaya başlayacak. Türkiye'den KKTC'ye su taşıyan hat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video konferans aracılığıyla, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz'un Geçitköy Barajı'ndan katılımıyla açılıyor.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

- Son yapılan AB zirvesinde Kıbrıs Türk halkının yine yok sayıldığını gördük. Türkiye bu adaletsizliğin sürmesine izin vermeyecektir.

- Önümüzdeki dönemde gerçekleştirilmesi planlanan Doğu Akdeniz Konferansı'nda da Kıbrıs Türkü mutlaka hak ettiği şekilde temsil edilmelidir.

- KKTC'yi siyasi ve ekonomik olarak küresel sistemin eşit ve onurlu bir üyesi haline getirene kadar mücadelemizi sürdürmekte kararlıyız.

TATAR: MARAŞ'I AÇIYORUZ

Kuzey Kıbrıs Başbakanı Ersin Tatar, törende yaptığı konuşmada, “Perşembe günü halkımız Kapalı Maraş sahilinden istifade etmeye başlayacak” dedi.

Maraş, 1974 yılından beri BM gözetiminde kapalı tutuluyor.

1974’ten beri askeri bölge konumunda olan Maraş’ın Türk yönetimi altında açılması projesi, geçtiğimiz haziran ayında KKTC Hükümeti tarafından kamuoyuna açıklanmıştı.

Söz konusu hamle, Kıbrıs'ta 5 gün sonra düzenlenecek seçimden hemen önce geldi.

TAMİR SÜRECİ

Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, KKTC Su Temin Projesi kapsamındaki söz konusu geçiş sisteminde 8 Ocak'ta meydana gelen arıza yoğun çalışmalar sonucu giderildi.

Çalışma dahilinde Taşucu'nda bir boru üretim fabrikası kurularak, yedeklerle beraber her biri 500 metre uzunluğunda 10 yeni boru ve bir 150 metrelik ek parça üretildi.

Açık denizde çalışan 6 donanımlı iş gemisi, 4 römorkör ve 4 hizmet teknesiyle deniz dibindeki hasarlı borular yenileriyle değiştirildi.

Arıza, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü teknik ekibi ve yüklenici firmadan toplam 325 kişinin çalışmasıyla giderildi.

CUMHURİYET

Editör: Haber Merkezi