Cengiz Aldemir/ANKARA- TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda, Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanun üzerinde konuşan CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, yasanın gündeme geldiğinde,  'Acaba ihracatçı için ne getiriyor, Türkiye'de ihracatın gelişmesi için ciddi bir katkısı olacak mı' diye heyecanlandığını söyledi.

HÜKÜMETİN HİÇ AKLINA GELMEYEN FUARLAR

Daha sonra çok ciddi bir katkısı olmadığını, yasayla uzun zamandır atanamayan Genel Sekreter, Genel Sekreter Yardımcısı sorununu çözmek için bir yasal düzenleme getirildiğini belirten CHP'li Polat, "Bir binanın devriyle ilgili bir sıkıntı var, bu binanın devri, helal akreditasyon, bir de yirmi yıllık devri iktidarında bu hükûmetin hiç aklına gelmeyen fuarlarla ilgili düzenleme; fuarlardan belediyelerin aldıkları katkı payının ortadan kaldırılmasıyla ilgili düzenleme. İktidarın yirmi yıllık süresince aklına gelmemiş sadece Cumhuriyet Halk Partililer belediyelerde hâkim olunca böyle bir düzenleme akla gelmiş" hatırlatmasında bulundu.

YURTDIŞI PAZAR ANALİZ LABORATUVARI ŞART

Kanunun 4’üncü, 5’inci maddelerindeki süreler ve bu sürelerle ilgili bir zaman konulmadığını belirten Polat, "Yani burada denmiyor ki uygun görüşleri olmadıktan sonra ikinci bir öneri ya da belli bir sürede başka bir öneri getirilmesi gerekiyor.

Direkt, doğrudan istediğini keyfî bir atama şekline geliyor, bu doğru değil. 6’ncı maddeyle ilgili de yine, ihracatçı birliklerinin İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi’ne aktaracakları paylarla ilgili mutlaka İhracatçılar Birliğinin yedek akçelerinde para tutulması gerekiyor. Çünkü ihracatçılar birliklerinin yapmak zorunda oldukları projeler var. Mesela yurt dışı pazarlar için gerekli analiz laboratuvarları gibi. Burada kendi ekonomik yapılarının güçlü tutulması gerekiyor" diye konuştu.

İHRACAT OKUMASINI YANLIŞ YAPIYORSUNUZ

İhracatın 1950’lerden bugüne gelir ve döviz getirici işlemlerin Türk ekonomisinin konuşulduğunda, ihracatın ve döviz kazandırıcı işlemlerin artırılması gerektiğini, iktidarın ihracatı yanlış okuduğunu ifade eden CHP'li Polat komisyon üyelerine seslenerek, "Bizim ülkemizin ekonomisinin kronik problemlerinden bir tanesi ihracat. Uzunca bir süredir arkadaşlarımız “İhracatta rekor kırıyoruz.” diye anlatıyor. Bu ülkenin bir ferdi olarak ihracatta nitelikli bir rekorun kırılması benim açımdan gurur verici bir şey olurdu ama okumayı yanlış yapıyorsunuz değerli arkadaşlar; okumayı düzgün yaparsanız burada bir rekordan bahsetmeniz mümkün değil" diye seslendi.

ÜRÜNLER DIŞARIYA UCUZ FİYATTAN SATILIYOR

Dünyanın gelişmiş ülkelerinde ihracat/kilo rakamlarına bakıldığında 4 dolarlardan, 2 dolarlara kadar indiklerini vurgulayan CHP'li Polat, dünyadan örnekler vererek, "2,5 dolar civarına Almanya falan iner, Çin Halk Cumhuriyeti 1,53 dolarlara falan çıkardı bu yıl birim kilo ihracatlarını, Türkiye Cumhuriyeti geçen ay 1,30’dan, bu ay rekor kırdığımızı söylediğiniz dönemde, Nisan ayında birim ihracat kilosunu 1,28 dolara satıyor; bunun anlamı şu: Biz buradaki kaynaklarımızı ve emeğimizi yurt dışına çok… Bunlar TİM verileri. Gelecek nesillere bırakmamız gereken birtakım kaynakları ucuz fiyatlara yurt dışına satıyoruz.

İhracatta en çok ağaç ve orman ürünlerinde yüzde 33 civarı bir artış var, ondan sonra döndüğünüzde, çimento ve çimento dışı, işte, seramik gibi ürünlerde yüzde 41, mücevherde yüzde 30 civarı geçtiğimiz Nisan ile bu Nisan’ı kıyasladığımızda artış madencilik ürünlerinde yüzde 26,6" bilgisini paylaştı.

ÜRÜNLER DEĞERİNDE SATILMALI

İhracatı geliştirmek istendiğinde, Türkiye'nin alternatifsiz ürünlerini, değerinde satacak önlemler alınması gerektiğini vurgulayan CHP'li Polat, "Bu ülkenin alternatifsiz ürünlerinden fındık ve fındık ürünleri. Bu sene ihracatında eksi yüzde 33,5’lik bir gerileme var yani buna Ege Bölgesi'nde incir ve üzüm, tarım ürünleri olarak baz alırsanız. Bunları değerinde satacak önlemler almazsanız, bunları değerinde satıp pazarlayamazsanız burada ciddi sıkıntılar yaşarız" ifadelerini kullandı.

TEKNOLOJİ İHRAÇ EDEN ŞİRKETLERİ DESTEKLEYİN

Turquality kapsamında bazı sektörlerin teşvik edilmesi ve 2564 sayılı Döviz Kazandırıcı Hizmet Sektörleri Markalaşma Desteği Hakkında Karar’da bir düzenlemeye gidildiğini anımsatan Polat, dünyaya mal olmuş bir markasını baz alarak diğer bütün markaları cezalandırıldığı eleştirisinde bulunarak şöyle konuştu:

"Bu düzenlemenin geçici 7’nci maddesinde Türkiye'nin özellikle gastronomi alanında dünyaya mal olmuş bir markasını baz alarak diğer bütün markaları cezalandırıyorsunuz. “Franchising”leri bu yıl itibarıyla Turquality markasının dışına çıkarıyorsunuz; bu da doğru değil, bizim döviz kazandırıcı hizmetlere ihtiyacımız var, hızlı bir şekilde bunu da, bu 7’nci maddeyi gözden geçirmeniz gerekiyor. Mesela ülkenin savunma sanayisinde artış var, bu doğru, nitelikli bir artış fakat onun ötesinde bilgi ve bilgi teknolojileri ihraç eden ve kendi ürünlerini değerinde satan bir Türkiye gerçeğini bulmak istiyoruz. Eğer bunu başaramazsak gelecek yüzyıla ne maden ne ağaç bırakacağız, bir de emeğimizi uluslararası piyasalarda ucuz fiyata satmış olacağız ; bunların gözden geçirilmesi, eğer ihracatla ilgili düzenlemeler yapılacaksa bir an evvel teknoloji, yenilik ihraç eden şirketlerin destekleneceği mekanizmaları yaratmak zorundayız."

Editör: Haber Merkezi