Konuyu meclis gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, "Türkiye'nin ikinci büyük tatlı su kaynağı, doğal içme suyu, biyolojik çeşitlilik değerleri bakımından uluslararası öneme sahip sulak alanı ve doğal güzellikleriyle yurdumuzun önemli tabiat değeri olan Eğirdir Gölü ve havzası yok olma tehdidiyle karşı karşıyadır" dedi.

BAKANLIK NE GİBİ ÖNLEMLER ALDI?

"Eğirdir Gölü ve havzasının yaşatılması ve gelecek kuşaklara korunarak aktarılması için Bakanlığınızca ne gibi önlemler alınmaktadır?" sorusunu Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye yönelten CHP'li Polat şu sorularına da yanıt istedi:

GÖL HAVZASINDA KAÇ SONDAJ KUYUSU VAR?

Eğirdir Gölü ve havzasında bulunan suyun ne kadarı bölgedeki HES'ler tarafından kullanılmaktadır? HES'lerin havzaya etkisi nedir?

"Kesin Korunacak Hassas Alan” ilan edildikten sonra Eğirdir Gölü'nü Kovada Gölü'ne bağlayan kanalın ağzının genişletildiği iddiaları doğru mudur?

Eğirdir Gölü ve havzasından hangi amaçlarla ve ne şekilde su taşınmaktadır? Bakanlığınızca taşınan suyun denetimi nasıl yapılmaktadır?

Göl havzasında kaç tane sondaj kuyusu bulunmaktadır? İzinsiz açılan sondaj kuyularının tespiti için Bakanlığınızca yapılan çalışmalar nelerdir? Bu kuyular için Bakanlığınızca ne gibi yaptırımlar uygulanmıştır? Bakanlığınızca kuyuların yarattığı zararı gidermek üzere hangi adımlar atılmıştır?

Havzanın suyuyla kontrolsüz ve bilinçsiz olarak tarım alanlarının vahşi sulanmasının önüne geçmek için Bakanlığınızca hangi tedbirler alınmıştır?

Eğirdir Gölü ve havzasının temizliği nasıl yapılmaktadır? Havzanın doğal haline dönüşmesi ve korunması için Bakanlığınızca hangi adımlar atılmaktadır?

Eğirdir Gölü'nün doğal içme suyu olduğu düşünüldüğünde, içme suyunun kalitesini iyileştirmek için Bakanlığınızca alınan önlemler ve atılan adımlar nelerdir?

Editör: Haber Merkezi