Gizem TABAN/İZ GAZETE- Pandemiden etkilenen esnaf ve sanatkârlar için devlet tarafından verilen maddi yardımların gelir vergisine tabi olmasına tepkiler sürüyor. 2020 yılının sonunda, Ticaret Bakanlığı, pandemi nedeniyle alınan sokağa çıkma yasağı ve lokanta vb. yerlerin kapatılması kararlarından etkilenen esnaflara 3 ay süreyle 1000 TL'lik hibe vermişti. Ancak 2021 yılına ait gelir vergisi beyannamelerinin teslim edilme dönemi geldiğinde bu hibelerin vergiye tabi olduğu ortaya çıktı. Pandemi sürecinde yaşadığı maddi zorluklardan dolayı halen toparlanamayan esnaf bir de hibe nedeniyle mağdur oldu. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, verilen hibelerin vergisinin istenmesinin etik olmadığını söylerken Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Tacettin Bayır hükümete ‘beceriksiz’ çıkışında bulundu.

‘ETİK BULMUYORUZ’

Pandemi sürecinde esnafın zor günler geçirdiğine dikkat çeken Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, “Pandemi döneminde, Devlet herkese evde kalmasını söylediğinde bizim de beklentimiz diğer ülkelerde olduğu gibi devletin esnafına, işçisine, vatandaşına hızlı bir şekilde destek olması ve sahip çıkmasıydı. Beyanımızı da sahip çıktığı her yerde söyledik. O süreçte çalışmadığımız halde devlete ait olan birimlerde ödemeleri faiziyle birlikte yaptık. Devlet, ‘kurallar gereği’ deyip birçok iş kolunu, iş yerini kapattı. Biz kiramızı, faturamızı bir şekilde ödedik. Bizim aldığımız 3 aylık 1000’er lira hibe çok büyük bir para mıydı? Asla değildi. Beklentimiz bu değildi. Şimdi bir de bunun vergisinin isteniyor olması maalesef üzüntü verici… Ayrıca, bu hibeyi alamayan çok sayıda esnafımız da vardı. Hangi kritere göre verdiklerini bilmiyoruz. Zaten hala zorda olan esnafımızdan bir de bu hibenin vergisinin istenmesini etik bulmuyoruz” diye konuştu.

‘RESMEN REZİLLİK’

Konuya ilişkin hükümete eleştirilerde bulunan CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır ise, “Hibe konusunun yarım yamalak bir iş olacağını zaten söylemiştik. O dönemde, bu hibenin verilmesi için gerekli bir yasal düzenleme yapılması gerekiyordu ama hükümet bunu atladı. Böyle olunca da vergiye tabi oldu. Yani sağ el ile verdiklerini sol el ile geri alıyorlar. Her zamanki beceriksizliklerine bir örnek daha oldu. Bunların yaptıkları iş bu kadar olur. Resmen rezillik” ifadelerini kullandı.

BİLGİ NOTU

Sözcü’de yer alan habere göre; İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir Kanunları Gelir ve Kurumlar Vergisi Müdürlüğü’nün 24 Şubat’ta yayınladığı özelgede, pandemi nedeniyle verilen hibe destek tutarlarının ticari kazanca dâhil edilerek vergilendirilmesi gerektiği ifade edildi.

Editör: Haber Merkezi