YAĞIZ BARUT / İZ GAZETE - Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile İstihdam Fazlası Personel (İFB) belirleme yetkisi verilen TRT yönetiminde skandallar bitmiyor. İstihdam fazlası var denilerek çalışanların 1774’ü zorla emekli ettirilen, 143’ü ‘isteği dışında’, 80’i de ‘kendi isteğiyle’ başka kurumlara gönderilen TRT’de son 14 ayda 1422 yeni personelin işe alındığı ortaya çıktı. CHP’nin gazeteci kökenli İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu Başkanı Atila Sertel TRT’ye tepki gösterdi.

‘ANLAMIYORLAR, ANLAMAZLAR’

TRT’de AKP iktidarı döneminde FETÖ’nin kadrolaştığını, birçok insanın yargılandığını ancak sorumluların asla dokunulmadığını vurgulayan CHP’li Sertel “AKP iktidarı boyunca bütün kurumlarda olduğu gibi TRT’de de liyakat değil, siyaset ve torpil dönemi, niteliksiz kadrolaşma dönemi devam etti. Yetenekli kadrolar ise ya işten çıkarıldılar, ya sürüldüler. Bir gerçek var ortada TRT izlenilmez, takip edilmez bir kanal haline geldi. Kimse haberi artık TRT’den almıyor, çok yüksek maliyetli birkaç dizi dışında programları da izlenmiyor. Geçmişte sadece elektrik faturalarından vergi kesilirdi, şimdi ise elektronik eşyadan, haberleşmeden kesilen milyonlarca dolarlık katkı payları TRT’ye aktarılıyor. Bu paraları da har vurup harman savuran TRT yönetimi, TRT’nin içini kendi yandaşları ile dolduruyor. İşe göre adam bulunması gereken yerde adama göre iş bulunuyor. TRT’de Türkçe’yi düzgün konuşamayan spikerler dönemi başladı. Telaffuzda bile yanlışlar var. O kadar kötü bir yönetim ki, sadece Cumhurbaşkanlığı ve çevresinin örgütlenmesine bakıyor. Bunun düzelmesi ve tekrar Türkiye’nin kanalı olabilmesi için iktidar değişikliğine ihtiyaç var. Bunlara ne söylersen söyle anlamıyorlar, anlamak istemiyorlar.” dedi.

‘PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR’

TRT’de çok fazla israf olduğunu ve halkın artık bunları gördüğünü kaydeden CHP’li Sertel, “Toplanan paranın yüzde 60’ı dış yapımlara harcanıyor. Dışarıya peşkeş çekiliyor. Kendi kadrolarını kullanmayan TRT dışarıya dünyanın parasını aktarıyor. Ersin Düzen olayı devam ediyor. Padişahım çok yaşa diyen tiplerin para kazandığı bir yer haline geldi. Biz ne dersek diyelim bunlar düzelmezler. Bu ancak halkın iktidarı kurulduğunda düzelecektir.” diye konuştu.

'VEKİLE NEDEN AÇIK DEĞİL?'

TRT’nin devlet kanalı değil AKP kanalı olduğunu söyleyen Sertel, “Ben terörist başı Osman Öcalan TRT’ye çıktıktan sonra bir dilekçe verdim ve ‘Milletvekili olarak TRT’de bir açık oturuma katılmak istiyorum’ dedim. Hiçbir cevap verilmedi. Meclis açıldığında basın açıklaması yapacağım. ‘Teröriste açık olan kanal, milletvekiline neden açık değil?’ diye soracağım." dedi.

'ÖRTBAS ETMEK İSTİYORLAR'

TRT İzmir Bölge Müdürlüğü’nde kuruma ait olan ve kaybolan 10 adet silahın hala bulunamadığını da sözlerine ekleyen söyleyen Sertel, “Açığa alınanlar göreve iade edildi. Olayı örtbas etmek istiyorlar. Muhtemelen satıldı ancak bunlar devletin silahları” açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi