İZ GAZETE - Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal sorularını yanıtlayan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir milletvekili Özkan, 2019 yılında yapılacak yerel seçimler, Binali Yıldırım’ın İstanbul adaylığı, CHP’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı gibi önemli konularda önemli açıklamalarda bulundu. Cumhuriyet Halk Partisi’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayını Ocak ortasında açıklanmış olacaklarını söyledi.

Özkan kendi adaylığının sorulması üzerine de “Bana hangi görev verilirse yaparım. Bu sayılı olan kara günlerin sonu bahardır. Baharda mutlulukla, sevda ile kucaklaşacağız. Aşk yenilmez, çünkü aşk birbirlerinin eksiğini tamamlamaktır. Benim bir eksiğim varsa İzmir tamamlar, Türkiye tamamlar.” ifadelerini kullandı.

İşte o söyleşi;

Ümit Kartal: Cumhuriyet Halk Partisi’nin en büyük belediyesi durumunda bulunan İzmir’i yöneten Aziz Kocağlu, ittifak, asgari ücret gibi konularda merkezi hükumet ile bir noktada aynı yönde fikir beyan ediyor. Bu konuyu nasıl yorumlarsınız?

Tuncay Özkan: Aziz bey bizim son 15 yıldır Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini tebliğ ettiğimiz, halkın teveccühü ile seçilip oraya gelmiş bir insan. Kendi isteği ile de aday olmayacağını açıkladı. Cumhuriyet Halk Partisi’nin çok önemli bir koltuğunda 15 yıl oturan değerli bir politikacımız ve değerli bir siyaset adamı. Bundan sonraki süreçte kendisine başarılar diliyorum. Kendisi çok önemli bir kent mirası bırakıyor. Bir İzmir modeli var. Bu model üzerinden yeni gelecek arkadaşlarımız kenti daha mutlu, daha refah içerisinde ve Türkiye’nin ihtiyaçlarını karşılayacak bir noktaya çıkaracaklardır. Ben Aziz Bey’e çalışmaları için teşekkür ediyorum, bundan sonraki yaşamında da başarılar diliyorum.

‘İTTİFAK SAYESİNDE MİLLETVEKİLİ ÇIKARAMADIĞIMIZ 13 İLDE MİLLETVEKİLİ ÇIKARDIK’

İttifak, bizim Anayasa referandumundan bu yana Cumhuriyet’e, Atatürk değerlerine inanan güçlerle birlikte verdiğimiz mücadelenin bir adı. Gerçekleştirdiğimiz dayanışma ve birlikte hareket etme de bunun bir uzantısı. Burada en önemli şey, sonuçlara bakmaktır. Seçimlerde gördük ki, biz milletvekili çıkaramadığımız 13 ilde milletvekili çıkardık. Parlamento’da Adalet ve Kalkınma Partisi’ne koltuk kaybettirdik. Türkiye’nin cumhuriyetçi, demokrat güçlerinin millet için bir araya gelmesini sağladık. Otoriterizm ile mücadelede omuz omuza, yana yana durmak çok önemlidir. Bu nedenle ittifak ya da dayanışma çok kıymetlidir. Biz bunun kıymetini biliyoruz.

‘BİZ ADALETİ ÖNCE GELİR ADALETİ OLARAK ALGILARIZ’

Asgari ücret konusunda ise hükumet bu konudaki uyumu sağladı ve bizim söylediğimiz rakama çok yakın bir yere geldi. Ancak biz emeğin, hakkın, hukukun partisiyiz. Biz adaleti, önce gelir adaleti olarak algılarız. Yurttaşın, emekçinin onurunu kurtaracak, onu ayakta tutacak gelir adaletini sağlamak zorundayız. Bizim asgari ücret tutumumuz buna dönüktü bir şeydi. Biz bunu tüm belediyelerimizde uygulayacağız. Genel Başkanımızın, Genel Merkezi’mizin kararı kesindir.

‘AKP KENDİ BELEDİYELERİNE BAKSIN’

Grevleri erteleyip, yasaklayıp, ,insanların örgütlenme hakkını ortadan kaldırarıp, insanların sendikalaşmasını engelleyip, demokrasinin temel kuralı olan örgütlenme, gösteri hakkını ortadan kaldırıp, sonra da bizde grev olmuyor demek ancak otokratlara yakışır. Eğer İZBAN grevinde ‘Saray entrikası’ yoksa, belediyemizin teklif ettiği rakam gerçekçi bir rakamdır. Bugün-yarın uzlaşma sağlanır. Ne İzmirlinin ne de İZBAN çalışanlarının bu saray entrikalarına müsaade edeceğini zannetmiyorum. İzmirliler kışkırtmalara karşı uyanık, sağduyuludur. Saray entrikası ne yaratmak isterse istesin asla ve asla başarılı olamayacaktır. İzmir kendi barışına ve refahına sahip çıkacaktır. En iyi ücretlerle çalışan belediyesi İzmir Büyükşehir Belediyesi ve çalışanlarıdır. O yüzden grev bir haktır. Biz bu hakkın kullanılmasından rahatsızlık duymayız. Ama biz bu hakkı yasaklamak ancak diktatörlüklerde görülecek bir şeydir. Biz bunu ayıplarız. Örgütlenme özgürlüğünün önünü açarız. Biz örgütlü toplumdan yanayız. İşçiler örgütlenecek, hakları için mücadele edecek. Bizim istediğimiz şey budur. Biz de elimizdeki imkanlarla onların ihtiyaçlarını karşılayacağız. Türkiye’de ki belediyeler içerisinde emeğin hakkını koruyan ve ona en iyi hizmeti veren İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir belediyeleridir. Bu yüzden saray elini İZBAN işçilerinden de İzmirli belediyelerinden de çekmek zorundadır. Kendi belediyelerine baksınlar.

‘BİNALİ YILDIRIM’IN EKREM İMAMOĞLU’NDAN BU KADAR KORKTUĞUNU BİLMİYORDUK’

Ümit Kartal: AKP’nin İzmir milletvekili ve Meclis Başkanı Binali Yıldırım AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak gösterildi. Ancak Binali Yıldırım henüz Meclis Başkanlığı’ndan istifa etmedi. Bu konudaki tartışmalar hakkında ne söylemek istersiniz?

Tuncay Özkan: Binali Yıldırım Meclis Başkanlığı’nı derhal bırakmalıdır. Binali Bey’e yakışan görevi bırakmasıdır. Tabi kendisini de anlıyorum. Kazanamayacağı için, Ekrem İmamoğlu’nun kazanacağını düşündüğü ve kazanamaması durumunda göreve dönmek isteyeceği için istifa etmek istemiyor. Bu insani bir şey. Ama geleneklerimize ve anayasamıza aykırı. Binali Bey deneyimli bir politikacı. Mutlaka ve mutlaka görevinden istifa ederek politik yolculuğunu sürdürmelidir. Onun için buradan da aday olabilir, oradan da aday olabilir. Ama en önemli şey, anayasaya ve politik geleneklere bağlı kalmasıdır. Yani o kırmızı plaka ile seçim çalışması yapmak kendisine yakışmaz. Bir hemşerisi, bir İzmir milletvekili olarak söylüyorum: bıraksın o kırmızı plakayı halkın arasına karışsın. Ekrem’den(İmamoğlu) bu kadar korktuğunu bilmiyorduk. Öğrendik. Ama korkunun ecele faydası yok. Ekrem gibi yeni nesil belediye başkanları geliyor. İnecek o kırmızı plakadan, halka karışacak. Ekrem’in yaptığını yapacak.

‘İZMİR ADAYINI OCAĞIN ORTASINDA AÇIKLAMIŞ OLURUZ’

Ümit Kartal: Yerel seçim takvimi devam ediyor. Ancak henüz İzmir adayı açıklanmadı. Aday ne zaman açıklanacak?

Tuncay Özkan: Geçen sefer İzmir adayını 9 Şubat’ta açıklamışız. Takvim işliyor. Ocağın ortasında açıklamış oluruz. Kılı kırk yarıyoruz. Bu kent Anadolu’nun dünyaya açılan kapısı. İzmir sadece bugün değil, tarih boyunca dünyaya açılan kapı olmuştur. Burayı kimin yöneteceği bizim için çok önemli. Biz İzmir’in gönderinde olan altı oklu sancağımızı kılı kırk yararak, bu işi en iyi yapacak, halkın kucaklayacağı, İzmir’in önünü açacak, İzmir ile ilgili projeleri ile Aziz Bey’in de üzerine koyacak arkadaşımıza vereceğiz. İzmir CHP’dir, CHP kalacak. İzmir dünyaya da ulusumuzun aydınlığını yansıtmaya devam edecek.

Ümit Kartal: Cumhuriyet Halk Partisi’nde milletvekilleri belediye başkanı adayı olarak gösterilmeyeceği konuşuluyor. Bu konuda ne söylemek istersiniz?

Tuncay Özkan: Bizim kesin kurallarımız yok. Herkes siyaseti en geniş anlamıyla kabul etmek zorunda. AKP yeri geliyor, Bakanı aday gösteriyor, meclis başkanını aday gösteriyor. Yani bizim böyle bir kuralımız yok. Bu bizi sınırlamak için rakiplerimizin söylediği bir şey. Bunun bir geçerliliği yok, gerçekliği de yok.

‘BENİM BİR EKSİĞİM VARSA İZMİR TAMAMLAR, TÜRKİYE TAMAMLAR’

Ümit Kartal: Sizin adaylığınız gibi bir durum söz konusu olabilir mi?

Tuncay Özkan: Ben partimin neferiyim. Partim bana ne emrederse onu yaparım. Nerede görev verirse onu gerçekleştiririm. Parti bana ne diyorsa başımın üstündedir. Biz bu uğurda memleketimize faydalı olmak için bedel ödemişiz. Biz haddimizi biliriz. Partimizden büyük hiçbir şey yoktur. Takdir partinindir. Bu anlamda bütün arkadaşlarımıza başarılar diliyorum. Bizim birbirimize sevdamız yoldaşlığımız gereğidir. Biz birbirimize, İzmir’e aşk ile bakıyoruz. Hiçbir arkadaşımız bizim rakibimiz değil. Biz omuz omuza mücadele vereceğiz. Burada bulunan kıstasları kim karşılarsa, hangimiz ipi göğüslerse onun yanında duracağız. Onun yanında da İzmir’i, Türkiye’yi refahla buluşturmak için mücadele edeceğiz.

Benim tutumum bugün ortaya çıkacak bir şey değildir. Bu geçmişimle beraber düşünülmelidir. Bana hangi görev verilirse yaparım. Bu sayılı olan kara günlerin sonu bahardır. Baharda mutlulukla, sevda ile kucaklaşacağız. Aşk yenilmez, çünkü aşk birbirlerinin eksiğini tamamlamaktır. Benim bir eksiğim varsa İzmir tamamlar, Türkiye tamamlar. Eğer bende olacak bir ley varsa ben de aşkla Türkiye’ye hizmet ederim. Ben Türkiye halkının hizmetkarıyım. Bana ne görev verilirse, ben onu yerine getiririm.

Bizim Genel Başkanımız İzmir milletvekilidir. O nedenle İzmir bizim göz bebeğimizdir. O nedenle sayın Genel Başkanımız o göz bebeğine gereken önemi vermiştir. Genel Başkanımız birinci derecede İzmir’den sorumlu kişidir.

Ümit Kartal: İzmir’de adayların açıklanmasının gecikmesi, aday adayları arasındaki ortamın sertleşmesine sebep oluyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Tuncay Özkan: Aday adayları arasında rekabet yok. Kim başarabilirse, onunla yola devam edeceğiz. Herhangi bir kırgınlık yaşamayacağız. Biz birbirimizi biliyoruz, tanıyoruz dolayısıyla bir küskünlüğümüz yok. Biz birbirimizi de çok seviyoruz İzmir’i de çok seviyoruz. O yüzden aşkla çalışmaya devam edeceğiz.

Editör: Haber Merkezi