Memleket Partisi İzmir İl Başkanlığı, son günlerde kent içinde çokça tartışmalara neden olan Buca Cezaevi ile ilgili görüşlerini paylaşmak adına bölgede bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Memleket Partisi İl Başkanı Cüneyt Oğuz’a, il yönetim kurulu üyeleri, Buca İlçe Başkanı Nizamettin Kalkan, Menderes İlçe Başkanı Abdurrahman Ergenay ve Buca ilçe yönetim kurulu üyeleriyle partililer de eşlik etti.

'ŞEKİLLENDİRMEK ZORUNDAYIZ'

İl Başkanı Oğuz, "Cumhuriyet tarihimizin son 60 yılına tanıklık etmiş, ülkemizdeki birçok kader mahkumuna ev sahipliği yapmış; demir kapılarıyla, kör pencereleriyle içinde yaşayan mahkumların çilelerine şahitlik etmiş bu yer yakın geçmiş zamanda yıkıldı. O günden beri büyük tartışmalara sebebiyet veren bu yıkım, buranın ne şekilde değerlendireceği konusunda şehrimizin siyasileri ve sivil toplum kuruluşlarınca sürekli tartışma konusu oluyor. Buca, çok yoğun bir betonlaşmanın olduğu binaların çok şekilde birbirine bitişik olarak yapıldığı ve bölgede nefes alacak yerin olmadığı bir hal almış vaziyette. Yıllardan beri Buca’da yapılan maalesef ki yanlış imar politikaları güzel şehrimizi bu hale getirdi. Antik çağdan bugüne kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Buca, tarihi misyonu açısından da baktığımızda doğa, kültür ve yerleşim merkezi olarak da önemli bir bölge. Biz de tarihin bize yüklemiş olduğu sorumluluğu göz önüne alarak Buca’yı bundan sonra bu doğrultuda şekillendirmek zorundayız” dedi.

'FİKİRLERE DE DESTEK VERİYORUZ'

Alanla ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın imar ile ilgili yapmış olduğu plan değişikliği fikrini ilişkin konuşan Oğuz, “Burada yaklaşık olarak 80 bin metrekarelik alan içerisinde birtakım ticari alanlar yapılması planlanarak askıya asıldı. Bu bölgede Bucalılar’ın nefes alacağı bir bölge olması için öncelikle alanın bir park olarak tasarlanmasını savunuyoruz. Bunun için tüm Bucalı ve İzmirliler’i askıda olan bu planlara itiraz etmek için dilekçe vermeye davet ediyoruz. Gelin, hep beraber el ele verelim, bu beton yığınlarından Buca’yı kurtaralım. Burasını İzmir’in en güzel parkı haline getirelim. İçerisinde doğal koşu yolları, ağaçlar ve bölge halkının faydalanabileceği ufaklı ve büyüklü spor tesislerinin olduğu bir alan ile nefes alan bir Buca inşa edelim. Bu konuyu bizler ‘partiler üstü’ bir konu olarak görmek istiyoruz. Bu konu, Buca başta olmak üzere İzmir’de yaşayan 4,5 milyon insanımızın sorunudur, geleceğidir. Bu duyarlılık ile burada büyük bir hareket başlatmak istiyoruz. Alanla ilgili, Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası’nın başlattığı açıklama ve fikirlere de destek veriyoruz” ifadelerini kullandı.

'TEDBİRLER ALARAK...'

İzmirin, Türkiye’nin deprem bölgeleri arasında olduğunu ifade eden Oğuz, "Geçtiğimiz yıl Bayraklı’da bir deprem olayı ile karşı karşıya kaldık ve orada 100’ün üzerinde vatandaşımız hayatını kaybetti. Bu duyarlılıkla, tedbirler de alarak hayatımıza devam etmek zorundayız. Yöneticilerin, siyasilerin bu riskleri en aza indirecek önlemleri alarak hayatı ve şehirleri de planlama sorumlulukları vardır. Bu vesileyle alanın aynı zamanda olağanüstü durumlarda bir deprem toplanma merkezi olarak da kullanılabilecek bir yapıda olmasını destekliyoruz. Burası, İzmir için çok güzel bir örnek park olabilir. Bu parkta çocuklarımız boş vakitlerini geçirebilir, sosyal medyada, ellerinde telefonlarıyla bilgisayar başında anti sosyal bir gençlik yetişiyor. Bunun önüne geçebilmemiz için de aynı zamanda bir fırsat var. Bucalı gençlerimizin geleceği için burada bu tür faaliyetlerin yapılabileceği bir alanın yapılmasını da uygun görüyoruz” açıklamalarında bulundu.

'*BURASI BİR KAMU ARAZİSİ'

Açıklama sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Oğuz, " “Çok partili sisteme geçtiğimizden beri maalesef ülkemizdeki siyasi anlayış yapılanlar doğru olsa bile muhalefet tarafından hep eleştirilir. Biz bu durumun partiler üzeri olduğunu düşünüyoruz. Buca’da AK Partili, MHP’li, CHP’li vatandaşlarımız yaşıyor. Herkesin geleceği için burasının park olması menfaatine olacaktır. Burada bir çekişmeye girip siyasete alet etmenin bir anlamı olmadığını düşünüyorum. Bunun hukuksal boyutları da var, burası bir kamu arazisi. Peki burası nasıl kamu arazisi oldu? Bundan yaklaşık 60-70 sene önce burada yaşayan insanların arazileri, arsaları devlet tarafından kamulaştırılmış. Cezaevi olarak kullanılma amacı ile kamulaştırılmış. Yıllar geçse de siz bu kamulaştırılmış alanları başka amaçla kullanıma açarsanız eski mülk sahiplerinin önüne hak doğar. Onların da hukuksal olarak dava açık yerlerini geri isteme hakkı doğar. Bu konu atlanıyor; ama üzerinde durulması gerekiyor. Onlarca insanın mülkü cezaevi yapılacak denilerek kamulaştırıldı, bu kamulaştırılma sonucunda da cezaevi yapıldı. Burasının ticari alan olarak kullanıma açılması ya da özel sektöre devredilmesi arkasında hukuki olarak sorunlar getirecektir” dedi.

'BEN YAPTIM SEN YAPTIN DEĞİL...'

Konuyla ilgili bir açıklama da Memleket Parti Buca İlçe Başkanı Nizamettin Kalkan’dan geldi.

Kalkan, “Geçen hafta AK Parti İzmir Milletvekili buraya geldi, birtakım açıklamalar yaptı. Bir tanesi dedi ki ‘Siz de gidin başka bir yerde yapın.’ Bu, insanları ötekileştirmek… Böyle bir şey yok arkadaşlar. Burası partiler üstü, Buca halkının yeri. Ben yaptım sen yaptın değil biz Buca’yı temsil ediyoruz. Bu işin beni seni yok. Sayın Cumhurbaşkanı’nın bir projesi var, Millet Bahçesi… Ne uğraşıyorsunuz bir sürü şeylerle alın size Millet Bahçesi. Zeytinburnu’nda bir açılış yaptı, Millet Bahçesi. Neden Buca’da yapmıyorsunuz? Buca Zeytinburnu’ndan daha mı kötü bir yer? Bizi neden 10 katlı Çin Seddi gibi binalara mahkum ediyorsunuz?" ifadelerini kullandı. 

Editör: Haber Merkezi