Kooperatifin ayaklanmasını Soyer şu sözlerle anlattı. “Kadının yeri ile ilgili kafamdaki soru işaretlerinin kaldırılması yönünde girişimlerim vardı. Aslında benim maceram çok eskiye Bademler Köyü’ne uzanıyor. Hele bir de kırsalda yaşıyorsanız, Seferihisarlı kadınları tanıyorsanız örgütlenme daha kolay. Tabiki tarımda örgütlenmeliydik. Bu yönde işe çıktık. Ama biz yola çıkarken hedefimiz eşitlikti. Kooparetifin yapısında erkek egemenlik var ama biz bu işte kadınların olması gerekiyor dedik. Biz kadın ve erkeğin birarada olacağı, üretirken de masada da beraber olacağı kooperatif hayal ettik. Seferihisar’daki hikayemiz üretmektir bizim. Ne yaptınız derseniz, çok çalıştık ve hala çok çalışıyoruz”
 

‘LOJİSTİK DESTEK ALDIK’

“Dünyanın hiçbir yerinde devletin desteğini almamış bir kooperatif yoktur” diyen Soyer, “Zaten bizim yasalarımızda da var. Örneğin valilikte kuru üzüm dağıtabilir okullar da kooperatiften alır. Dolayısıyla biz böyleyaparak, projeler üreterek devletin yani yerel yönetimlerin ya da valiliğindeisteğini zaman zaman alabilirz. Bu destek nedir? Örneğin, bir proje sunacağımız yer isteriz. Reçel yapyoruz, ürünlerimizi kurutuyoruz. Dükkan açma düşüncesiyle yer bulamadık. O zaman Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ‘Niye dükkan arıyorsunuz? Artık her şey sanal’ dedi. Bu işe giriştik. Biz tüzüğe bir baktık kooperatifçilik de e ticaret yok. Ne yaptık ne ettik çok uğraştık, sayfamızı açtık. Seferihisar Belediyesi bize lojistik desteği verdi” dedi.

‘ÜRETİCİLER BELİRLEMELİ’

Tarım Bakanlığı’nın yapılanmasını çok doğru bulduğunu kaydeden Neptün Soyer, “Zaten yüzlerce kooperatif var, eşitlik veadaleti devletin sağlaması lazım. Genç çiftçilerimiz var, 2016 ‘da 16 köy birden bire kapandı hepimiz kentli olduk. Kırsalın tanımı kentin tanımı çok farklı. Kentte çiftçilik yapmak mümkün mü? Devlet desteklemeleri galiba hükümetten tarafından fiyat belirleme olarak algılanıyor. Aslında ben ne kadar ne üreteceğim onu bilmeliyim ve fiyatları üretici belirlemeli. Yasalarla bunların belirlenmesi lazım” şeklinde konuştu.

Avukatlarla da birarada olmaları geretiğini dile getiren Soyer, “Birçok şeyin anlatın kalkmaya çalışıyor Kooperatifbaşkanları, bu anlamda hukiki destek biziayakta tutar” diyerek İzmirli hukukçulara mesaj gönderdi.

Editör: Haber Merkezi