HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan önergesinde; savaştan dolayı yerinden edilen, göç etmek ya da kaçmak zorunda kalan ve ülkemize sığınan Suriyelilerin sayısı resmi makamlarca 3.5 milyon olarak açıklanmıştır. Uzmanlar ve sivil toplum örgütleri Suriye’de yakın gelecekte barışın ve huzurun tesis edilemeyeceğine ve buna bağlı olarak da sığınmacı akınının devam edeceğine ilişkin ciddi uyarılar yapmaktadırlar, bilgisini verip bu uyarılar neticesinde ne tür çalışmalar yapıldığını sordu.

Önergede, 'Kendi ülkelerinden savaş, taciz ve tecavüzden kaçıp ülkemize sığınan mülteci kadınlar, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan erkekler tarafından, ikinci eş olarak düşünülmenin yanı sıra fuhuş yapmaya da zorlanmaktadırlar. Yine sosyal medya ve farklı platformlardan Suriyelilere yönelik 'Suriyeli sığınmacılar bulundukları yerlerde şiddet, hırsızlık, kaçakçılık ve fuhuş gibi suçlara bulaşarak toplumsal ahlak ve huzuru bozmaktadır' şeklinde ifadelerle toplumsal bir linç kampanyası hızla yaygınlaştırılmaktadır. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda sayıları 3.5 milyonun üzerinde olduğu iddia edilen ve hala gelişleri devam eden Suriyeli mülteciler ile ilgili Türkiye'nin bu yöndeki politikaları özellikle ekonomi, sağlık, eğitim ve hukuk alanlarında, mevcut duruma cevap olamamaktadır.' ifadelerine yer verildi.

Bu bağlamda Müslüm Doğan'ın Binali Yıldırım'ın yanıtlamadı istemiyle verdiği önerge maddeleri şöyle:

OHAL uygulamalarının, toplumsal şiddet ve kaosu arttırdığı uzman görüşlerince sabit iken, Türkiye'de toplumsal tramva halini derinleştiren OHAL uygulamaları ne zaman son bulacaktır?

Ankara'nın Yenimahalle ilçesi Demetevler mahallesinde yaşanan linç olayına ilişkin, olayı tetikleyenler ve halkı kin ve nefrete teşvik eden kişi ya da kurumlara ilişkin geniş çaplı bir soruşturma açılmış mıdır? Açılmış ise bu soruşturma ne aşamadadır?

Sakarya'da yaşanan olaydan hareketle, taciz, tecavüz ve ölümden kaçıp ülkemize sığınan Suriyeli kadınların, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı erkek bireyler tarafından maruz bırakıldıkları katliamları, tecavüzleri önlemeye yönelik özel bir politikanız var mıdır?

Türkiye’ye sığınan 3.5 milyon Suriyelinin yaşam koşullarının kötüleşmemesi, karşılaştıkları ayrımcılık ve nefretin derinleşmemesi adına, halkı kin ve nefretten uzaklaştıracak ne tür önlemler alınmaktadır? Kısa, orta ve uzun vadede ne tür çalışmalar yapmaktasınız?

Suriye’deki savaşın devam etmesi ve Türkiye’ye sığınan mültecilerin geri dönüş koşullarının olmayışı, mültecilerin Türkiye'de kalıcı bir yaşam sürdürmelerini zorunlu kılmaktayken, Suriyeli mültecilerin çalışma hayatı içine alınmalarının koşulları ne şekilde düzenlenmiştir? Düzenlenmemiş ise hükümetinizin bununla ilgili bir planlaması mevcut mudur?

Ülkemizde bulunan Suriyeli mültecilerin çocuklarının büyük çoğunluğunun eğitim olanaklarından hiçbir şekilde yararlanamadığına dair bilimsel raporlar bulunmaktadırlar. Hükümetiniz, mülteci çocukların eğitim hayatına aktif katılımlarının sağlanabilmesi için ne tür çalışmalar yapmaktadır?

Sosyal medya hesapları üzerinden 'Suriyeli sığınmacılar bulundukları yerlerde şiddet, hırsızlık, kaçakçılık ve fuhuş gibi suçlara bulaşarak toplumsal ahlak ve huzuru bozmaktadır' gibi ifadeler kurarak provokasyon yapan ve toplumsal gerilimi tırmandırmaya çalışan kaç kişi hakkında soruşturma açılmıştır? Bu soruşturmalar neticesinde kaç kişi hakkında tutuklama kararı çıkarılmış, kaç kişi hüküm giymiştir?

Editör: Haber Merkezi