Hakkâri Üniversitesi Rektörlüğü'ne atanan Ömer Pakiş'in, İlahiyat Fakültesi Dekanlığı döneminde oğlunu aynı fakülteye araştırma görevlisi olarak aldığı iddialar gündemde yerini koruyor.

Kamu Denetçiliği Kurumu’nda çalışan Kamu Denetçisi Arif Dülger’in konuyla ilgili hazırladığı raporda Ömer Pakiş’in oğlu Halit Ziya Pakiş, Ales ve yabancı dil sıralamasında 31 kişilik listede 29’uncu sırada yer aldı. Rapora göre başvuranlardan 19’u transkript belgesinde ‘mühür üzerinde imza olmaması, kaşenin imzasız olması’ gibi gerekçelerle elendi. Kalan 12 kişiden 8’i sınava girmedi. 4 kişi ise üniversitenin yazılı sınavında 5-15 gibi puanlar alarak elendi. İddialara göre elenen adayların genel notlarının 84, 79 gibi yüksek puanlar olduğu belirtildi. Yine iddialara göre Kamu Denetçisi Arif Dülger Meclis Komisyonu’nda ‘Gerekli titizlik gösterilip eksiklikler tamamlansa, kazanan iki aday, sınava girecek ilk 20 kişi içerisine bile giremiyor.’ değerlendirmesini yaptı.

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, hazırladığı önergede Hakkari Üniversitesi Rektörü Ömer Pakis hakkında görevi kötüye kullanma nedeniyle adli ve idari bir soruşturma başlatılıp başlatılmadığını, 31 kişinin girdiği bir sınavda 29. sırada bulunan bir kişinin sınavı kazanmasının mümkün olup olmadığını, Rektör hakkında ilgili birimlere ulaşan şikayet sayısını ve hak kaybı yaşayan öğrencilerin durumunu ve atamanın iptalinin düşünülüp düşünülmediğini sordu. 

HDP'Lİ DOĞAN BAŞBAKAN'A SORDU:

Basına ve kamuoyuna yansıyan iddialar neticesinde bir soruşturma başlatmayı düşünüyor musunuz?

Sınava giren adayların görüşlerine başvuracak mısınız?

31 kişinin girdiği bir sınavda 29.sırada bulunan bir kişinin sınavı kazanması mümkün müdür?

Araştırma görevlisi olarak görev yapmakta olan Halit Ziya Pakis hakkında bakanlığınıza ulaşmış şikâyet sayısı kaçtır? Bu şikayetler sonucu herhangi bir işlem başlatılmış mıdır?

Hakkâri Üniversitesi Rektörü Ömer Pakis hakkında bakanlığınıza ulaşmış şikâyet sayısı kaçtır? Bu şikayetlerden kaçı hakkında işlem başlatılmıştır?

İddialar neticesinde Hakkâri Üniversitesi Rektörü Ömer Pakis hakkında görevini kötüye kullanma nedeniyle adli ve idari bir soruşturma başlatılacak mıdır?

Bu gibi adam kayırmaca, haksızlık ve liyakat’a uyulmayan durumlara ilişkin bakanlık olarak aldığınız önlemler nelerdir?

Atamanın iptali için herhangi bir girişimde bulunacak mısınız?

Editör: Haber Merkezi