Cengiz Aldemir\ANKARA

Türkiye’nin su varlıkları, tarım, yaşam alanları, biyoçeşitliliği, ekolojisinin madencilik faaliyetleri nedeniyle her geçen gün yok olduğunu belirten HDP İzmir Milletvekili Ekolojist Murat Çepni, yaşanan çevresel felaketlerin telafisinin mümkün olmayacağını vurguladı.

ZEHİRLİ ATIK MADRA BARAJINA GİDİYOR

Ayvalık İlçesi’ne bağlı Karaayıt Köyü yakınlarında bulunan Bilfer Madenciliğe ait, 11 yıldır faaliyette bulunan maden atık depolama tesisinin  katı atık yığınlarının depolandığı alanda çökme meydana geldiğini, tonlarca kimyasal ve zehirli atığın dere yatağına ve ekili alanlara saçıldığını belirterek, "Söz konusu dere, Dikili, Bergama, Ayvalık ve Altınova ilçelerinin sulama suyunu sağlayan ve aynı zamanda ileride Ayvalık’ın  içme suyunu da sağlaması planlanan Madra Barajı’na kadar gitmektedir" uyarısında bulundu.

FELAKET GELİYORUM DEMİŞ

İşletmenin atık depolama alanının 2021 yılı başında  yoğun yağışın ardından çökmesi sonucu zehirli atıkların Madra Barajı’na bağlanan dereye dolduğunu anımsatan Ekolojist Çepni, "İlk çökmeden yaklaşık iki ay sonra da Karaayıt köyünden toplu hayvan ölümleri meydana gelmiş, tepkiler üzerine şirket atık depolama alanının çevresine beton bloklar koyarak önlem aldığını açıklamıştır. Çökmenin meydana geldiği depolama alanı için kapasite artırımına gidilmiş ve çevresel etki değerlendirmesi olumlu kararı verilmiştir" bilgisine dikkat çekti.

DEMETİM YAPILMIYOR, YASALARA UYULMUYOR

Bir başka felaketin 18 Kasım 2021 tarihinde Giresun Şebinkarahisar ilçesinde Nesko Madencilik AŞ’ye ait kurşun, çinko ve bakır maden ocaklarında kullanılan siyanür atıklarının Giresun’un diğer ilçelerindeki madenlerin atıklarının da taşınarak depolandığı flotasyon tesislerindeki havuzların patlamasıyla yaşandığını belirten Çepni, Bu patlamanın çevreye, tarım alanlarına, ekolojiye, halk sağlığına verdiği zararlar tespit edilip, önlemler alınmaz iken Ayvalık’ta meydana gelen çevre felaketi, işletmelerin etkin denetiminin yapılmadığını, yasalara ve yönetmeliklere uyulmadığını, söz konusu  işletmenin; meralara, yaşam alanlarına vereceği zararları engellemek için 2020 yılında ekolojik mücadele veren Karaayıt köylülerinin haklılığını ortaya koymaktadır" dedi. 

ATIK TESİSİ 1YIL DA 2 KEZ ÇÖKTÜ NE DİYORSUNUZ?

Tehlikeli atıkların ekoloji açısından geri dönüşümü olmayan zararlarının engellenmesi için acil müdahale edilmesi gerektiği uyarısında bulunan HDP'li Çepni, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a, "Ayvalık'ta; Bilfer Madencilik demir zenginleştirme tesisi atık deposunun bir yıl içinde iki kez çökmesi üzerine Bakanlığınızın bir açıklaması olacak mıdır?" sorusunu yöneltti.

Çepni şu sorularına da yanıt istedi:

  • Çökme ile çevreye yayılan zehirli kimyasal atıkların,  tarım alanlarına, yaşam alanlarına, su varlıklarına verdiği zararlar tespit edilmiş midir? Bu konuda yöre halkı bilgilendirilecek midir? 
  • Atıkların karıştığı Madran Barajı ve bölgede bulunan su varlıklarında, ağır metal ve kirlilik tahlilleri yapılmakta mıdır? Sonuçlar kamuoyu ile paylaşılacak mıdır? 
  • İki defa çevre felaketine sebep olan Bilfer Madenci hakkında Bakanlığınızın yaptırımı olmuş mudur? Tesiste çökmeyi önleyecek tedbirler neden alınmamıştır? 
  • Çevre suçu işleyen Bilfer Madenciliğin çöken tesisi ne zaman, hangi koşullarda denetlenmiştir? Tesiste etkini denetim yapılsaydı ve ÇED raporu bilimsel temelli hazırlansaydı 2. Çökmenin olmayacağı iddiaları için açıklamanız var mıdır? Bu tesisle ilgili görevini ihmal eden kamu görevlileri için işlem yapacak mısınız? 
  • Çökmeden kaynaklı tarın alanlarının, yaşam alanlarının ve su varlıklarının kimyasal atıklarla zehirlendiği yöre halkının mağduriyetini nasıl giderilecektir?
  • Yörede, çevrenin, tarım alanlarının, su varlıklarının ve ekolojinin korunması için, ilgili kurumlar ve   demokratik kitle örgütleri ile işbirliği yapacak mısınız? 
  • Halkın sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkı için, çökmenin  zarar verdiği alanda maden işletmelerinin faaliyetlerine son verilmesi için girişimleriniz olacak mıdır? 
  • Maden atık tesislerinin çevre felaketlerine yol açmaması için Bakanlığınızın bir planlaması var mıdır?  
Editör: Haber Merkezi