Gizem TABAN/İZ GAZETE- Menderes’in Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Belediye Başkanı Mustafa Kayalar’ın, İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılmasının ardından gözler, meclis içinde yapılacak başkanvekilliği seçimine çevrildi. CHP’nin 15, AKP’nin 8, MHP’nin ise 1 meclis üyesinin bulunduğu mecliste başkanvekilliği seçimine saatler kala; CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir Milletvekilleri, görevden uzaklaştırılan Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar ile CHP’li meclis üyeleri adayın belirlenmesi gündemiyle toplandı. Toplantıdan edinilen bilgilere göre CHP Heyeti, başkanvekilliği adaylığı için Erkan Özkan isminde karar kıldı.

BAŞKANVEKİLİ NASIL BELİRLENECEK?

Görevden uzaklaştırılan Belediye Başkanı Kayalar’ın yerine vekalet edecek başkanvekili ise meclis içinde yapılacak gizli oylamayla belirlenecek. Seçimin ilk turunda üye tam sayısının üçte ikisinin oyunu alan isim başkanvekili seçilecek. Eğer yeterli oy sağlanamazsa ikinci tura geçilecek. İkinci turdaki oylamada da üye tam sayısının üçte ikisi sağlanamazsa üçüncü tura geçilecek. Üçüncü turda ise salt çoğunluğa bakılacak. Üyelerin salt çoğunluğunun oyunu alan isim başkanvekili olacak. Eğer üçüncü turda yeterli oy alınamazsa seçim dördüncü tura kalacak. Dördüncü turda ise en çok oyu alan isim Menderes Belediyesi Başkanvekili olacak.

İSTİFA ETTİ İDDİASI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Menderes İlçe Başkanı Ahmet İşler'in başvekilliği için aday olarak gösterdiği Menderes Belediyesi CHP'li Meclis Üyesi Mustafa Akın'ın toplantı esnasında bilinmeyen bir sebeple gerginlik çıkardığı öne sürüldü. Partiden istfa ettiği iddia edilen Akın'ın bağımsız meclis üyesi olarak  aday olup olmayacağı ise akıllarda soru işareti oluşturdu.

SEÇİM BAŞLADI

Başkanvekili seçimi, Meclis Başkanvekili Gürsel Rüzgar idaresinde başladı. Salonda, CHP cephesinden İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yer alırken Cumhur İttifakı’ndan ise AKP İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli ile MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin bulundu.

KAYALAR DIŞARI ÇIKARTILDI

AKP’nin, salonda bulunmasına itirazı üzerine görevden uzaklaştırılan Belediye Başkanı Mustafa Kayalar’ın salondan çıktığı kaydedildi.

İLK TURDA DİKKAT ÇEKEN OLAY

Seçimde dikkat çeken bir olay yaşandı. İlk turda aday çıkarmayan Cumhur İttifakı’nın oylamada CHP’den istifa ettiği iddia edilen Mustafa Akın’ın ismini yazdığı öne sürüldü.

İlk turda CHP’nin adayı Erkan Özkan’a 13 oy çıkarken, henüz aday olduğunu açıklamayan ve CHP’den istifa ettiği öne sürülen Mustafa Akın’ın isminin yazılı olduğu 8 oy pusulası çıktı. Toplamda 21 oy geçerli, 3 oy ise geçersiz sayıldı. CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel’in, Mustafa Akın’ın aday olmadığı gerekçesiyle oylarının geçersiz sayılması gerektiğini ifade ettiği öğrenildi. Ardından ise Mustafa Akın’ın aday olmadığını belirttiği aktarıldı. 

CUMHUR İTTİFAKI YİNE ADAY ÇIKARMADI

Seçimde ikinci tura geçilirken, Cumhur İttifakı ikinci turda da aday çıkarmadı.

AKIN İSTİFA ETTİ

İkinci tur sona ererken flaş bir gelişme yaşandı. Cumhur İttifakı'nın desteklediği öne sürülen Mustafa Akın partisi CHP'den istifa etti. İkinci turda Mustafa Akın'a 9 oy çıkarken CHP'nin adayı Erkan Özkan 14 oy aldı, 1 oy ise geçersiz sayıldı. 

ÜÇÜNCÜ TURA GEÇİLDİ

Seçimde üçüncü tura geçilirken Cumhur İttifakı üçüncü turda da aday çıkarmama kararı aldı. Öte yandan Cumhur İttifakı, üçüncü turda AKP'li Cemil Az'a oy verdi. Az, 9 oy aldı.

BAŞKANVEKİLİ BELLİ OLDU

Üçüncü turda Menderes Belediyesi'nin başkanvekili belli oldu. CHP'nin adayı Erkan Özkan 15 oy alarak başkanvekili seçildi.

Editör: Haber Merkezi