ÖZGÜR ŞENGÜL/ İZ GAZETE- Çin'in 5 Temmuz 2009 yılında Doğu Türkistan’da yaşayan Uygur Türkler'ine yönelik 3 gün süren katliamı olan Urumçi Katliamı'nın 12. yılında, İYİ Parti katliamı kınamak için bir bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamayı yapan İzmir İl Başkanı Kırkpınar, "Urumçi Katliamı olarak tarihe geçen bu kanlı olayda binlerce Doğu Türkistanlı Müslüman şehit edildi. Tutuklanan gençlerimiz, kendilerine savunma hakkı dahi tanınmadan Çin mahkemeleri tarafından sözde yargılanarak gruplar hâlinde seri bir şekilde idam edildiler. Emmniyet güçleri, yakınlarının akıbetini bilmek isteyen insanların eşlerinin, oğullarının ve kızlarının durumunu sormalarına izin dahi vermedi" dedi.

"Urumçi Katliamı'nın 12. yıldönümünde bugün hala Doğu Türkistan’daki hak ve hukuk ihlalleri artarak devam etmektedir" diyen Kırkpınar, "Doğu Türkistan’da başta yaşam hakkına yönelik ihlaller olmak üzere; mahkûmlar üzerinden organ ticareti, gösteri ve toplanma hakkına dair ihlaller, basın ve ifade özgürlüğü alanındaki sınırlamalar, zorunlu iş göçü ile sosyal ve kültürel alanda yaşanan baskıların yanında sözde eğitim kamplarında “terbiye” etmek, kızları Çinlilerle evlenmeye zorlamak, kadınları kısırlaştırmak, sanatçı ve bilim adamlarını hapislere doldurmak gibi insanlık dışı muamelelerle sindirmeye çalışmaktadırlar” şeklinde konuştu.

“SESSİZ KALMAK DEMOKRASİ ADINA SUÇTUR”

Doğu Türkistan’da 1950’li yıllarda yüzde 4 olan Çinli oranın günümüzde yüzde 50 seviyesine ulaştığını söyleyen Kırkpınar,” Kızıl Çin şu an hâlâ Doğu Türkistan’da her gün yeni operasyonlar ve katliamlar gerçekleştirmekte, uygulamalarına karşı çıkanları idam cezasına çarptırmaktadır. Her yıl 6 binden fazla idam cezası verilmektedir. Çin’deki idamların yüzde 80’i ise Doğu Türkistan’da gerçekleşmektedir. Başta genel başkanımız Sayın Meral Akşener olmak üzere başkanlık divanımız ve İYİ Parti Teşkilatları olarak bizler; Doğu Türkistan Türklüğünün korunması ve varlığının devamı, topraklarının bekası için bu konuyu gündemde tutmaya devam edeceğiz” dedi.

'ERKEN SEÇİM VATANDAŞIN ELİNDE'

Türkiye’deki mevcut durumlara bakıldığında halkta büyük bir yoksulluk olduğunu ifade eden Başkan Kırkpınar halkın baskı rejimiyle karşı karşıya kaldığını vurguladı. Erken seçimin vatandaşın elinde olduğunu belirten Kırkpınar, Türkiye’de insanlar günlük hayatındaki zorluklar ve enflasyon altına ezildi, pandemi sebebiyle eğitime verilen destekler yetersiz kaldı. Biz daha yeni yeni salgına karşı mücadelede aşı temininde mesafe katettik. Cumhur İttifakı’nın parlamentoda her gelen önergeye ret vermeleri toplum karşısında değerlendirmeye tabii tutulacak" dedi.

'ANKETLERDE EN FAZLA OYU ARTAN PARTİ İYİ PARTİ'

Kırkpınar, "Biz yapılan iyi şeylere iyi, milletin faydasına olmayan konulara, 'bu uygulamalar doğru değil" diyoruz. Bunu yaparken de doğru bir dil ve davranış biçimi ortaya koyuyoruz. Millet bunu izliyor. Şu an sesiz bir kitle var. Anketlerde kararsız grup var. Hükümeti temsil eden iki partinin aldığı oylar ortada. Bu kararsız tabir edilen grup askı rejiminden ya da 18-19 yıllık alışkanlıklarından vazgeçemedikleri için ‘kararsızım’ diyorlar. Aslında bakarsanız her ankette sonuçlar paylaşılıyor. AKP ve MHP’nin oylarlar aşağıya inmekte, Millet İttifakı’nın bileşenleri oylarını arttırmış ama en fazla oyu artan parti İYİ Parti. Ülkenin her yerinde bir dokunup bin ah işitiyorsunuz. Bunun çözümü biziz. Millet İttifakı olarak bizim çözümümüz var diyoruz ama bunu oraya koyabilmemiz için bir seçim gerekiyor.  Seçime götürmek için Cumhur İttifakı’nın her iki partisinin oyları, parlamentoda yeterli değil. Yalnızca cumhurbaşkanı ülkeyi seçime götürebilir. Millet İttifakı’nın oyları da parlamentoda seçim çağrısı yaparak seçime götürme yeterliliğe sahip değil. Bir dokunup bin ah işittiğimiz insanlar seçim istiyor ve millet seçim isterse bunun karşısında hiçbir güç duramaz" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi