İZ GAZETE- Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuran Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü İzmir’in Kınık ilçesindeki Işıklar Mahallesi’nin sınırları içerisinde kalan ormanlık alanda kalker ocağı ve kırma eleme tesisi kurmak için harekete geçtiği basına yansımış ve Bakanlık projenin çevresel etki değerlendirme sürecinin başlatıldığını açıklamıştı.

YASAYA GÖRE KALKER OCAĞI YAPILAMAZ

Konuyu meclis gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, kalker ocağının çıkarılmak istendiği alanın 3 kilometrelik yarı çapında çok sayıda zeytinliğin yer aldığına dikkat çekti. En yakın zeytinliğin çıkarılacak kalker ocağına 150-200 metre uzaklıkta olduğunu vurguladı. Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun’un 20. maddesini anımsatan CHP'li Polat, "Kalker ocağına izin verenler yasayı da çiğnemiş oluyorlar. 3573 Sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunu'na da aykırılık teşkil ediyor. Yasaya göre,"Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mâni olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez" deniyor" dedi.

Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü'nün İzmir ili Kınık ilçesindeki Işıklar Mahallesi sınırları içerisinde kalan ormanlık alanda kalker ocağı ve kırma eleme tesisi kurmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na başvurduğu iddialarını Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'na soran CHP'li Polat, şu sorularına yanıt istedi:

TARIM VE ORMAN ALANI NEDEN SEÇİLDİ?

Söz konusu projenin amacı nedir?

Söz konusu projenin öngörülen süresi ve maliyeti ne kadardır?

Mevzuatımızda yer alan "Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez” amir hükmüne rağmen zeytinliklere 200 metre mesafedeki, meşe ağaçlarıyla kaplı, Çevre Düzeni Planı'na göre orman ve tarım arazisi olan bölge nasıl ve neden seçilmiştir?

Söz konusu proje için daha uygun bir yer seçimi mümkün değil midir?

Projenin gerçekleşmesi halinde proje alamnda bulunan meşe ağaçlarının akıbeti ne olacaktır?

Projede patlatma yöntemi kullanılacak mıdır?

Eğer kullamlacaksa, proje alanının yerleşim yerine 300 metre, zeytinliklere 200 metre mesafede olduğu düşünüldüğünde, patlatma faaliyetleri sırasında ortaya çıkan ve başlıca çevresel sorunlar olan; yer sarsıntısı, hava şoku, kaya fırlaması, toz ve zehirli gazlar ile dumanların etkileri nasıl engellenecektir?

Editör: Haber Merkezi