İZ GAZETE- CHP'de kurultay heyecanı başladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kurultay konuşmasında 2.Yüzyıla Çağrı Beyannamesi'ni paylaşarak oy birliğine sundu. İşte o beyanname:

‘PARLAMENTER SİSTEME GEÇİLECEK’

“ Birinci hedefimiz yeni bir anayasa ile demokratik parlamenter sisteme geçilecektir. Güçlü parlamenter sistem için darbe hukukundan arınmış, gücünü milletten alan yeni bir anayasa yapılacaktır. Bu ülkedeki anayasalar baskıyla oluşturuldu. Bu anayasada cumhurbaşkanın tarafsız olması sağlanacak, partili cumhurbaşkanı sistemine son verecek. Kuvvetler ayrılığı esas alınacak. Yargı bağımsızlığı kesin olarak sağlanacak. TBMM’de yasama teklifleri görüşülürken, ilgili sivil toplumlar, uzmanların görüşleri alınacak. Baroyla ilgili kanun çıkarıyorsan, barodakileri çağıracaksın. İstişareden ne kaybederiz? Akıl akıldan üstündür. Düşünceyi ifade, örgütlenme ve basın özgürlüğü koşulsuz güven altına alınacak, meslek odaları, örgütlerinin üstündeki baskıya son verilecektir. Bir devlet hukukun üstünlüğünden vazgeçerse o devlet bir süre sonra organize suç örgütü haline dönüşebilir.”

‘KADINA YÖNELİK ŞİDDETİN ÖNLENMESİ ÖNCELİKLİ POLİTİKA OLACAK’

“2- Türkiye'nin toplumsal barışı sağlanacak. Başta kürt sorunu olmak üzere, tüm toplumsal sorunlarımız çözülecek ve demokratik yapısı güçlendirilecektir. Kadın erkek fırsat eşitliği sağlanacak. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi öncelikli devlet politikası haline gelecek.”

‘İŞİ EHLİNE VERMEK DEVLET POLİTİKASI OLACAK’

“Toplumsal barışın kalıcı hale getirilmesi tüm terör örgütleriyle mücadele sürdürülecektir. Terör sorunundan çok çektik! Bazı örgütler TBMM’ deki iktidar vekillerinden güç alıyor. Kamusal alandaki bütün atama sistemlerinde hizmet yandaşa değil vatandaşa verilecektir. İşi ehline vermek bir devlet politikası haline getirilecektir. Bu anlayışla çıktığında rüşvetçiden büyük elçi olamayacak.”

‘MİLLETİN VEKİLİNİ MİLLET SEÇECEK’

“4 Seçim yasası değişecek, milletin vekilini millet seçecek. 12 Eylül darbecilerin eseri olan seçim yasası kaldırılacak, milletin vekilini genel başkan değil millet seçecektir. Bütün kadınların seçim yasası değişmesiyle kadınların Parlemento’daki temsili yasal güvence altına alınacak. CHP'nin kadın vekilleri bunu TBMM ye verecek ve Parlemento’da kadınlar hak ettiği yerleri alacaktır. Vatandaşlarla siyasi arasındaki güven yeniden inşa edilecektir.”

‘KAMU İHALELERİ HALKA AÇIK OLACAK’

“5-Yolsuzluk yapandan, kul hakkı yiyenden milletvekili mi olur? Kendisi Hac'dayken sahte pusula gönderip ben meclisteyim diyenden vekil mi olur? Kamu ihale kanunu değiştirilecek, tüm kamu ihalelerin şeffaf, millete açık olarak yapılacak. Eğer israf haramdır diyorsak nasıl israfı kabul ediyoruz? Devlette itibar israfı önlediğimiz ölçüde artar. Vatandaş öyle saygı duyar. Har vurup harman savurmayla devlet yönetilemez”

6 “Kul hakkı yemek en büyük günahsa vatandaşın simit satarken, süt alırken verdiği verginin hesabını kimse vermiyorsa devlet kul hakkıyla karnını doyuruyor demektir. Yolu kaça yaptığınızı bilecek, hesabını vereceksiniz. Buradan 83 milyon vatandaşa hitap ediyorum, kamu özel işbirliğiyle sizin emeğiniz sömüren bütün yatırımları devletleştireceğiz”

Bu bağlamda ve MHP ye oy veren bütün vatandaşlara seslenmek isterim. Avrupanın en bitim entegre tesisi, tark palet fabrikası bir kuruş ödenmeden peskes çekildi. Bizim shbaglarimiz katar ordusunun emrinde çalışıyor. Ürünü biz üretiyor, parayı katar ordusu alıyor. Bunun her vatandaşın kendi vicdanında sorgulaması gerek.

‘KOMİSYON BAŞKANI MUHALEFETTEN OLACAK, HESAP VERECEĞİZ’

“7- Sayıştay gerçek işlevine kavuşturulacak ve TBMM’de Kesin Hesap Komisyonu kurulacak. Bu ne demek? Ödenen bütün vergileri Sayıştay tutuyor ve milletten gizleniyor. Biz milletin önüne getireceğiz. Ulusal Vergi Komisyonu kurulacak ve her yıl o raporlar resmi gazetede yayınlanacak. Kesin Hesap Komisyonun Başkanı iktidar partisinden değil, muhalefet partisinden olacak. Biz iktidar olacağız ve muhalefete hesap vermeyi ilke olarak yasal düzenleme olarak meclise getireceğiz. Çünkü hesap vereceğiz. Kendisinin denetlenmesinden korkmayan bir iktidar olacağız. Çünkü israf yapmayan bir iktidar olacağız”

‘ÜRETECEĞİZ, HALKLA PAYLAŞACAĞIZ’

“8- Güçlü bir stratejik planlama teşkilatı kurulacak. Üretim ve hakça paylaşım stratejik planlamanın ana ilkesi olacak. Üreteceğiz ve halka paylaşacağız. Bu vatandaşın karnını alın terimizin ürettiği ürünlerle doyuracak. Çiftçi perişan halde. Elin oğlu yüzyılın planlıyor, biz yarın ne olacağını bilmiyoruz. Devleti yönetiyorsanız planlama yapacaksınız. İşsizlik var, ne yapabiliriz, planlayacağız”

‘YÖK KALDIRILACAK’

“9- Eğitim sistemi tüm bileşenlerin ortak çabasıyla yeniden yapılanacak. Eğitim politikalarının tek hedefi fikri, vicdanı hür öğrenciler yetiştireceğiz. Darbecilerin getirdiği YÖK kaldırılacaktır. Teknoloji liseleri kurulacak, sanayicinin eleman ihtiyacı çözülecek.”

‘EKONOMİK SİSTEM HAKKI KORUNACAK’

“10- Gelecek nesillerin ekonomik sistem hakkı korunacaktır. Bunu da Türkiye'de siyasal parti olara ilk kez biz seslendiriyoruz. Gelecek nesillere yaşanabilir dünya teslim etmek için üzerimize düşen sorumluluğun bilincindeyiz. Sürdürülebilir yaşam anlayışında bu hak anayasal güvence altına alacağız. Bizim de deniz, orman görme hakkımız var, gelecek kuşaklara da bu hakkı devretmek görevimizdir”

’18 YILDA YAPAMADILAR, 1 YILDA YAPACAĞIZ’

“11- Aile destek sigortası kurulacak. Bu topraklarda hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek. Vatandaş devlet yardımlarını lütuf olarak değil hakkı olarak görecek. Bu ülkede beraber yaşamak istiyorsak, hiçbir babanın çocuğuna pantolon alamadığı için intihar etmemesi gerek. 18 yılda yapamadılar, 1 yılda yapacağız!”

‘SEÇİMLE GELEN SEÇİMLE GİDECEK, KAYYUM SİSTEMİNE SON VERİLECEK’

“12- Yeni bir merkez yerel devresi kurulacaktır. Merkezi yönetim kapasitesiyle yerel yönetimlerin kapasitesi uygulanacak, vatandaşa hizmet edilecektir. Kayyum sisteme son verilecek, seçimle gelen, seçimle gidecektir.  Yerel yönetimlere destek arttırılacak. Burada bir parantez açmak istiyorum, belediye başkanlarımızı tebrik ediyorum, pandemi sürecinde tarih yazdılar”

 ‘KOMŞUDA YANGIN VARSA SİZDE HUZUR OLMAZ’

“13- Ortadoğu barış ve işbirliği teşkilatı kurulacak. Akılcı, barışçıl ve gerçekçilikten sapmayan bir dış politika izlenecek. Yurtta barış dünyada barış. Bölgemize huzur, barış ve istikrar getirmek için bu teşkilat kurulacak. Ortadoğu da egemen güçlerin vekalet savaşı var. Altındaki petrol üstteki vatandaşların kaderini değiştirdi. Öyle bir açmaz yaratıldı ki iki tarafta birbirini ‘Allah Allah’ diyerek öldürüyor. Komşuda yangın varsa sizde huzur olmaz. Ortadoğuya huzuru ve barışı getireceğiz.”

OY BİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ

“13 madde saydım, herbiriniz 13 maddeyi ezberleyeceksiniz. 5 temel sorunun hepsinin çözümü var, huzur var. Herkesi kucaklamak var. TBMM'nin 100. yılına tanıklık eden delege olarak cumhuriyetimizin demokrasiyle taçlandırmak olduğunun bilincindeyiz" diyen Kılıçdaroğlu, bildirgeyi  oylamaya sundu. Bildirge, oy birliğiyle kabul edildi.

Kılıçdaroğlu, “Tarihin bir dönüm noktasındayız. Gün kavga günü değil. Gün devleti ekonomik, siyasal, toplumsal buhran dan çıkarma günüdür. El kaldırdınız, evet dediniz. Hep birlikte tarihsel bir sorumluluk üstlendik. Türkiye’nin refahı için üstlendik. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir demek için üstlendik. Çocuklarımıza yaşanabilir bir ülke bırakmak için üstlendik” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi